Scandalul camioanelor din Ucraina: Șoferii de TIR din România se pregătesc de proteste, din ianuarie

9_11zon

Dimensiune font:

| 07-12-2023 01:13

Asociațiile transportatorilor de marfă din România se pregătesc să înceapă protestele în toată țara, după 15 ianuarie, dacă nu se va interveni de la nivel de Guvern pentru eliminarea concurenței neloiale pe care o fac șoferii de TIR din Ucraina.

Până acum au protestat doar șoferii de camion din țările vecine, dar și cei din țara noastră au aceleași nemulțumiri. Aceștia spun că nimeni nu verifică ce se transportă în cisternele și în camioanele cu numere de Ucraina, iar firmele din țara vecină ar oferi prețuri cu 20-30% mai mici decât cele de pe piața din România, pentru transporturi efectuate ilegal. Concurența exista și înainte de 24 februarie 2022, dar existau controale care au fost eliminate în contextul războiului din Ucraina.

Transportatorii din Polonia, Slovacia și din Ungaria protestează de mai mult timp față de discriminarea și concurența neloială pe care le-o fac cei din Ucraina, blocând principalele puncte de trecere a frontierelor cu Ucraina. Înainte de 1 decembrie, protestatarilor din Polonia li s-au alăturat membrii asociației transportatorilor din Slovacia, UNAS, cerând restricții împotriva șoferilor ucraineni.

Șoferii de TIR din Polonia au blocat mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina începând din 6 noiembrie, cerând condiții mai dure pentru colegii ucraineni, care, de la începutul războiului, le fac tuturor concurență neloială, oferind prețuri mai mici pentru serviciile lor și transportând mărfuri în interiorul Uniunii Europene, nu doar între blocul comunitar și Ucraina.

Blocaje pregătite pentru 15 ianuarie

Și șoferii de camion din România spun că facilitățile care li se acordă ucrainenilor generează concurență neloială, iar dacă Executivul nu va lua măsuri, vor ieși în stradă și vor bloca punctele de trecere a frontierei, după 15 ianuarie, la fel ca transportatorii din celelalte țări afectate de această situație. Unii patroni de firme de transport spun că această concurență neloială li se face de mulți ani, prețurile oferite de firmele ucrainene pentru transportul mărfurilor în țările UE fiind mult mai mici decât ar putea suporta o firmă din România, iar dacă ar coborî atât de mult prețurile, pentru a face față concurenței, nu ar putea nici măcar să-și acopere costurile. Totuși, situația era cât de cât reglementată, până la izbucnirea conflictului din Ucraina, când au fost eliminate controalele pentru camioanele din țara vecină, pe motiv că trebuie să primească ajutor.

„Nouă nu ne oferă nimeni ajutor. Trec granița zeci de cisterne cu motorină în fiecare zi și alte sute de camioane pe care nimeni nu le verifică. Avem de la început informații că firmele din Ucraina fac transporturi către Uniunea Europeană și oferă prețuri mult mai mici decât noi, pentru că nu plătesc toate taxele și impozitele care ne sunt impuse nouă. În plus, profită de situație, pentru că nu se supun controalelor. Nimeni nu verifică aceste camioane și nu se știe ce se transportă, de unde pleacă și unde ajunge marfa. Nu se știe nici câte cereale au ajuns în portul Constanța, nici câtă motorină a mers din România în Ucraina. Pe noi ne supun tuturor controalelor posibile, atât în România, cât și în celelalte țări ale UE, iar ei pot să facă orice, pentru că știu că nu vor avea controale nicăieri”, a declarat, pentru Jurnalul, președintele uneia dintre asociațiile transportatorilor.

Furioși pe comisarul european, care-i susține pe ucraineni

Șoferii de camion din România și patronii firmelor de transport care abia reușesc să nu dea faliment, în aceste condiții, sunt furioși și pe declarația dată de comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, care a spus, săptămâna trecută, la debutul protestului șoferilor din Slovacia, că Ucraina și UE nu pot fi „luate ostatice” și situația creată de miile de șoferi care au blocat punctele de trecere a frontierei este „inacceptabilă”. „Nu există bună-credinţă în găsirea unei soluţii şi există o lipsă aproape totală de implicare din partea autorităţilor poloneze, care ar trebui să aplice legea la acea frontieră. Deşi susţin dreptul oamenilor de a protesta, întreaga UE, ca să nu mai vorbim de Ucraina, o ţară aflată în prezent în război, nu poate fi luată ostatică prin blocarea graniţelor noastre externe”, a declarat Vălean.

Transportatorii români se pregătesc să-i ceară explicații comisarului european pentru aceste declarații, în contextul actual, în care spun că sunt supuși riscului de faliment, din cauza problemelor create de șoferii și de firmele de transport din Ucraina, care le pot face concurență neloială, pentru că au susținere de la Bruxelles.

