De ce NU poate USL să-i scurteze mandatul lui Băsescu
Dimensiune font:
Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt la mâna lui Traian Băsescu. DOAR actualul preşedinte poate scurta drumul lui Crin Antonescu către prima funcţie în stat. Pentru ca alegerile prezidenţială din 2014 să aibă loc mai devreme cu 9 luni, aşa cum doresc liderii USL, poate fi urmată o singură cale legală: demisia lui Traian Băsescu.
Experţii în drept constituţional spun că nici actuala lege şi nicio eventuală modificare a legilor, în sensul revizuirii Constituţiei nu ar putea determina devansarea datei alegerilor prezidenţiale.
"Mandatul in curs nu poate fi afectat. ca atare, este poate una din putinele dati cand sunt de acord cu presed in functie fara vointa sa nu o sa se poata suprapune cele doua tipuri de alegeri", a declara deputatul PNL, Alina Gorghiu.
Nici parlamentarii Puterii nu ştiu cum s-ar putea realiza dezideratul lor.
În 6 aprilie 2012, preşedintele Traian Băsescu trimitea o scrisoare co-preşedinţilor USL, în care le propunea, în schimbul demisiei sale, revizuirea Constituţiei cu includerea rezultatelor referendumului naţional din 2009.
"Vă garantez că în timp util voi demisiona din funcţia de preşedinte al României, astfel încât alegerile legislative din noiembrie 2012 să se desfăşoare simultan cu alegerile prezidenţiale", le spunea la acel moment preşedintele Traian Băsescu.
Curtea Constituţională a şi respins comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Alegerile trebuie să aibă loc periodic, spunea Curtea, iar comasarea alegerilor, pe actuala Constituţie, ar încălca dreptul de a fi ales al cetăţenilor".
Singura care nu a fost de acord cu opinia majoritară a judecătorilor a fost Iulia Motoc, pe motiv că, în multe state democratice, există mai multe cazuri de comasare a diferitelor tipuri de alegeri. "Vă garantez că în timp util voi demisiona din funcţia de preşedinte al României, astfel încât alegerile legislative din noiembrie 2012 să se desfăşoare simultan cu alegerile prezidenţiale."
"Există mai multe cazuri de comasare a diferitelor tipuri de alegeri, un exemplu recent fiind şi comasarea alegerilor locale cu cele pentru Parlamentul European din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, din anul 2009. În această logică nici alegerile prezidenţiale nu s-ar mai putea organiza odată cu alegerile parlamentare, practică curentă în multe state democratice."
sursa: realitatea.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau