"Toţi cei care susţin drepturile minorităţilor au obţinut o victorie importantă: propunerea fascistă a deputaţilor PNL Grigore Crăciunescu şi Mircea Dolha a fost respinsă cu un scor covârşitor. Proprii lor colegi (chiar şi liberalii) au considerat-o nedemnă şi anormală pentru un stat care are pretenţia de a împărtăşi principiile şi valorile europene", precizează Elena Băsescu într-un comunicat.
În opinia Elenei Băsescu "respingerea amendamentului lui Dolha şi Crăciunescu este una dintre puţinele decizii raţionale şi fireşti luate de comisia de revizuire", iar "proiectul de Constituţie care a rezultat în urma dezbaterilor prezidate de Crin Antonescu nu este altceva decât un atac fără precedent la adresa democraţiei şi a suveranităţii poporului român, de vreme ce nu se respectă voinţa exprimată la urne de români la referendumul din 22 noiembrie 2009".
"Respingerea amendamentului care interzicea etnicilor romi să se mai numească astfel este o reuşită care aparţine în cea mai mare măsură societăţii civile. Atât presei, care a semnalat acest derapaj grav, cât şi celor peste 20 de ONG-uri care au protestat împotriva unei idei profund retrograde, care risca să arunce România cu 150 de ani în trecut. Efectul acestei decizii este acela că statul român nu anulează ideea conştiinţei etnice şi le permite astfel romilor să continue să-şi folosească limba şi să aibă o identitate proprie.
Această mică victorie nu rezolvă însă problema mult mai gravă a integrării romilor în societate. Mai ales în condiţiile în care Guvernul Ponta, altfel degrabă cheltuitor de bani pe te miri ce prostii, nu alocă nici pe departe fondurile necesare comunităţii rome. Aşa se face că Raportul de evaluare pe 2013 al Comisiei Europene privind integrarea romilor în societate arată că Guvernul de la Bucureşti abia dacă şi-a îndeplinit jumătate din angajamentele asumate. Mai sunt încă 11 paşi care trebuie făcuţi: dialog cu societatea civilă pe acest subiect atât la nivel local, cât şi la nivel central, dar şi finanţarea unor ONG-uri care să sprijine integrarea romilor; alocarea de resurse către programe care să încurajeze creşterea nivelului de instrucţie, a gradului de ocupare în rândul forţei de muncă rome şi a condiţiilor de viaţă; nu s-a făcut monitorizarea impactului strategiei naţionale, la fel cum nu au fost implicate asociaţiile care reprezintă comunităţile de romi; nu s-au făcut demersurile necesare pentru oprirea legilor antidiscriminare de la nivel local (a se vedea situaţia de la Baia Mare – de unde provine şi Mircea Dolha) şi nici campanii de informare a etnicilor romi privind drepturile pe care le au; nu în ultimul rând, nu s-au accesat fonduri europene pentru integrarea socială a acestor comunităţi. (...) Ştiu că toate aceste programe necesită deopotrivă muncă şi dăruire, dar şi resurse financiare importante. Ştiu că nu este o perioadă economică foarte bună, la fel cum ştiu că problemele de integrare a romilor, o comunitate foarte consistentă numeric, nu se pot rezolva de pe o zi pe alta. (...)Dacă ţi-ai asumat ca stat beneficiile apartenenţei la UE, trebuie să-ţi asumi şi obligaţiile, iar integrarea socială a unei minorităţi etnice puternic discriminate şi defavorizate este una dintre ele. Ca să nu mai vorbim de faptul că romii aceştia sunt cetăţeni români, cu drepturi egale cu fiecare dintre noi. Dacă statul nu va face eforturi să le acorde şansele de care au nevoie pentru a progresa, atunci societatea în ansamblul său va pierde", mai spune Elena Băsescu.
Adauga comentariul tau