Transportatorii din Polonia, Ungaria și Slovacia au cerut reintroducerea unui sistem de permise pentru camionagiii ucraineni care intră în blocul comunitar și pentru cei din UE care intră în Ucraina, cu scutiri pentru ajutorul umanitar și livrările militare. Românii se pregătesc să se alăture acestor proteste, susținând inclusiv cerințele transportatorilor din țările vecine.

În Bulgaria au protestat agricultorii

Anul acesta, în contextul facilităților care li se acordă ucrainenilor, nu doar transportatorii au protestat, în țările vecine, ci și agricultorii. Granițele au fost blocate și de agricultorii bulgari, în luna septembrie, tot din cauza nemulțumirilor legate de transporturile din Ucraina, după decizia Comisiei Europene de ridicare a embargoului pe cerealele ucrainene. Polonia, Ungaria şi România au anunţat, la jumătatea lunii septembrie, prelungirea restricţiilor, iar în Bulgaria, fermierii au blocat, în semn de protest, traficul la punctele de trecere a frontierelor și peste 40 de drumuri importante din toată țara. Situația s-ar putea repeta, în funcție de viitoarele decizii care vor fi luate de CE și de guvernul Bulgariei, astfel încât li s-ar putea alătura transportatorilor din Polonia, Ungaria, Slovacia și România producătorii agricoli din Bulgaria, dacă se va prelungi conflictul și anul viitor.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Corupție la nivel înalt în Ucraina. Banii de armament nu mai ajung pe front
13/05/2024 21:47

O situatie neverosimilă se produce in Ucraina pe frontul de la Vovchansk. Denys Yaroslavskyi, seful unitătii de elită din armata Ucrainei, arată faptul că pe linia frontului de la Vovchansk, terenul nu a ...

Florin Piersic, mesaj de ultimă oră de pe patul de spital: 'Țineți-mă aproape, pentru că mai am de spus multe povești minunatului meu public'
13/05/2024 20:09

Internat de cateva zile la Spitalul Foisor din Buvuresti, maestrul Florin Piersic a transmis primul mesaj după interventia chirurgicală la care a fost supus. Actorul a tinut să le multumească medicilor care ...

Comisia Europeană intervine direct după scandalul de la Eurovision: A fost o greșeală!
13/05/2024 17:56

Interzicerea steagului Uniunii Europene (UE) in cadrul concursului Eurovision reprezintă "o greşeală complet regretabilă", ce trebuie rectificată anul viitor, conform unui comunicat publicat luni de Comisi ...

Mihai Chirica-Depozit cu muniţie din al Doilea Război Mondial, descoperit în curtea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași /
13/05/2024 16:06

Un depozit cu muniţie folosită in cel de-al Doilea Război Mondial a fost descoperit in curtea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”, a declarat, luni, pentru Agerpres, primarul Mihai Chirica. Potriv ...

Ofensiva secretă a lui Putin în Europa: ambuscade, sabotaj, spionaj și activarea 'lupilor singuratici'
13/05/2024 13:50

În ultimele zile alarmele s-au inmultit, iar pe harta continentului s-au aprins multe „luminiţe” rosii. Raportand incidente, evidentiind coincidente, in timp ce la Kiev s-a anuntat că a fost ...

Poliția Română de Frontieră constată o creștere a numărului de ucraineni care fug de înrolare
13/05/2024 13:35

Politia Romană de Frontieră afirmă că, in acest an, s-a inregistrat o crestere a numărului de bărbati ucraineni care incearcă să intre ilegal in Romania, intr-un moment cand armata caută noi recruti ca ...

Autostrada Transilvania, închisă pentru un exercițiu NATO
13/05/2024 09:31

Circulatia pe autostrada A3, oprită astăzi! CNAIR inchide luni lotul Chetani – Campia Turzii, pentru un exercitiu NATO. Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Romane informează că ast ...

Decizie surpriză în Rusia. Vladimir Putin l-a schimbat pe Serghei Şoigu din funcţia de ministru al Apărării
13/05/2024 09:23

Presedintele rus Vladimir Putin l-a propus pe Andrei Belousov pentru postul de ministru al Apărării, deţinut anterior de Serghei Şoigu In guvernul anterior, Belousov a fost prim-viceprim-ministru. Andrei ...

Nuntă cu mare fast în Teleorman: paradă cu mașini scumpe și străzi blocate. Un Rolls Royce decapotabil a transportat rochia de mireasă
13/05/2024 09:21

Lux si opulentă la o nuntă care a avut loc sambătă, 11 mai, in localitatea teleormăneană Buzescu. Străzile si trotuarele au fost transformate intr-un podium, organizatorii fastuosului eveniment asigurand ...

Rusia susține că a distrus un sistem PATRIOT din Ucraina. Kievul vrea singurul sistem funcțional PATRIOT din România
13/05/2024 09:18

Armata rusă a distrus o divizie ucraineană a unui sistem de rachete antiaeriene Patriot fabricat in SUA intr-o pozitie de luptă in decurs de 24 de ore, a informat sambătă Ministerul rus al Apărării. „ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei