Monumentala Columna a lui Traian, inaugurata acum 1901 ani
Dimensiune font:
La 12 mai anul 113 d.Hr, imparatul Traian inaugura la Roma unul dintre cele mai de seama monumente artistice ale antichitatii romane, Columna care avea sa imortalizeze imagini din razboaiele sale victorioase impotriva dacilor.
Proportiile monumenului, continutul artistic, locul unde era amplasat si inaugurarea festiva, toate demonstreaza ca Traian punea pret pe victoria asupra Daciei, mai mult decat pe oricare alta victorie.
Un popor de neinfrant
Avea si motive: invinsese in lupte acel popor pe care istoricul Strabon il socotea ca este "neinfricat si de neinfrant".
Dar Traian se putea lauda si cu altceva: obtinuse cheia spre pestera lui Ali Baba, acel El Dorado din Muntii Apuseni care ascundea cele mai bogate zacaminte de aur din muntii Europei.
Pentru noi, Columna are o valoare cu totul deosebita. Istoricii si-au permis s-o numeasca "actul de nastere al poporului roman". Corpul coloanei, cu o inaltime de 26,92 metri, este construit din 18 blocuri din marmura, fiecare cantarind circa 30 de tone si montate prin imbinare, fara a se folosi mortar, potrivit Wikipedia franceza.
Acest corp este acoperit in intregime cu placi gravate - basoreliefuri - evoluand intr-o splendida spirala si cuprinzand inceputul celor doua campanii, scene de lupta, capturarea prizonierilor, aducerea lor la Roma si prezentarea lor in piata publica, in fata comandantului suprem.
Coloana a avut, probabil, si functie de mausoleu, intrucat in nisele de la baza ei a fost depusa urna cu cenusa funerara a lui Traian, iar ulterior si cea a sotiei sale, Plotina, ambele urne fiind, bineinteles, din aur. Inutil sa adaug ca, dupa aproape doua milenii, urnele nu mai sunt acolo, probabil furate de cine stie cine, dupa caderea Imperiului Roman.
Un dac la Roma
Lucrarea a impresionat in asa masura de-a lungul vremii, incat nu o data diferiti invingatori gloriosi au incercat sa repete initiativa, inscriind scene tot pe coloane si tot pe basoreliefuri dispuse in spirala, dar niciuna nu s-a ridicat la inaltimea Columnei si niciuna n-a rezistat timpului.
Legat de timp, istoria monumentului este interesanta. Initial, in varful Columnei trona statuia de bronz a lui Traian, dar a fost indepartata in anul 663, din ordinul lui Heraclius Constans al II-lea, mai precizeaza sursa citata.
Pentru noi, Columna are o valoare deosebita, fiind singurul document complet si detaliat care-i ilustra pe daci, asa cum se prezentau cu infatisarea lor, portul lor, armele lor, modul lor de a lupta.
Dar poate cel mai emotionant moment legat de istoria monumentului a fost pentru noi cel legat de initiativa romanului Gheorghe Cartan, cunoscut ca Badea Catan, care, in secolul al XIX-lea, a facut o demonstratie poate unica in istorie: s-a deplasat pe jos pana la Roma, iar intr-o dimineata s-a asezat pe piedestalul Columnei.
Locuitorii Romei s-au adunat gramada in jurul lui, uimiti de asemanarea portului sau cu cel al dacilor de pe Columna. In loc de alta explicatie, mi-as permite sa citez din ce scriau ziarele contemporane la Roma: "Un dac a coborat de pe Columna: cu plete, cu camasa si cusma, cu itari si cu opinci". Intreaga presa ii publica fotografia si ii lua interviuri.
Columna in lume
Este atat de impresionant acest monument, incat numeroase muzee ale lumii s-au straduit sa-si faca mulaje, miniaturi, copii. Merita mentionat:
Napoleon al III-lea a pus sa se execute dupa basoreliefuri trei serii de mulaje din ipsos, din care pe unul l-a daruit papei Pius al IX-lea, altul a fost adus in Franta, dar s-a distrus pe parcurs, iar al treilea s-a pierdut si el.
Napoleon I a incercat sa mute Columna in intregimea ei la Paris, dar niciun specialist al vremii nu s-a incumetat sa-si asume asemenea sarcina.
Muzeul Luvru pastreaza de asemenea o serie de mulaje partiale.
Un mulaj complet se afla la Victoria and Albert Mueul din Londra.
Muzeul national din Saint-Germaine-en-Laye gazduieste o copie galvanoplastica a partii inferioare, executata in secolul al XIX-lea.
Muzeul National de Istorie al Romaniei din Calea Victoriei expune in Lapidarium o copie completa a Columnei, ale carei basoreliefuri pot fi privite si cercetate in expunere desfasurata. Este copia cea mai completa a celebrului monument.
Columna lui Traian ramane cel mai vechi si mai desavarsit document istoric care ne vorbeste despre locuitorii pamanturilor noastre, dacii, in conditiile in care cartea lui Traian De Bello Dacico - un fel de reluare a precedentului deja creat de Caesar, care scrisese De Bello Galico - a fost pierduta in negura istoriei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau