Merkel şi Hollande sărbătoresc 50 de ani de prietenie franco-germană
Dimensiune font:
François Hollande şi Angela Merkel lansează luni seara, la Berlin, festivităţile care marchează o jumătate de secol de prietenie franco-germană, întâlnindu-se cu tineri din cele două ţări, după care vor discuta despre subiecte de actualitate în cadrul unui dineu de lucru.
Sărbătorind semnarea, în 1963, a Tratatului de la Élysée de prietenie între "inamici ereditari", cei doi lideri urmează să participe luni seara la o dezbatere alături de tineri. Ulterior ei vor avea o reuniune restrânsă, la sediul Cancelariei, în cadrul căreia vor evoca subiecte internaţionale, inclusiv situaţia din Mali.
În contextul în care armata franceză este angajată, alături de cea din Mali, într-o confruntare armată împotriva islamiştilor armaţi care ocupă o mare parte din teritoriul ţării, Germania se limitează la o susţinere discretă, prin trimiterea a două avioane şi unor instructori cu misiunea formării de trupe africane şi la promisiunea unui ajutor umanitar.
"Germania nu vrea să mai fie o mare putere în politica externă", a declarat ministrul german de Finanţe Wolfgang Schäuble, într-un interviu publicat luni, evocând amintirea dureroasă a barbariei naziste.
"Nici măcar nu suntem geloşi pe Franţa şi Marea Britanie, care reprezintă adevărate puteri în politica externă. Acest lucru se poate vedea în Mali, dar l-am văzut şi în Libia şi, un pic, în Siria", a mărturisit el.
În martie 2011, Berlinul şi-a ofensat aliaţii occidentali, abţinându-se, alături de China şi Rusia, în cursul unui vot la Consiliul de Securitate al ONU asupra recurgerii la forţă împotriva armatei fostului dictator libian Muammar Kadhafi.
Prima putere economică europeană şi cel mai important contributor la fondurile destinate salvării ţărilor aflate în dificultate în zona euro, Germania este vioara întâi în materie financiară pe bătrânul continent, opunându-se frecvent Franţei, numărul unu european, în privinţa soluţiilor la criză.
Totuşi, Parisul şi Berlinul păreau că au reuşit să se înţeleagă în privinţa succesiunii luxemburghezului Jean-Claude Juncker la conducerea Eurogrupului. Luni, candidatura olandezului Jeroen Dijsselbloem - susţinut de către Schäuble - urmează să fie acceptată prin consens, a anunţat duminică ministrul francez al Economiei Pierre Moscovici, care nu şi-a disimulat rezervele faţă de acest candidat aproape necunoscut.
În contextul în care numeroase voci din Germania şi-au exprimat îngrijorarea, uneori cu o anumită condescendenţă, cu privire la un decalaj economic al Franţei, Schäuble afirmă că are o "mare încredere" în această ţară.
"Franţa este o ţară puternică ce îşi va rezolva problemele", a apreciat el într-un interviu publicat, în comun, în ediţiile de luni ale ziarelor german Süddeutsche Zeitung şi francez Le Monde.
Merkel, într-un mesaj video săptămânal, postat sâmbătă pe Internet, a subliniat asupra unei "foarte mari apropierei" între Germania şi Franţa, chiar dacă "în anumite probleme avem opinii foarte divergente". Cancelarul conservator, care l-a susţinut în mod deschis pe fostul preşedinte Nicolas Sarkozy în timpul campaniei prezidenţiale, s-a opus adesea preşedintelui socialist.
Cele două ţări îşi vor sărbători prietenia cu fast, marţi, printr-o reuniune a celor două guverne, la nivel de consilii de miniştri, la Cancelarie, urmată de o reuniune a deputaţilor din Bundestag şi Adunarea Naţională, la Reichstag.
Sursa: mediafax.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau