Regele Juan Carlos al Spaniei se simte mândru şi norocos
Dimensiune font:
* „Împreună putem. Trebuie să recăpătăm încrederea în Spania” - acesta a fost unul dintre mesajele transmise de Regele Juan Carlos al Spaniei, în cadrul unui interviu difuzat vineri seară de televiziunea spaniolă, cu câteva ore înainte ca monarhul să împlinească 75 de ani * şeful statului a vorbit despre cei 37 de ani de domnie, despre succesele politice ale ţării, dar şi despre suferinţe sau violenţa teroristă, şi a mărturisit că se simte în formă, şi speră să-şi continue activitatea, căutând să ajungă mereu la înţelegerea amplă între spanioli
Regele Juan Carlos a mărturisit că i-ar plăcea să fie ţinut minte drept „regele care i-a unit pe toţi spaniolii, cu care a reuşit să recupereze democraţia şi monarhia”. După 37 de ani de domnie, monarhul susţine că se simte mândru şi norocos că şi-a putut îndeplini datoria de spaniol şi de rege, şi a numit generaţia din care face parte „generaţia libertăţii”, mai ales întrucât „trecerea de la un sistem la altul (de la dictatura franchistă la democraţie) nu a fost uşoară. Iar despre spanioli, monarhul crede că virtutea cea mai importantă care îi caracterizează, şi care este totodată şi cel mai mare defect, este pasiunea, patima lor, „la bine şi la rău”.
Despre criza economică, ale cărei efecte şi repercusiuni îi preocupă cel mai mult pe spanioli, regele Juan Carlos a spus că este îngrijorat de „intransigenţă” şi „politici de ruptură”, dar şi de situaţia grea a multor familii „care nu pot trăi demn”.
„Desigur, eu cred că împreună putem. Ceea ce trebuie recăpătat, mai mult decât orice, este încrederea în noi înşine, speranţa, şi mai ales încrederea în Spania. Am trecut deja peste multe lucruri”, a spus monarhul. Despre Spania, el spune că este o ţară modernă, solidară şi angajată, iar pe durata domniei sale, cetăţenii au câştigat libertate şi bunăstare - cu toate că mai sunt încă lucruri de făcut, în privinţa egalităţii şi articulării puterii statului.
O urmă de neşters au lăsat în viaţa regelui Juan Carlos cele aproape o mie de victime ale organizaţiei separatiste basce ETA, iar monarhul nu a ezitat să arate că „violenţa teroristă rămâne înăuntru permanent” şi că una dintre marile sale nemulţumiri a rămas faptul că a trebuit „să suporte violenţa teroristă”.
Prinţul Felipe de Asturias este, în opinia regelui Spaniei, „cel mai pregătit” dintre toţi prinţii moştenitori pe care i-a avut ţara de-a lungul vremurilor. „Ca fiu, este o binecuvântare căzută din cer. Ca om, observ mai ales marea lui onestitate intelectuală. Este foarte bine pregătit, şi fidel, foarte fidel, mai ales mie (...). Putem să avem încredere şi siguranţă şi mai ales, să ştim că avem pe cineva pregătit„, a mai spus monarhul despre moştenitorul tronului. Regele Juan Carlos a vorbit şi despre tatăl său, Juan din Bourbon, contele de Barcelona, despre care şi-a amintit că a fost cel care l-a învăţat că „trebuia să fiu regele tuturor spaniolilor” şi i-a şi transmis dragostea şi fidelitatea faţă de ţară.
Date biografice
Regele Juan Carlos al Spaniei s-a născut în 5 ianuarie 1938, la Roma, unde se afla familia regală, după ce a fost obligată să abandoneze Spania, la proclamarea republicii, în 1931, şi după abdicarea bunicului său, Regele Alfonso XIII. Părinţii lui au fost Juan de Bourbon şi Battenberg, şi María de las Mercedes de Bourbon şi Orleans. El a fost cel care a coordonat tranziţia spre democraţie a Spaniei, după moartea dictatorului Francisco Franco, asumând prerogativele de şef de stat, şi angajându-se să fie monarhul tuturor spaniolilor.
Tatăl lui a vrut ca viitorul rege să fie educat în Spania - unde a ajuns pentru prima oară la zece ani. În 1954 şi-a încheiat studiile secundare la Liceul San Isidro din Madrid, iar din 1955 a studiat în cadrul academiilor şi şcolilor militare ale celor trei armate. Între 1960 şi 1961 şi-a completat educaţia la Universitatea Complutense din Madrid, unde a urmat cursuri de drept public şi internaţional, economie şi finanţe publice.
La 14 mai 1962 s-a căsătorit la Atena cu Prinţesa Sofia a Greciei, fiica regilor Paul şi Federika. După luna de miere, prinţii au locuit în Palatul Zarzuela din Madrid. În 1969, Juan Carlos a fost desemnat oficial succesor la şefia statului spaniol, şi şi-a început etapa activităţilor oficiale, vizitelor prin Spania şi în străinătate. La moartea lui Francisco Franco, Juan Carlos a fost proclamat rege - la 22 noiembrie 1975 - şi şi-a rostit în faţa camerelor reunite ale legislativului primul mesaj către naţiune, în care şi-a exprimat ideile de bază: restabilirea democraţiei şi dorinţa de a fi regele tuturor spaniolilor. Tranziţia Spaniei către democraţie a avut loc aşadar sub îndrumarea noului monarh, pe baza Legii reformei politice din 1976. În 1978, Constituţia spaniolă, ratificată prin referendum, îl recunoaşte drept Rege al Spaniei şi îi conferă rangul de simbol al unităţii naţionale.
Momente tensionate
Unul dintre momentele cele mai tensionate, de la începutul domniei regelui, a fost încercarea de lovitură de stat din 23 februarie 1981 - „23-F”. La acel moment, intervenţia televizată a lui Juan Carlos, care condamna lovitura de stat, a pus capăt insurecţiei - izbucnite atunci când ofiţeri din Garda Civilă, sub comanda locotenent-colonelului Antonio Tejero, au ocupat Congresul Deputaţilor, iar în acelaşi timp, locotenent-colonelul Jaime Milans del Bosch controla străzile Madridului, unde scosese tancurile. El a reuşit încă de atunci să câştige mai multă popularitate, chiar în rândul unor forţe politice care nu fuseseră, până atunci, susţinătoare ale monarhiei.
Anul 2012 a fost cel în care şeful statului, regele Juan Carlos, a fost protagonistul unor scuze istorice. La ieşirea din spital, unde a rămas mai multe zile după ce şi-a fracturat şoldul, în urma unui accident suferit pe când se afla la o controversată vânătoare de elefanţi în Bostwana - veste ce a stârnit numeroase critici - monarhul şi-a cerut scuze pentru prima oară în peste 36 de ani de domnie şi, mai ales, cu privire la o chestiune privitoare la timpul său liber. Casa Regală a dat asigurări că era necesar ca acestea să fie rostite chiar în momentul în care regele a primit permisiunea de a părăsi spitalul.
În Ajunul Crăciunului, în tradiţionalul mesaj televizat, regele Juan Carlos a transmis că este nevoie de o „politică la scară mare”, aşa cum s-a făcut pe vremea tranziţiei către democraţie, pentru a ieşi din criză, că în Spania este nevoie de respectarea diversităţii, însă a legilor deopotrivă, precum şi a cadrului democratic. În plus, monarhul a dat asigurări că sacrificiile de azi vor garanta bunăstarea de mâine. „Niciun efort nu este fără rost şi nici nu vor fi astfel cele care se fac acum”, a explicat el, subliniind totodată faptul că încrederea trebuie să fie primul stimulent pentru ieşirea din criză.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau