UDMR pregăteşte un argument tehnic în favoarea proiectului propriu de regionalizare
Dimensiune font:
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a anunţat joi, la Târgu Mureş, că o echipă de experţi va pregăti o analiză tehnică şi statistică asupra proiectului de regionalizare propus de Uniune, mai ales că se consideră că judeţele Mureş, Harghita şi Covasna pot forma o regiune viabilă.
'Suntem singura formaţiune politică care de doi ani şi jumătate sau de trei ani am depus un proiect de lege în Parlament. Avem viziunea noastră nemaivorbind de faptul că la sfârşitul săptămânii viitoare - i-am pus la lucru pe experţii noştri care sunt foarte buni şi care fac din nou o analiză şi statistică bazată numai pe ceea ce înseamnă tehnic, pentru că ne-am săturat să vedem numai discuţii care nu au niciun fel de bază, nici tehnică, nici statistică (...) Din acest punct de vedere noi avem şi vom avea la sfârşitul săptămânii viitoare un alt argument mult mai tehnic, cu mult mai multe date, să vedem celelalte partide ce au (...) Aici avem un punct de vedere, considerăm că aceste trei judeţe ar putea să formeze o regiune viabilă, vorbesc de Mureş, Harghita şi Covasna, şi să vedem să ne convingă alţii că nu e aşa.', a susţinut Laszlo Borbely.
Politicianul a arătat că regiunile dorite de UDMR 'sunt clare', că sunt expuse pe site-ul Parlamentului şi sunt în număr de 16, dar că numărul acestora se poate modifica, însă nu în opt.
'Se poate discuta, nu de 16, ci de 14, nu de 14, ci de 12, dar cele 8 regiuni sunt prea mari şi să vină să-mi demonstreze cineva că nu sunt prea mari. Nu am văzut nici un argument fezabil decât 'haideţi să nu deschidem cutia Pandorei, să nu fie scandal, pentru că atunci fiecare dintre judeţe va veni'. Păi de aceea a câştigat cu 67% o coaliţie extraordinar de puternică ca în primul an de guvernare politică să aibă voinţa politică să rezolve o astfel de problemă, dar nu, numai ca să nu fie scandal', a afirmat Borbely.
El a precizat că UDMR se teme de faptul că prin proiectul de regionalizare cu opt regiuni s-ar putea lua atribuţii de la judeţe şi s-ar da către regiuni, iar acest fapt este exact opusul descentralizării.
'Nouă ne e frică, avem această supoziţie, că nu se va lua de la Bucureşti şi se va da la regiuni, ci se va lua de la judeţe şi se va da la regiuni. Asta este temerea noastră şi atunci nu mai e decentralizare, e recentralizare. Oricum această regionalizare nu se poate face numai după aprobarea Constituţiei. E clar pentru toată lumea pentru că dacă vrei să dau atribuţii, trebuie să apară în Constituţie noţiunea de regiune. Acum să vedem când se va finaliza discuţia pe Constituţie', a arătat politicianul.
Borbely consideră că cele opt regiuni de dezvoltare existente nu sunt funcţionale, fiind prea mari, şi că două din acestea depăşesc normativele europene referitoare la numărul locuitorilor.
'Una (dintre regiuni, n.r.) este Sud-Est (Vrancea, Constanţa) deci depăşeşte acel număr de 3,2 milioane de locuitori care este normativul UE. Să nu ne ascundem după deget. În 2005 a fost o declaraţie a preşedinţilor Consiliilor Judeţene care au spus că nu sunt funcţionale, sunt prea mari. Atunci haideţi să discutăm să vedem care ar fi varianta mai bună ca să şi funcţioneze acele regiuni să nu trebuiască de la Braşov sau Sf. Gheorghe să te deplasezi la Alba Iulia. Pentru că dacă vor avea atribuţii administrative, atunci după câte văd eu, unele instituţii, începând cu casele de sănătate, vor fi regionale', a subliniat Laszlo Borbely.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau