Cum te pregătești pentru un context economic incert
Dimensiune font:
În contextul crizei sanitare, se vorbeşte din ce în ce mai des despre un mediu economic instabil. Fie că este vorba despre creşterea prețului gigacaloriei sau al electricităţii, fie că se discută despre devalorizarea leului, semnalele de pe piaţa economică au făcut din ce în ce mai multe familii să fie mult mai atente la felul în care cheltuie sau investesc banii. Dacă şi tu îţi doreşti să fii pregătit pentru un context economic incert, iată câteva sfaturi pe care le poţi pune în aplicare chiar de azi.
Optimizează cheltuielile și pune accentul pe priorități
Dacă şi anul viitor te bazezi pe aceleaşi venituri, dar vrei să fii pregătit pentru orice fel de situaţie, prin crearea unui fond pentru urgenţe, de exemplu, este recomandat să îţi analizezi cu atenţie cheltuielile. Ca să poţi face acest lucru, este important să-ţi notezi tot ce plătești și să faci o evaluare atentă. Este posibil să dai sume considerabile pe lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie sau care nu îţi ameliorează semnificativ stilul de viaţă. Odată ce ai o viziune clară asupra felului în care îţi cheltui bani, poţi să identifici care sunt priorităţile, să-ţi optimizezi cheltuielile şi chiar să economiseşti, astfel încât să ai la îndemână un fond special pentru situaţiile pe care nu le-ai anticipat.
Află care sunt cele mai sigure metode de protecție financiară
Într-un context economic instabil şi incert este foarte important să beneficiezi de cele mai sigure metode de protecţie financiară. Asta este valabil pentru investiţiile pe care le faci, dacă este cazul, pentru conturile de economii, dar şi pentru aspecte care ţin de viaţa de zi cu zi. De exemplu, o modalitate simplă de a te proteja din punct de vedere financiar şi de a-ţi proteja şi familia, o reprezintă asigurarile de sanatate sau cele de viaţă. În eventualitatea unor probleme medicale, ai garanţia că măcar o parte din cheltuielile tale vor fi acoperite. O asigurare de viaţă personalizată te poate proteja în şi mai multe circumstanţe, de exemplu, pierderea locului de muncă. În condițiile volatile ale prezentului, astfel de asigurări îţi conferă o siguranţă suplimentară.
Renegociază contractele de utilități
În cazul multor familii din România, o parte considerabilă a bugetului este alocată plăţilor utilităţilor. Dacă ai constatat că aceste sume au crescut simţitor sau pur şi simplu nu mai eşti de acord să plăteşti o anumită sumă pentru un serviciu, o soluţie la îndemână constă în renegocierea contractelor. Dacă ai posibilitatea de a face acest lucru în cadrul unei întâlniri faţă în faţă, este cu atât mai bine. Multe companii le oferă clienţilor, mai ales celor mai vechi, avantaje sau beneficii semnificative, dar sunt puţini cei care îşi fac timp pentru mai mult de un contract standard.
Utilizează inteligent resursele
Dacă vrei să îţi diminuezi cheltuielile şi eventual să faci economii, trebuie să iei în considerare şi stilul tău de viaţă sau al familiei. Anumite gesturi simple, care vizează o utilizare inteligentă a resurselor, te pot ajuta să rămâi cu mai mulţi bani în portofel. De exemplu, evită să laşi apa să curgă atunci când nu o foloseşti, cum ar fi în timpul periajului dentar. Nu lăsa luminile aprinse în camere în care nu este nimeni şi închide sau scoate din priză dispozitivele electronice atunci când nu le mai utilizezi. Risipa alimentară este şi ea un factor de care trebuie să ţii cont. Deşi cea mai mare parte din bugetul românilor se duce pe alimente, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în fiecare an românii aruncă la gunoi o cantitate de 1,35 de milioane de tone de hrană. Aşadar, poate este necesar să cumperi mai puţină mâncare sau să găseşti modalităţi de a o conserva mai mult timp.
Alege mai des transportul în comun
Pe lângă situaţia economică instabilă, o altă preocupare majoră la nivel internaţional vizează încălzirea climatică. O modalitate a de a fi partea a soluţiei în ceea ce priveşte limitarea schimbărilor climatice, dar şi de a face economii, poate fi utilizarea mai frecventă a transportului în comun. Dacă benzina şi întreţinerea maşinii te costă prea mult în fiecare lună, alege să mergi mai mult pe jos sau să foloseşti transportul în comun de fiecare dată când este posibil.
Aşadar, câteva schimbări de stil de viaţă pot face o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte gestionarea bugetului lunar. Mai mult decât atât, ţinând seamă de aspectele discutate mai sus, poţi fi mai bine pregătit pentru viitor, chiar dacă acesta este incert.
Sursa foto: shutterstock
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau