Transportatorii vor putea apela, pentru soluţionarea litigiilor, la un tribunal arbitral specializat
Dimensiune font:
Firmele din transporturi şi cu activităţi auxiliare vor putea apela, pentru soluţionarea litigiilor, la Tribunalul Arbitral în Transporturi, instituţie autonomă înfiinţată de Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI).
"Transportatorii sunt oameni foarte practici. Când au o problemă, încearcă să o rezolve. Problemele lor sunt de diverse tipuri, în momentul când au un litigiu, vor să-l rezolve cât mai repede, pentru că banii şi timpul pe care-l investesc în acest litigiu îi poate duce la faliment, în cazuri extreme. (...) Ţinând cont de întârzierile şi de procedurile absolut greoaie de pe fondul instanţelor judecătoreşti - un litigiu poate să dureze doi ani şi mai mult - a apărut ca esenţială necesitatea unei jurisdicţii specializate în domeniul transporturilor. Tribunalul arbitral în transporturi asigură o jurisdicţie alternativă, cu caracter privat, specializată", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, Cristian Şerban, secretarul general adjunct al ARTRI şi preşedintele Colegiului Tribunalului Arbitral în Transporturi.
Tribunalul este specializat în soluţionarea prin arbitraj a litigiilor în materia transporturilor şi activităţi auxiliare (case de expediţii, comisionari vamali, depozitări, manipulări, poştă şi curierat).
Litigiile sunt soluţionate de unul sau mai mulţi arbitri, numiţi de Tribunal sau desemnaţi de către părţi. Instituţia funcţionează în conformitate cu legislaţia românească, europeană, precum şi cu convenţiile internaţionale în domeniu.
Pentru cererile de arbitrare se plăteşte o taxă arbitrală şi onorariul arbitrilor. Spre exemplu, în cazul unei cereri cu o valoare de până la 2.500 lei, taxa este de 700 lei, iar onorariul unui arbitru se ridică la 800 lei, în vreme ce pentru un litigiu de peste un milion de lei taxa arbitrală este de 10.000 lei iar un arbitru primeşte 12.000 lei, la aceste sume adăugându-se 1% pentru ce depăşeşte 1.000.001 lei.
Pentru a beneficia de arbitraj este nevoie de inserarea în contracte a unor clauze arbitrale (compromisorii).
Hotărârile acestei instituţii sunt definitive, obligatorii şi nu pot fi atacate în fond, iar recunoaşterea şi executarea acestora se poate face în peste 120 de state.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau