Prahova: Plăţi nelegale şi nereguli în evidenţa contabilă a FC Petrolul Ploieşti, descoperite de Curtea de Conturi
Dimensiune font:
Auditorii Curţii de Conturi au descoperit mai multe nereguli financiare la clubul de fotbal Petrolul Ploieşti, problemele vizând, printre altele, efectuarea unor plăţi nelegale sau neînregistrarea în evidenţa contabilă a tuturor operaţiunilor efectuate în cadrul contractului de asociere cu Primăria Ploieşti.
Conform raportului Curţii de Conturi privind finanţele publice locale pe anul 2011, fundamentarea veniturilor şi cheltuielilor asocierii cu SC 'FC Petrolul' SA Ploieşti s-a făcut atât în anul 2011, cât şi în anul 2012, 'în baza unor calcule globale insuficient fundamentate'.
În documentul citat se arată că, în cadrul activităţii de asociere dintre SC ,,Fotbal Club Petrolul' SA Ploieşti şi Primăria Ploieşti, 'nu a fost condusă evidenţa contabilă a tuturor operaţiunilor efectuate în cadrul contractului de asociere, încheiat în vederea susţinerii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, (...) veniturile din asociere nu au fost comunicate Primăriei Municipiului Ploieşti pentru înregistrare în contabilitate, iar cheltuielile/plăţile efectuate din aceste venituri nu au fost justificate cu documente'.
Pentru suma de 3.051.000 lei, municipalitatea nu a putut prezenta documente justificative întrucât ele nu au fost transmise autorităţilor locale de către asociat, iar din veniturile asocierii au fost reţinute de FC Petrolul pentru activitatea proprie sumele de 1.514.000 lei în anul 2011 şi de 1.210.000 lei în anul 2012, fără a avea acordul finanţatorului, respectiv Primăria Ploieşti.
De asemenea, în raportul Curţii de Conturi se notezează la capitolul ' finanţări nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general fără întrunirea condiţiilor legale' că la Ploieşti s-a constatat 'virarea nelegală către asociatul SC FC Petrolul SA a sumei de 400.0000 lei, întrucât acesta din urma nu a utilizat suma până la finele anului 2011 şi nici până în luna ianuarie 2012 pentru plăţi către bugetele publice aşa cum a solicitat în fundamentare'.
În relaţia de asociere dintre Primăria Ploieşti şi SC FC Petrolul SA s-a mai constatat că au fost efectuate plăţi nelegale în sumă de 612.000 lei în anul 2011 şi de 358.000 lei în anul 2012, care nu au fost prevăzute de Regulamentul privind modul de decontare şi justificare a cheltuielilor angajate în baza contractului de asociere.
La capitolul 'abateri de la respectarea principiilor economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în administrarea patrimoniului public şi privat', auditorii Curţii de Conturi menţionează că antrenorul principal al echipei de fotbal a primit pentru prestaţiile sale din cursul anului 2011, din bugetul asocierii dintre municipiului Ploieşti şi SC FC Petrolul SA Ploieşti, finanţat în majoritate din bugetul local, suma totală de 767.000 lei reprezentând drepturi brute stabilite de asociatul SC FC Petrolul SA Ploieşti.
În ceea ce priveşte drepturile financiare ale jucătorilor de la clubul de fotbal (rata de contract, prime de meci, bonusuri, alocaţie de hrană, chirie locuinţă, bilete de avion etc), acestea 'au fost cu mult peste limita cheltuielilor de aceeaşi natură care se pot acorda personalului plătit din fonduri publice', se mai precizează în documentul citat.
Aceste drepturi au fost finanţate necondiţionat din bugetul local al Ploieştiului, în contextul în care nu au fost stabiliţi indicatori de performanţă, iar echipa s-a poziţionat pe ultimul loc neretrogradabil (locul 14) la finele sezonului competiţional 2011-2012.
De asemenea, stadionul 'Ilie Oană', aflat în proprietatea municipiului Ploieşti, a fost administrat de clubul de fotbal 'după voinţa proprie', cu toate că arena nu a fost dată legal în administrarea FC Petrolul Ploieşti. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau