Replica ironică a Ungariei pentru Ponta: Declaraţia care îl va înfuria pe premier
Dimensiune font:
Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Nemeth Zsolt a sugerat miercuri că premierul român Victor Ponta ar fi putut "înţelege greşit ceva" în cazul arborării steagului secuiesc, după replica acestuia potrivit căreia România nu va tolera "lecţii" de la nimeni în acest sens, relatează MTI.
Nemeth a sugerat, miercuri seară, că premierul român Victor Ponta ar fi putut "înţelege greşit ceva" atunci când a afirmat că România nu va tolera "lecţii" de la nimeni în legătură cu arborarea steagului secuiesc.
"Ce legi care nu trebuie încălcate sunt permise în Europa. Nu există nicio lege care să interzică folosirea steagului secuiesc în România. În acest context, normele europene şi normele unui stat guvernat de legi, trebuie asigurate, indiferent de ce tolerează sau nu premierul României", a declarat Nemeth la Gyula, în sud-vestul Ungariei.
El a afirmat că secuii din România au dreptul să folosească propriul steag şi şi-a exprimat speranţa că Guvernul român va înţelege şi va permite acest lucru. El a reiterat sprijinul Ungarei pentru secui şi poziţia acesteia conform căreia problema trebuie rezolvată de România.
Secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă arborând steagul Ţinutului Secuiesc, relatează gandul.info. Presa maghiară a relatat că declaraţia lui Nemeth Zsolt este o replică la scandalul steagului secuiesc. Oficialul maghiar, cunoscut pentru poziţiile sale pro-autonomie, a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze în semn de solidaritate steagul Ţinutului Secuiesc. La sfârşitul săptămânii trecute, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.
Războiul steagurilor, faza locală
Declaraţiile oficialului maghiar vin la câteva zile după ce steagul Ţinutul Secuiescu a fost scos din sala unde a fost învestit în funcţie noul prefect al judeţului Covasna, notează Mediafax. Disputa pe steagul secuiesc s-a reactivat după ce în noiembrie 2012 instanţa decis că este legală utilizarea unui astfel de drapel în Covasna. La ceremonie a fost prezent şi vicepreşedintele PSD Constantin Niţă care a declarat că autonomia Ţinutului Secuiesc nu poate fi pusă în discuţie. Niţă a mai declarat că afirmaţiile preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamaş Sandor, legate de autonomie sunt în opinia sa deranjante şi reprezintă "o reacţie emoţională".
În noiembrie 2012, Tribunalul Covasna a respins acţiunea prefectului Codrin Munteanu care atacase în contencios administrativ hotărârea Consiliului Judeţean prin care a fost aprobat steagul judeţului. Prefectul de Covasna, Codrin Munteanu, declara, în iunie, într-o conferinţă de presă, că a atacat în contencios hotărârile Consiliului Judeţean Covasna şi Consiliului Local Covasna prin care au fost aprobate steagul judeţului, respectiv cel al oraşului Covasna, pe motiv că singurul simbol al unităţii administrativ-teritoriale care poate fi aprobat este stema.
În martie 2008, Consiliul Judeţean Covasna a adoptat o hotărâre privind includerea în statutul judeţului a unor însemne specifice: stema, drapelul şi fanionul judeţului Covasna, care să fie utilizate, în condiţiile legii, cu prilejul unor manifestări de interes local, în acţiuni protocolare sau festive, alături de drapelul naţional.
Culorile drapelului şi ale fanionului sunt bazate pe combinaţia coloristică a stemei judeţului, aprobată prin hotărâre de guvern, şi anume albastru şi auriu.
Pe 18 ianuarie preşedintele CJ Covasna le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc să arboreze pe faţada primăriilor drapelul secuiesc. "Am cerut acest lucru pentru că angajamentul faţă de Ţinutul Secuiesc este în inima noastră, dar şi în semn de solidaritate faţă de cei care au fost atacaţi de prefectul Codrin Munteanu pentru folosirea steagului secuiesc şi simbolurilor secuieşti, printre aceştia fiind şi primarul comunei Ozun", a afirmat Tamas.
realitatea.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
constantin
Feb 07, 2013
daniel,eu sunt din iasi. ma simt un roman adevarat si-ti dau un sfat:steagul secuiesc,sa ti-l bagi in fund!
daniel
Feb 07, 2013
ar trebui ca steagul secuiesc sa fie afisat in multe institutii oficiale din romania (de la constanta la craiova si suceava) scandalul ar deveni ridicol
Adauga comentariul tau