Millennium Building Development: Cathedral Plaza nu poate fi demolată
Dimensiune font:
Cathedral Plaza nu poate fi demolată, deoarece decizia pronunţată de către instanţa din Târgovişte nu are niciun impact asupra dreptului de proprietate asupra Cathedral Plaza, întrucât Millennium Building Development nu a fost citată şi nu a fost parte în acest proces, susţine firma amintită într-un comunicat transmis, vineri, AGERPRES.
Potrivit comunicatului, reprezentaţii Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, au confirmat, vineri, că situaţia juridică a clădirii rămâne neschimbată, aceasta deţinând toate avizele şi autorizaţiile necesare, fapt ce nu permite iniţierea unor acţiuni de demolare.
'Hotărârea instanţei din Târgovişte nu dispune nicidecum demolarea Cathedral Plaza, ci obligă Municipiul la emiterea unui act prin care să iniţieze o procedură de desfiinţare', menţionează Millennium Building Development, subliniind că 'astfel de acte au mai fost emise în trecut, nelegalitatea lor fiind evidentă raportat la necompetenţa Primarului General de a emite astfel de acte'.
Mai mult, decizia pronunţată la Târgovişte nu ar putea produce efecte, în condiţiile în care proprietarul clădirii Cathedral Plaza nu a luat parte la judecată.
Potrivit avocatului Robert Roşu de la Ţuca, Zbârcea & Asociaţii, apărătorul Millennium Building Development, 'principiul relativităţii nu permite ca efectele unei hotărâri să se producă asupra unor entităţi care nu au luat parte la judecată şi nu s-au putut apăra - aşa fiind, hotărârea nu este opozabilă proprietarului clădirii'.
Avocatul a amintit că practica Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a condamnat constant instanţele naţionale care au dispus măsuri cu privire la un bun fără citarea în instanţă a proprietarului bunului şi deci o astfel de hotărâre ar reprezenta o vătămare gravă a dreptului la apărare al Millenninium Building Development, în calitate de proprietar.
Reprezentanţii Millennium Building Development reamintesc că toate cererile de demolare a Cathedral Plaza au fost respinse până în prezent de către instanţele de judecată, firma declarându-se 'deschisă unui dialog transparent, respingând orice tentative de inducere în eroare a presei şi opiniei publice'.
ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti, a afirmat, vineri, că respectiva construcţie 'trebuie demolată în interes public şi pentru protecţia Catedralei Sf. Iosif, potrivit deciziei din 23 ianuarie a Curţii de Apel Ploieşti, care a confirmat sentinţa civilă ca irevocabilă, prin respingerea recursului exercitat împotriva acesteia'.
'Construcţia fără autorizaţie valabilă îndreptăţeşte la demolare şi corespunde unui interes public - protecţia mediului, planurilor urbanistice, ori edificarea imobilului de birouri în imediata vecinătate a celor două monumente istorice de valoare naţională şi universală afectează protecţia acestor lăcaşuri de cult', a spus înaltul prelat romano-catolic, într-o conferinţă de presă, citând din hotărârea instanţei.
Avocaţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Mugur Popescu şi Ofelia Bârsan, au afirmat că orice demersuri ale Millennium Building Development, care ar putea fi făcute inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), vor fi lipsite de succes, chiar CEDO respingând o precedentă solicitare a proprietarilor clădirii.
Potrivit acestora, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ar fi obligat să emită decizia de desfiinţare a Cathedral Plaza şi să readucă terenul la destinaţia anterioară, conform hotărârii instanţei.
'Primarul Oprescu, fiind cunoscut ca un om de cuvânt, nu cred că va tergiversa demolarea, cu atât mai mult cu cât a mai cerut, anul trecut, Millennium Building, printr-o înştiinţare, să înceapă de bună voie demolarea', a mai spus Mugur Popescu.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau