Harghita: Aproximativ 1.100 de elevi au încercat droguri ilicite, cu 4 la sută mai mult ca în 2007 (studiu)
Dimensiune font:
Aproximativ 1.100 de elevi harghiteni au încercat droguri ilicite, cu 4 la sută mai mult decât în urmă cu cinci ani, arată rezultatele unui studiu făcute publice miercuri de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ).
Studiul a fost realizat în semestrul II al anului şcolar trecut de specialiştii Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Harghita, care l-au repetat după cinci ani pentru a vedea care este evoluţia fenomenului.
Au fost chestionaţi 530 de elevi din clasele a V-a, a VII-a,a a IX-a şi a XI-a, atât din mediul urban, cât şi din cel rural, fiind păstrată proporţia celor care învaţă la secţiile română şi maghiară.
Rezultatele studiului, prezentate într-o conferinţă de presă de prof. psiholog Kui Eniko şi prof. sociolog Barta Dalma, arată că un sfert dintre adolescenţi au fost în anturaje în care se consumă droguri ilicite şi 10 la sută dintre ei au încercat astfel de substanţe (inhalanţi, marijuana, speed, etnobotanice, LSD). Estimarea făcută de realizatorii studiului arată că 1.100 de elevi au încercat droguri ilicite, cu patru la sută mai mult decât în 2007, când s-a realizat ultimul studiu de acest gen,.
Potrivit sursei citate, faţă de 2007 a scăzut numărul fumătorilor, dar a crescut numărul celor care consumă cafea, extasy şi marijuana. Fiecare al cincilea elev consumă zilnic băuturi energinazante, iar numărul elevilor care consumă alcool în fiecare lună se estimează la 5700.
De asemenea, vârsta de debut în consumul de droguri licite şi ilicite a scuzut cu un an sau doi faţă de 2007, ceea ce înseamnă că vârsta critică este de 11-12 ani la cele licite şi 15-16 ani la cele ilicite.
Rezultatele mai arată că 0,2 la sută dintre elevi au încercat marijuana şi etnobotanice între 7 şi 10 ani şi tot 0,2 la sută dintre cei cu vârsta cuprinsă între 11-12 au încercat extasy, speed, marijuana, etnobotanice şi LSD.
Studiul a mai relevat faptul că trei la sută dintre elevi consumă zilnic ţigări, opt la sută cafea şi doi la sută băuturi energizante.
Concluziile mai scot în evidenţă şi faptul că unul din cinci adolescenţi cunoaşte o persoană de la care se poate procura sau cumpăra droguri ilegale sau ştie un intermediar care să îi ducă la astfel de persoane.
' În licee fiecare ştie de unde se poate cumpăra, se vinde şi în şcoli, pe lângă şcoli, în curte, în spatele şcolii, pe terenul de sport, dar şi în localuri, cluburi. Se cunosc oameni de legătură', a spus prof. psiholog Kui Eniko.
Aceasta a dezvăluit faptul că, la o şcoală, elevii au spus că s-a fumat marijuana în clasă, iar profesorul care a venit la ore nu a ştiut despre ce miros este vorba şi nu a luat nicio măsură.
Ea a mai afirmat că alcoolul se încearcă pentru prima dată în familie, copiii fiind serviţi de sărbători, la vârsta de 10-11 ani de către părinţi sau alte rude.
În ceea ce priveşte distribuţia pe regiuni a elevilor care au încercat droguri ilegale, pe primul loc se află Topliţa, urmată de zonele Ciuc şi Odorhei. Cei mai mulţi încearcă droguri din curiozitate, dar şi pentru a scăpa de anxietate sau stări de agitaţie.
Inspectorul şcolar general Bartolf Hedvig a declarat, în cadrul aceleaşi conferinţe de presă, că pornind de la rezultatele acestui studiu se vor lua măsuri, în special de prevenţie şi se va întocmi un plan pentru stoparea fenomenului.
'Dorim să acţionăm în continuare, să aducem la cunoştinţă, prin intermediul dumneavoastră, publicului larg şi să tragem un semnal de alarmă că acest fenomen continuă să persiste (...) chiar şi în această zonă în care noi spunem că suntem un pic mai scutiţi, că nu avem universităţi mari şi nu sunt mulţi străini. Cu toate acestea, drogurile ajung, ţigările se vând, alcool se vinde şi este destul de răspândit acest fenomen. Prin activitatea de la catedră, în şedintele cu părinţii, peste tot, (...) trebuie să se discute acest subiect pentru că e nevoie să acţionăm zi de zi, nu doar când apare câte un studiu, ci trebuie să avem un plan, este o muncă continuă ', a spus Bartolf Hedvig.
Inspectorul şcolar general a punctat faptul că şapte la sută dintre copii au fumat prima dată la şcoala primară, motiv pentru care se va începe activitatea de prevenţie şi pentru această categorie de vârstă.
De asemenea, se va întocmi un plan de măsuri şi împreună cu poliţia, Bartolf Hedvig făcânt un apel la profesori, diriginţi sau părinţi să anunţe oamenii legii dacă au chiar şi o suspiciune despre un eventual caz de consum de droguri. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau