Michel Barnier cere liderilor UE 'voinţă politică' pentru adoptarea uniunii bancare (FT)
Dimensiune font:
Michel Barnier cere liderilor UE 'voinţă politică' pentru adoptarea uniunii bancare (FT)
Comisarul european pentru piaţă internă şi servicii, Michel Barnier, a cerut, într-un interviu acordat 'Financial Times' (FT), ca miniştrii de finanţe din UE să risipească îndoielile privind 'voinţa lor politică' de a crea un mecanism unic de supervizare bancară, transmite Reuters.
De asemenea oficialul european şi-a exprimat sprijinul pentru plafonarea bonusurilor bancherilor, criticând sistemul de vot favorizat din Marea Britanie şi sugerând ca reglementările UE să fie schimbate pentru a întări uniunea bancară.
Înaintea reuniunii de săptămâna viitoare a miniştrilor europeni de finanţe, care va testa posibilitatea încheierii unui acord privind uniunea bancară până la sfârşitul anului, Barnier a subliniat importanţa reasigurărilor date pieţelor 'fragile'.
'Acum este timpul să decidem. Trebuie să respectăm termenul limită impus de şefii de stat. Avem nevoie de o decizie politică şi aceasta este posibilă', a afirmat comisarul european pentru piaţă internă şi servicii.
Unii negociatori implicaţi în discuţiile privind uniunea bancară, care s-au blocat în ultimele săptămâni, se aşteaptă să nu se ajungă la un acord până la sfârşitul anului, aşa cum era prevăzut.
'Pieţele nu sunt mulţumite de această evoluţie. Ele rămân vigilente şi urmăresc cu atenţie ... Trebuie să adoptăm acum aceste măsuri', a avertizat Barnier.
Acesta a oferit o soluţie privind problema controversată a remunerării bancherilor, sugerând un plafon maxim care ar putea fi ajustat de către acţionari.
'Băncile trebuie să fie atente. Ele fac parte din societate, nu sunt în afara ei', a explicat oficialul european. Acesta a apreciat că orice acord privind mecanismul european de supervizare bancară va trebui încheiat pe baza 'soluţiilor adecvate din tratatele existente', adăugând că în viitor legislaţia UE poate fi modificată pentru o mai bună coordonare la nivelul Uniunii Europene.
Săptămâna trecută, Benoit Coeure, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, a afirmat că autoritatea unică de supervizare bancară a Europei trebuie să reglementeze atât băncile din zona euro, cât şi pe cele din întreaga Uniune Europeană.
'Este crucial ca toate băncile să fie supervizate de un singur mecanism de supraveghere. Un sistem în două trepte va avea ca rezultat un teren de joc neuniform, segmentând efectiv sectorul bancar, exact ceea ce încercăm să reparăm', a declarat oficialul BCE într-un discurs rostit la Bruxelles.
Autoritatea unică de supervizare bancară a Europei nu trebuie limitată la nivelul zonei euro, deoarece este necesară pentru această regiune dar este oportună pentru UE ca întreg, a explicat Coeure.
Comisia Europeană vrea ca BCE să aibă atribuţii de supervizare din 2014, dar acest proces să fie gradual, pentru a stimula integrarea financiară şi reducerea legăturii dintre finanţele publice şi situaţia financiară a băncilor.
Conform planului executivului comunitar, BCE îşi va asuma supervizarea şi controlul celor mai importante bănci din zona euro, începând cu iulie 2013, înainte de a se ocupa de toate instituţiile europene de creditare, din ianuarie 2014.
Noua autoritate de supervizare bancară din cadrul BCE reprezintă cel mai radical pas propus de UE pentru a sparge cercul vicios al guvernelor puternic îndatorate şi sectoarelor financiare care se confruntă cu probleme.
Conform propunerilor Comisiei Europene, BCE va avea puterea de a autoriza şi retrage licenţele bancare, să aplice reglementările privind cerinţele de capital, să desfăşoare teste de stres şi verificări. De asemenea, BCE va putea superviza activele achiziţionate şi vândute de bănci şi va putea aplica sancţiuni în cazul nerespectării reglementărilor.AGERPRES
http://www.agerpres.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau