Fiica preşedintelui Angolei, "prima femeie miliardară din Africa"
Dimensiune font:
Femeia de afaceri Isabel Dos Santos, fiica preşedintelui Angolei Jose Eduardo Dos Santos, este prima femeie miliardară din Africa, potrivit publicaţiei de afaceri Forbes.
Investiţiile femeii în vârstă de 40 de ani în societăţile cotate la bursa din Portugalia, inclusiv acţiuni într-o firmă TV prin cablu, precum şi activele sale în cel puţin una din băncile din Angola, "i-au ridicat averea la peste 1 miliard dolari", potrivit revistei, cunoscută pentru topul anual a miliardarilor.
Averea fiicei preşedintelui este imensă dacă ne gândim că oamenii de rând din Angola trăiesc doar cu nici mai mult nici mai puţin de 2 dolari, pe zi. Criticii s-au grăbit să denigreze imaginea de model pentru femeile din Africa, pe care Isabel şi-a construit-o, acuzându-l chiar şi pe preşedinte că şi-a îmbogăţit familia, prin metode necinstite.
Prima afacere a ei a avut loc în 1997, atunci când ea şi-a deschis un restaurant în capitala Angolei, Luanda, dar care, din cauza unui management prost, nu a fost un mare succes. De atunci ea şi-a extins interesele sale de afaceri la un număr de industrii, aflându-se în consiliile de administraţie a mai multor companii angoleze şi portugheze.
O fostă colonie portugheză, Angola este al doilea cel mai mare producător de petrol de pe continent. Pe parcursul ultimului deceniu, ţara din sud-vestul Africii şi-a revenit după un război civil de 27 de ani pentru a deveni unul dintre cei mai importanţi jucători economici de pe continent.
Preşedintele Dos Santos, care se află la putere încă din 1979, a reuşit prin eforturile de reconstrucţie să crească economic Angola în perioada de după război.
El a câştigat un nou mandat anul trecut, când partidul de guvernământ MPLA a fost declarat câştigător al alegerilor din 31 august.
Stimulată de veniturile din petrol în creştere şi liniile de credit de miliarde de dolari din China, economia Angolei a crescut vertiginios în medie cu 17% din 2004 şi până în 2008, până să scadă la o singură cifră după criza financiară la nivel mondial din 2008.
Dincolo de progresul vizibil înregistrat după terminarea războiului, în 2002, Angola rămâne o societate inegală, iar corupţia este şi ea o problemă destul de importantă.
"Corupţia în Angola este o problemă majoră şi care a devenit uşor de observat de către investitori", afirmă Alex Vines, iniţiatorul unui program african Chatham House din Londra.
Potrivit "Forbes", Isabel dos Santos este, printre altele, cea mai importantă acţionară de la Zon Multimedia, un operator de cablu TV din Portugalia, având un procent de 28,8%.
"Nu este nimic greşit în faptul că fiica preşedintelui este o antreprenoare de succes, atât timp cât reuşeşte să îşi obţină contractele prin competiţie", explică Vines.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau