Coreea de Sud cere arme nucleare
Dimensiune font:
Un influent om politic sud-coreean a afirmat marţi că ţara sa ar trebui să îşi dezvolte propria apărare nucleară ori să ia în calcul revenirea arsenalului atomic american cu scopul de a descuraja Coreea de Nord şi aliatul ei chinez de orice veleitate agresivă, scrie AFP.
Chung Mong-Joon, fost candidat al partidului conservator sud-coreean la ultimele alegeri prezidenţiale, a atras atenţia în cursul unei vizite efectuate la Washington că diplomaţia a eşuat în rezolvarea crizei cu Phenianul.
Omul de afaceri miliardar a menţionat că Seulul are dreptul de a se retrage din Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare pentru a se alinia la nivelul dezvoltării arsenalului nuclear nord-coreean.
'În acest fel li s-ar trimite un avertisment clar că, prin continuarea programului lor atomic, nord-coreenii ar fi pe cale să elibereze noul spirit malefic nuclear din Asia de Est', a declarat el în cursul unei reuniuni organizate la Carnegie Endowment for International Peace.
Chung Mong-Joon, a cărui opinie este împărtăşită de mai mulţi republicani americani, a adăugat că Statele Unite pot să îşi reinstaleze arsenalul nuclear în Coreea de Sud, retras în 1991 după încetarea Războiului Rece împotriva Uniunii Sovietice.
'Lecţia pe care o putem trage în urma Războiului Rece este că împotriva armelor nucleare numai armele nucleare pot garanta pacea', a continuat oaspetele sud-coreean.
Autorităţile americane resping posibilitatea ca Seulul să se doteze cu arme nucleare, motivând că o astfel de evoluţie ar putea crea un precedent pentru clubul exclusivist al ţărilor ce deţin armament nuclear.
În faţa ameninţărilor tot mai insistente ale Phenianului, Statele Unite au executat în spaţiul aerian sud-coreean manevre cu bombardiere de tip B-52 şi B-2, vârfuri de lance ale descurajării lor nucleare, pentru a sublinia încă o dată sprijinul deplin acordat Seulului.
'Să ni se ceară să eliminăm opţiunea nucleară este exact acelaşi lucru ca şi cum ne-am preda', a ţinut să adauge parlamentarul sud-coreean, citat de AFP.
Statele Unite au minimizat marţi apelurile lansate de Phenian pentru ca străinii din Coreea de Sud să se pregătească de plecare din cauza riscului unui război 'termonuclear', scrie AFP.
'Este vorba despre o 'retorică inutilă ce serveşte numai pentru escaladarea tensiunilor', a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jay Carney, în cursul briefiengului de presă cotidian. Omologul său de la Departamentul de Stat, Patrick Ventrell, s-a arătat relativ liniştit.
El a repetat în faţa reprezentanţilor presei mesajul Ambasadei americane la Seul, de la 4 aprilie, potrivit căruia 'nu există o ameninţare specifică împotriva cetăţenilor şi intereselor americane în Coreea de Sud'.
Ventrell a calificat ultimele declaraţii ale Phenianului ca fiind 'provocări' şi a dat asigurări că 'analiza' Statelor Unite 'rămâne aşa cum era săptămâna trecută: nu îi descurajăm pe americani să se deplaseze în Coreea de Sud şi nu îi sfătuim să îşi ia măsuri speciale de precauţie'.
'Dacă am fi de altă părere, am face alte recomandări', a insistat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane.
În cursul zilei de marţi, autorităţile de la Phenian au avertizat că 'Peninsula Coreeană se îndreaptă spre un război termonuclear'.
'În caz de război, nu vrem ca străinii din Coreea de Sud să aibă de suferit', a adăugat un organism de propagandă al regimului comunist prin intermediul agenţiei oficiale de presă KCNA, care le-a cerut, de asemenea, 'tuturor organizaţiilor străine, companiilor şi turiştilor să pregătească măsuri de evacuare'.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau