VIDEO Cum ne răcorește ceaiul fierbinte vara și ce plante trebuie să alegem în funcție de starea de spirit/ De la sunătoarea pentru tristețe și anxietate la cătina pentru imunitate/ Ce ceaiuri bem pentru alte afecțiuni medicale

ceai_ceai_fierbinte_cescuta_86871800

Dimensiune font:

| 10-07-2022 13:02

Puțini sunt cei care știu că în zilele caniculare nimic nu răcorește mai bine decât un duș și un ceai, ambele fierbinți. Deși tendința generală este să consumăm lichide reci și să căutăm alinarea unui duș la fel de rece, în realitate, temperatura corpului este reglată în zilele caniculare cu ajutorul ceaiurilor și dușurilor fierbinți, arată specialiștii.


Nu e de mirare deci că ceaiul fierbinte se servește cu regularitate în Orientul Mijlociu și Asia, unde în anotimpul călduros temperaturile sunt greu suportabile, datorită faptului că lichidul fierbinte ajută corpul să transpire și, deci, să își regleze temperatura corpului, apoi să se răcorească în urma acestui proces.

Spre surprinderea multora, ceaiul fierbinte ajută corpul să se relaxeze și să se calmeze în timpul verii, la capătul opus fiind chiar consumul de băuturi reci, la care tindem toți să apelăm datorită senzației foarte plăcute de moment. Însă atunci când suntem înfierbântați din cauza caniculei și bem spre exemplu apă rece organismul nostru încălzit va compensa diferența de temperatură a apei rece prin supraîncălzire, fapt care accelerează insolația.

Ceaiurile calde sunt benefice vara și datorită faptului că ajută la o circulație corespunzătoare a sângelui, la absorbirea corectă a nutrienților, dar și la consumul de energie și grăsime a corpului, accelerând scăderea în greutate.

 



Dincolo de răcorirea pe care ne-o asigură în timpul verii, ceaiurile ne ajută semnificativ și la îmbunătățirea stării de spirit ori la ameliorarea afecțiunilor medicale, alături de tratamentele prescrise de medici. Ce plante ne alegem, deci, pentru ceaiurile de dimineață, prânz, după-amiază sau seară în funcție de afecțiunile de care suferim?

Sunătoare – Folosit cu precădere pentru tulburările de dispoziție, ceaiul de sunătoare vine în ajutorul persoanelor care suferă de tensiune nervoasă, anxietate sau depresie. Tonic natural, sunătoarea are și proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, antivirale, astringente, hepatoprotectoare, cicatrizante si sedative.

Lavandă/Valeriană/Tei – Lavanda are un miros inconfundabil, relaxant și calmant. Este una dintre cele mai îndrăgite și căutate plante aromatice, fiind folosită și în produsele de îngrijire personală, cu efect calmant. Reduce anxietatea, depresia, îmbunătățește somnul și calmează durerile menstruale. Ceaiul de lavandă, la fel ca cel de valeriană sau tei are un efect calmant și ajută la instalarea somnului. Valeriana este folosită pentru rolul său de sedativ, calmant, de aproape trei milenii. Numele său înseamnă în latină ”a fi puternic și sănătos”. Valeriana are numeroase beneficii, strâns legate între ele, printre care specialiștii enumeră: combaterea insomniei, reducerea anxietății, reglarea tensiunii arteriale, reducerea stresului, reduce migrenele, tratează sindromul obsesiv compulsiv. Teiul are proprietăți similare cu ale lavandei și valerianei și este recomandat mai ales înainte de culcare, pentru un somn adânc, neîntrerupt, sau în zilele agitate și stresante. Nu este recomandat șoferilor înainte să se urce la volan.

Cătină – Foarte bogată în antioxidanți, despre cătină bătrânii spun că asigură o ”sănătate de fier”, imunitatea fiind punctul forte la care cătina contribuie. Acest lucru se explică printr-un mix de vitamine, minerale și substanțe active, de la vitamina A, complexul de B-uri, vitaminele E, K și P, magneziu, fier, calciu, potasiu, fosfor, în timp ce cantitatea de vitamina C este de zece ori mai mare decât în citrice.

Coada-șoricelului – Planta ajută la reglarea metabolismului în cazurile de diabet, boli cardiovasculare, obezitate, cancer și steatoză hepatică. Alături de alte specii de plante, precum sunătoarea, mușețelul, gălbenelele, traista ciobanului și uleiul de arbore de ceai și coada șoricelului este recunoscută pentru activitatea antiinflamatoare, antimicrobiană și de vindecare a rănilor.



Păducel – În primul rând reduce riscul de afecțiuni cardiovasculare, acționează ca un diuretic puternic și ajută la scăderea tensiunii arteriale. Păducelul fluidizează sângele și previne apariția cheagurilor și trombozelor, de asemenea întărește mușchiul inimii.

Ienupăr – Această plantă este benefică pentru stomac, sistem digestiv și căile urinare, ajutând la reducerea arsurilor la stomac, flatulenței, balonării, pierdea poftei de mâncare, diferite infecții gastro-intestinale, dar ajută și la dezinfectarea tractului urinar și acționează și ca diuretic contribuind semnificativ la eliminarea surplusului de apă din corp. Ienupărul conține și insulină naturală și ajută la eliminarea acidului uric în exces, responsabil de gută.

Coada calului – Conține cantități mari de siliciu, un mineral necesar pentru oase sănătoase, deci ajută la ameliorarea sau prevenirea osteoporozei. Are de asemenea proprietăți diuretice, ajută la scăderea în greutate și eliminarea apei în exces, dar și la fortificarea unghiilor și la menținerea unui păr sănătos. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:19

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Denis Repka, omul de afaceri implicat în campania lui Trump, mort într-un accident
27/07/2024 00:15

Un cunoscut om de afaceri, administrator al postului Social FM, a murit intr-un accident de motocicletă. Este vorba, mai exact, de Denis Repka, care la momentul producerii accidentului se afla pe DJ 109F, intr ...

700 de lei – prețul unui vot la Sânmihaiu de Câmpie: Primarul PSD, viceprimarul, secretarul primăriei și un viitor consilier, reținuți
27/07/2024 00:13

Primarul din Sanmihaiu de Campie, judetul Bistrita-Năsăud, impreună cu viceprimarul, secretarul primăriei si un viitor consilier local, au fost retinuti sub acuzatia de eliberare frauduloasă a unor adeveri ...

Pentagonul nu ştie contabilitate. Când s-a tras linia, a rămas dator Ucrainei arme de două miliarde de dolari
27/07/2024 00:11

Pentagonul a găsit noi erori contabile, de două miliarde de dolari, in calculele şi inregistrările sale privind muniţiile, rachetele şi alte echipamente militare trimise in Ucraina, potrivit unui raport g ...

Ofițerul de la Crimă Organizată care îi vindea informații clasificate lui Dan Grigoriu avea o DATORIE URIAȘĂ față de o firmă a omului de afaceri
27/07/2024 00:05

Ofiterul de la Serviciul de Combatere a Criminalitătii Organizate Ilfov retinut de procurorii DNA, după ce i-ar fi vandut informatii clasificate omului de afaceri Dan Grigoriu, era dator vandut atat la mai mu ...

România ar fi doborât drone rusești cu sistemul Gepard: Ce știe să facă acest autotun aerian
26/07/2024 12:04

Conform publicatiei Visegrad 24, specializată in problemele de răzoi, Romania ar fi doborat dronele rusesti care au pătruns sau se apropiau periculos de mult de teritoriul tării noastre. Romania ar fi util ...

Reacția NATO la resturile de drone găsite în România: NATO nu are nicio informaţie care să indice vreun atac intenţionat al Rusiei
26/07/2024 09:23

NATO a anunţat joi că nu are niciun indiciu că resturile de drone de provenienţă rusească găsite in Romania sunt dovada unui atac intenţionat asupra teritoriului NATO, dar a atenţionat cu privire la ac ...

Șeful Statului Major al Apărării arată cu degetul spre Ucraina în cazul dronelor căzute în România
26/07/2024 09:20

Seful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a vorbit despre ultimele drone căzute pe teritoriul Romaniei. Romania are un sistem de supraveghere antiaeriană "foarte bun", iar rămăşiţe ...

Finlanda a anulat condamnările a 7 bărbați care au violat în mod repetat o femeie cu dizabilități intelectuale. Instanța a decis că handicapul femeii nu înseamnă că nu își poate da consimțământul
26/07/2024 09:15

Un tribunal din Finlanda a anulat condamnările 7 bărbati găsiti vinovati de violarea unei femei cu dizabilităti intelectuale. Acestia au fost intemnitati pentru că au violat-o in mod repetat pe femeie timp ...

Ucraina: Trei drone ruseşti au trecut graniţa cu România. Autorităţile române au emis mesaj de avertizare Ro-Alert, valabil pentru nordul judeţului Tulcea
26/07/2024 09:13

Forţele ucrainene au anunţat joi că au distrus 25 din cele 38 de drone ruseşti de atac lansate peste noapte, precizand că alte trei drone “au fost pierdute” după ce au trecut frontiera de stat cu Roma ...

Un copil de 14 ani din Transcarpatia îi ajuta pe bărbații ucraineni să fugă de război. Băiatul a fost reținut de grăniceri
26/07/2024 09:12

Un băiat de 14 ani din Transcarpatia, implicat in transportul de persoane care evitau serviciul militar, a fost retinut de grăniceri. In Transcarpatia, grănicerii ucraineni din cadrul detasamentului „Vilo ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei