Victor Ponta, ironic: Îi vom aresta pe parlamentari pornind de la prezumţia de vinovăţie
Dimensiune font:
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că este de acord cu modificările din Statutul Parlamentarilor, modificări care au dat naştere la o serie de controverse în ultima săptămână.
"Să înţeleg că în această ţară numai parlamentarii vor fi arestaţi fără probe. Eu pot să fiu de acord cu acest lucru. Fiecare cetăţean, conform legii şi Constituţiei, nu poate fi arestat fără probe. Parlamentarii vor putea fi. E în regulă. Este o decizie pe care o vom susţine, pornind de la prezumţia de vinovăţie, ceea ce poate că este necesar. Se vor opera doar acele modificări care sunt susţinute de către DNA şi de către ANI. Dacă nu mă înşel, din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, 25 au acest sistem. Nu există imunitate, ci există doar încuviinţarea Parlamentului pentru arestare şi percheziţie", a spus Victor Ponta.
Proiectul de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor conţine o propunere prin care se solicită Parchetului să noteze în cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a unui ales motivele concrete care justifică această măsură şi să nu mai trimită, ca până acum, dosarul integral.
"Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete în cazul respectiv care justifică măsura solicitată. Cererea este însoţită de probele considerate relevante şi puse la dispoziţie de către Parchet, care stau la baza motivelor invocate", se stipulează în textul propunerii de modificare a Statutului parlamentarilor.
Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), arată, luni, într-un comunicat de presă, că în urma consultării proiectului de modificare a Statutului senatorilor şi deputaţilor a transmis Camerei Deputaţilor o serie de observaţii.
Astfel, în cazul prevederilor care influenţează desfăşurarea procesului penal, Ministerul Public propune ca punctul 15 al proiectului, referitor la introducerea alineatului 21 al art. 23 din Legea 96/2006, să fie reformulat în sensul: "Deputaţii şi senatorii pot fi chemaţi în faţa parchetului şi a instanţei de judecată în calitate de martor. În cazul în care li se solicită să depună mărturie asupra unor fapte sau informaţii de care au luat cunoştinţă în exercitarea mandatului şi care au caracter clasificat, mărturia se va depune în condiţiile Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu informarea Biroului permanent al Camerei din care fac parte".
În opinia Parchetului ICCJ, textul actual al propunerii legislative nu prevede cu suficientă claritate dacă cele două condiţii referitoare la informaţiile cunoscute de parlamentar sunt cumulative sau alternative, astfel încât prevederea poate ridica dificultăţi de interpretare.
sursa: rtv.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau