Superstiţii de Marţişor. Ce să nu faci de 1 Martie
Dimensiune font:
1 Martie, prima zi de Primavara, este ziua sărbătorim puritatea şi dragostea, ziua în care natura se trezeşte la viaţă. Iată câteva din tradiţiile şi superstiţiile româneşti pentru ziua de 1 martie.
1 Martie: Traditii, obiceiuri si superstitii de Martisor
In credinta populara, Martisorul era numit „funia anului" si reprezenta cele 365 de zile ale anului. Ea era alcatuita din impletitura a doua fire de ata: una alba si una neagra. Ata simboliza dualitatea viata-moarte, bine-rau, iarna-vara, fertilitate-sterilitate sau lumina-intuneric.
Azi, Martisorul este facut din doua fire de ata, una alba si una rosie. Albul semnifica puritate, masculinitate, ratiune, limpeziciune, luciditate si iarna iar rosul poarta simbolul iubirii, al primaverii, al feminitatii, frumosului si al vietii. Impletirea celor doua fire reprezinta intrepatrunderea masculinului cu femininul.
Traditii vechi si traditii pastrate de Martisor
In Romania, femeile obisnuiau sa poarte monede de aur sau de argint, simbol al soarelui, legate la gat cu un snur impletit cu ata rosie si alba. Ele purtau monezile pentru 12 zile, iar apoi, cu banutul, isi cumparau o bucata de branza alba si vin rosu. In acest fel, femeia care a purtat martisorul urma sa aiba un chip alb, frumos si luminos tot restul anului si buzele rosii ca focul. Traditia a fost pastrata pana astazi in anumite parti ale tarii unde, mamele le prind copiilor lor o moneda de argint pentru a-i proteja de friguri si pentru a fi frumosi si sanatosi tot anul. De asemenea, se crede ca Martisorul este un talisman pentru de deochi, care aduce sanatate, bunastare si iubire.
Astazi, in majoritatea zonelor din tara, femeile poarta martisoare in piept sau legate la mana. El se prinde in zorii zilei de 1 martie, inainte ca soarele sa rasara. Traditia spune ca persoana respectiva trebuie sa poarte martisorul pana pe 9 martie, fie toata luna, fie pana la sabatoarea Floriilor sau pana cand va vedea un copac inflorit. Astfel va avea noroc tot anul iar zilele ii vor fi frumoase si luminoase ca cele de primavara.
Cine poarta Martisor?
In general, pe 1 martie, femeile primesc martisoare de la barbati. In Moldova insa, barbatii sunt cei care primesc martisoare de la femei. Se spune ca gestul daruirii unui martisor este incarcat de semnificatii. Pe vremuri, baietii le ofereau martisoare numai fetelor pe care le iubeau. Oferirea unui martisor indeamna la intelegere, armonie si voie buna.
Se mai spune ca, daca martisorul este dat jos inainte de vreme, este un semn al ghinionului. Dupa ce el este dat jos, nu se arunca, ci se prinde in ramurile unui pom fructifer pentru a-i aduce belsug.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau