Preşedintele ecuadorian, premiat în Argentina pentru libertatea de expresie în ţara sa
Dimensiune font:
Preşedintele ecuadorian, premiat în Argentina pentru libertatea de expresie în ţara sa
Preşedintele ecuadorian Rafael Correa, acuzat de mai multe asociaţii internaţionale că vrea să pună botniţă presei private, a fost invitat luni în Argentina pentru a i se decerna un premiu pentru libertatea expresiei, au anunţat autorităţile de la Quito, potrivit AFP.
Universitatea Naţională La Plata, situată la periferia capitalei Buenos Aires, a decis să-i decerneze acest premiu şefului socialist al statului cu scopul de a recompensa 'lupta împotriva voinţei hegemoniace' a marilor grupuri de presă, conform unui comunicat al acestei instituţii.
În trecut, universitatea a acordat premii similare altor conducători ai stângii radicale ca bolivianul Evo Morales şi venezueleanul Hugo Chavez.
Această nouă recompensă survine în plin conflict între preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner şi Clarin, principalul grup de presă al ţării. O lege antitrust care constrânge grupul la cedarea activelor urmează să fie aplicată din 7 decembrie, dar Clarin a anunţat deja că va refuza să cedeze licenţe pentru a se conforma acestei legi destinate - potrivit grupului - să-i astupe gura dezmembrându-l.
Aflat la putere din 2007, Rafael Correa, care se bucură de mare popularitate pentru programele sale sociale, este în război deschis împotriva unei părţi a presei private, care îl acuză că vrea să-şi destabilizeze guvernul pentru a-şi păstra interesele mediilor de afaceri.
În iulie 2011, mai mulţi conducători ai celui mai mare cotidian de opoziţie El Universo au fost condamnaţi la trei luni închisoare şi o amendă record de 40 de milioane de dolari, ca urmare a unei plângeri pentru insultă a lui Correa, care a pronunţat de atunci o amnistie.
'Libertatea de expresie este atât de absentă în Ecuador încât una din universităţile cele mai importante din America Latină decernează preşedintelui un premiu pentru lupta sa în favoarea adevăratei libertăţi de exprimare şi a democratizării mijloacelor de comunicare', a ironizat preşedintele ecuadorian, înainte de plecarea cu avionul spre Buenos Aires.
Într-un raport publicat luna trecută, Societatea Interamericană a Presei (SIP) a clasat Ecuadorul drept una dintre ţările regiunii cele mai ostile faţă de ziarişti, împreună cu Venezuela şi Argentina.
În Ecuador, 'libertatea deplină a exprimării şi informării nu există şi guvernul preşedintelui Rafel Correa ia decizii care o deteriorează', potrivit acestui raport.
Dl Correa s-a mai distins în această vară acordând azil politic fondatorului WikiLeaks, refugiat din luna iunie în ambasada ecuadoriană de la Londra pentru a scăpa de extrădarea în Suedia pentru un caz de viol pe care el îl neagă.
Potrivit preşedintelui ecuadorian, cibermilitantul australian este victima persecuţiei din partea SUA din cauza publicării de către site-ul său a unor documente diplomatice americane.AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau