Românii stau la cozi ca să își facă pașaport, cererile au crescut cu peste 400%
Dimensiune font:
În contextul în care evoluția războiului din Ucraina și temerile legate de recrutare au dus la creșteri semnificative ale numărului solicitări de pașapoarte, autoritățile au dispus prelungirea programului de funcționare și relocarea acestora către județe mai puțin aglomerate.
Ministerul Afacerilor Interne a anuțat, miercuri, că, încă de la primele semnale de creștere a volumului solicitărilor de pașapoarte – pe fondul îngrijorărilor populației privind o eventuală mobilizare din cauza conflictului armat din Ucraina – ministrul Lucian Bode a dispus măsuri pentru evitarea supraaglomerării la sediile serviciilor publice comunitare, printre care și dispunerea prelungirii programului de lucru cu publicul, precum și suplimentarea, până la capacitatea maximă, a stațiilor de preluare a cererilor, utilizate la nivelul structurilor teritoriale de pașapoarte.
Potrivit statisticilor MAI, numărului de programări on-line, înregistrat în perioada 1 – 8 martie a fost cu peste 120% mai mare decât în aceeași perioadă a lunii februarie și cu peste 320% față de același interval din luna martie a anului trecut.
Volumul de cereri a avut o creștere cu peste 190% față de primele zile din februarie și cu aproape 420% față de aceeași perioadă de anul trecut.
Se lucrează și în weekend
Astfel, au precizat reprezentanții MAI, deși termenul legal de eliberare a pașapoartelor simple electronice este de 15 zile lucrătoare, documentul se eliberează în două zile lucrătoare.
În plus, în vederea reducerii timpului de răspuns, împreună cu instituțiile prefectului, se va lua măsura desfășurării activității de lucru cu publicul și în weekend.
Potrivit MAI, în prezent, în vederea personalizării pașapoartelor simple electronice, programul de lucru al Centrului Național Unic de Personalizare a Pașapoartelor Electronice este de la ora 06:00 la ora 22:00, inclusiv în weekend.
De asemnea, pentru a asigura eliberarea pașapoartelor într-un termen cât mai scurt, a fost dispusă măsura relocării, în vederea soluționării, a unei categorii de solicitări de la structurile de pașapoarte încărcate la cele cu un aflux mai mic. Astfel, între 3 și 9 martie, au fost relocate 3.713 cereri de la SPCP al municipiului București, Constanța, Iași și Suceava către SPCP Argeș, Buzău, Bistrița-Năsăud, Călărași, Caraș-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomița, Olt, Mehedinți, Mureș, Teleorman și Vrancea. În 20 de județe, unde s-a înregistrat un număr semnificativ de cereri a fost prelungit programul de lucru cu publicul cu cel puțin două ore.
În data de 8 martie, termenul mediu, la nivel național, de eliberare a pașaportului simplu electronic a fost de două zile lucrătoare. Totuși la unele județe precum Cluj, Constanța, Timiș, Vaslui, termenul a fost de circa trei zile lucrătoare din momentul înregistrării cererilor și până la intrarea pașapoartelor simple electronice în gestiunea structurilor de pașapoarte.
Potrivit MAI, în 8 martie au fost făcute 48.593 de programări, pentru un număr de 85.197 de persoane, iar în data de 9 martie, până la orele 12:00, au fost efectuate 14.370 de programări pentru un număr de 25.259 de persoane, care urmează că se prezinte la ghișeu în următoarele de 90 de zile.
Reprezentanții MAI reamintesc posibilitatea ca cetățenii să se înscrie pe platforma de programare online și în alte județe care au locuri disponibile pentru intervalul dorit.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau