Şeful ANI este acuzat pentru un tun de 75 de milioane de euro
Dimensiune font:
Şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a fost ridicat ieri în cătuşe de la sediul Dna, fiind reţinut într-un dosar cu retrocedări ilegale
Şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu, a fost reţinut ieri de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu, legat de retrocedări în cazul unor imobile supraevaluate. Acesta a fost scos din sediul DNA încătuşat cu mâinile la spate şi transportat în Arestul Poliţiei Capitalei.
La ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Georgescu avea mâinile încătuşate la spate.Întrebat dacă a luat bani pentru retrocedarea unor imobile la un preţ supraevaluat, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate(ANI) a răspuns: „Niciodată”. Potrivit unui comunicat al DNA, fostul şef al ANI va fi prezentat astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
DNA precizează că, în ianuarie 2015, Guvernul României, prin Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că, în perioada 2008 - 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii 247/ 2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor. Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) a dispus astfel despăgubirea a trei cumpărători de drepturi litigioase cu suma de 375 milioane lei (peste 80 milioane euro) pentru un teren de 21 ha situat în localitatea Cernica, în timp ce cumpărătorii achiziţionaseră drepturile de la moştenitori cu suma 2,7 milioane euro.
Citeşte şi Ce avere are seful ANI, Horia Georgescu
Sute de milioane scoase din pix
În calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, Horia Georgescu a fost reţinut de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, fapte comise prejudiciul în dosar ridicându-se la 75 milioane euro. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro (467.448.907 lei), arată DNA.
Potrivit unor surse judiciare, în unul din dosare, Matilda Oloşuteanu şi Elena Gheţu au cedat un teren de 21 ha în Cernica cumpărătorului de drepturi litigioase Valentin Vişoiu, pentru suma de 2.713.500 euro, iar la ANRP terenul a fost evaluat la 375.050.942 lei (peste 80 milioane euro).
Valentin Vişoiu a transmis către Adrian Gheorghe Manole şi Florin Şerban Barbu o cotă parte de 12%, respectiv 17% din drepturile litigioase, care făceau obiectul cererii de despăgubire în dosarul 13653/FFCC/2008, acesta păstrând la rândul său o cotă parte de 71%. Dan CONSTANTINESCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau