ONG-urile, nemulţumite de deciziile privind legea partidelor şi legile electorale
Dimensiune font:
Organizaţiile strânse sub umbrela grupului "Politică fără Bariere" critică deciziile luate de Comisia parlamentară pentru legea partidelor și legile electorale. "În cadrul Comisiei s-a dat un mandat de principiu sub-comisiilor formate, privind, între altele, alegerea într-un singur tur a primarilor și a președinților de consilii județene și menținerea actualelor praguri electorale la nivelul de 5%", observă un comunicat al campaniei Politică fără bariere.
"Considerând că acest mandat vine în contradicție cu pozițiile publice ale partidelor referitoare la reforma politică și electorală, ne exprimăm dezacordul profund față de aceste decizii care sunt în mod evident rezultatul unor înțelegeri transpartinice. Ele anulează în fapt orice alte modificări legislative menite să îmbunătățească procesul politic.
Solicităm liderilor partidelor parlamentare și reprezentanților acestora în Comisia de specialitate revenirea asupra acestui mandat și luarea în considerare a punctelor de vedere ale societății civile, care în nenumărate rânduri au solicitat revenirea la alegerea primarilor și președinții consiliilor județene în două tururi și respectiv scăderea semnificativă a pragului electoral, atât pentru alegerile locale cât și parlamentare.
În cazul în care solicitările noastre vor fi ignorate, vom fi obligați să înțelegem că nu există cu adevărat voință politică din partea partidelor parlamentare pentru o reformă reală, așa cum au declarat în fața cetățenilor. Considerăm că lipsa de concordanță între retorica și acțiunea politică periclitează scopul declarat al schimbărilor legislative inițiate cu consecințe asupra legitimității proceselor electorale viitoare", precizează comunicatul.
Membrii Campaniei Politică fără Bariere:
Active Watch, Asociația Civitas `99, Asociația E-Civis, Asociația Funky Citizens, Asociația Miliția Spirituală, Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki APADOR-CH, Asociația România Vie, Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Comunitatea Uniți Salvăm, Expert Forum, Fundația pentru o societate deschisă, Grupul pentru Democrație Participativă – Plenum, Rezistența Urbană, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală.
Campania „Politică fără Bariere” urmărește modificarea legislației pentru garantarea drepturilor la asociere politică și participare la alegeri.
"Propunerile noastre urmăresc două obiective majore. Primul este eliminarea barierelor administrative la înregistrarea unui partid, concomitent cu condiționarea înscrierii listelor de partid în toate competițiile electorale de prezentarea unui număr de semnături de susținere. Al doilea obiectiv este asigurarea unei mai mari egalități de șanse între partidele mari, cele mici sau nou înființate și candidații independenți. Odată adoptate, propunerile noastre ar conduce la revigorarea competiției electorale, la un interes crescut din partea cetățenilor pentru politică și la o mai bună reprezentare a intereselor existente în societate", se precizează pe pagina de Facebook a campaniei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau