Ce obiecte devin periculoase dacă sunt lăsate în mașină pe caniculă. Alte sfaturi utile în perioade de căldură excesivă

auto  700

Dimensiune font:

| 01-08-2021 09:24

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face câteva recomandări utile pe timp de caniculă. Mare atenție, de pildă, la ce aveți în mașină în aceste zile. Pompierii spun că există riscul ca unele obiecte pur și simplu să explodeze dacă sunt expuse la temperaturi ridicate. Chiar și gelul antibacterian poate provoca probleme serioase atunci când se încălzește prea tare.


Prima zi de august aduce un val de căldură și disconfort termic, iar temperaturile ar putea ajunge la 40 de grade la umbră. În aceste condiții, autoritățile recomandă:

stai la umbră și evită expunerea la soare la orele prânzului
Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.

bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător
Sunt recomandabili cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.


Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).

poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise
Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poți folosi și o cremă de protecție solară (cu protectie minim 15).

Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.

consumă fructe și legume proaspete
Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.

 

evită muncile extenuante și exercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11:00-18:00) sau ia pauze frecvente.

 


Cum aflu rapid indicele radiației UV?

Factorii care agravează efectele caniculei asupra organismului:

- Umiditate crescută (transpirația nu se va evapora la fel de repede, ceea ce va impiedica organismul sa se racorească rapid).

- Factori personali (vârsta, obezitatea, febra, deshidratarea, boala de inima, boala mintală, circulația necorespunzatoare a sângelui, arsurile solare, consumul de droguri și consumul de alcool în exces)

Scara indicelui radiației ultraviolete (UV Index) este de la 0 la 15. Valorile mai mari de 7 înseamnă nivel puternic de radiații, ceea ce aduce un risc crescut pentru piele și ochi.

În lipsa unei hărți a radiației UV, puteam afla rapid dacă este vorba de o radiație periculoasă: dacă umbra noastră este mai mică față de înălțimea propriei persoane, atunci nivelul indicelui UV este mare și radiatiile pot deveni periculoase pentru organism, în cazul expunerii prelungite.

Ce obiecte nu trebuie trebuie lăsate în mașină
Tuburile de deodorant se pot deforma la căldură excesivă, iar conținutul de aerosoli devine extrem de periculos în aceste condiții.

La temperaturi ridicate, brichetele devin adevărate surse de risc, provocând deteriorarea parbrizului sau a banchetelor.

Gelul antibacterian, frecvent utilizat în această perioadă, conține substanțe care la temperaturi ridicate fac ca recipientul să explodeze.

Evident, orice alte obiecte care pot exploda la căldură nu au ce să caute în mașină, dacă este caniculă. Atenție, de asemenea, unde lăsați/aruncați mucurile de țigară.

Pe de altă parte, nu lăsați niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Când temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne încep să cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.

 

Cum ne răcorim casa pe caniculă
Pe timpul caniculei, rămâi în casă sau limitează expunerea la soare, mai ales între orele 11:00-18:00. Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul.

Un prim sfat pentru răcorirea locuinșei: izolează ferestrele. Montează temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii ( de exemplu: folie de aluminiu). Acoperă ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după-amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%.

Deschideți ferestrele noaptea, când temperaturile sunt mai scăzute.

 

Răcorește locuința cu ajutorul aparatelor de aer condiționat sau ventilatoare. Reglează aerul condiţionat la maxim 5 grade sub temperatura de afară.

Dușurile frecvente te răcoresc rapid.

Citiți și: Cum trebuie folosit aerul condiționat pe caniculă ca să nu îți facă rău

Cum te poate afecta canicula și care sunt măsurile de prim-ajutor
În condiţii de caniculă se pot declanşa diferite afecţiuni. Iată câteva dintre acestea, simptomele lor şi cum puteţi acorda primul ajutor:

Arsuri – simptome: înroşirea pielii şi dureri, posibil băşici, febră, durere de cap.
PRIM AJUTOR: Fă un duş, folosind săpun pentru curăţarea porilor. Folosește îmbrăcăminte uscată, curată şi consultă un medic.

Crampe musculare - spasme dureroase asociate cu transpirație excesivă, oboseală, sete. De obicei, în muşchii de la picioare şi cei abdominali.
PRIM AJUTOR: Du victima într-o încăpere răcoroasă. Masează-i uşor muşchii afectaţi pentru a dispărea spasmele. Dă-i să bea câte o jumătate de pahar de apă rece la fiecare 15 minute (fără cafeină sau alcool). Întrerupe administrarea lichidelor, dacă victima are stare de vomă.

Epuizare termică: crampe musculare, transpiratie excesivă, piele „de găină” (rece, umedă), leșin, amețeală, slăbiciune, greață și vărsături, durere de cap, puls rapid și slab, respirație rapidă și superficială.
PRIM AJUTOR: Aşază victima culcată într-un spaţiu răcoros. Scoate-i hainele. Pune-i haine răcoroase şi umede. Du victima într-un spaţiu cu aer condiţionat. Dacă victima este conştientă, dă-i să bea apă. Asigură-te că o bea în înghiţituri mici. Dă-i să bea câte o jumătate de pahar cu apă rece la fiecare 15 minute. Întrerupe administrarea lichidelor dacă victima are stare de vomă. Dacă victima începe să vomite, solicită imediat ajutor medical.

Insolația și șocul termic: temperatura peste 40 grade, absența transpiratiei, piele roșie (caldă, uscată), confuzie, agitație, tulburări de vorbire, delir, convulsii, greață și vărsături, durere de cap, puls rapid și puternic, respirație rapidă și superficială.
PRIM AJUTOR: Dacă dvs. sau o altă persoană se confruntă cu hipertermie (creștere anormală a temperaturii corpului), delir, convulsii sau stare de inconștientă, sunați de urgență la 112.

Între timp, mutați persoana într-un loc răcoros, în poziție orizontală cu picioarele ușor ridicate; îndepărtați îmbrăcămintea și puneți comprese ușor reci pe frunte, la subrațe, gât, mâini și picioare, stropiți ușor pielea cu apă la temperatura camerei.

Persoana inconștientă se pune pe o parte!

Nu administrați medicamente!

Accident vascular cerebral - Simptome: temperatura corpului foarte mare; piele, fierbinte, roşie şi uscată; puls rapid şi slab; respiraţie rapidă. posibil, stare de inconştienţă.
PRIM AJUTOR: Întârzierea poate fi fatală. Mută victima într-un spaţiu răcoros. Scoate-i hainele. Introdu-o într-o cadă cu apă rece sau udă-i corpul cu cârpe reci. Urmărește dacă sunt probleme de respiraţia. Folosește aerul condiţionat. Prudenţă maximă. 

 

 

 

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:03

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Lege dură pentru milioane de șoferi.
11/01/2025 12:06

Soferii din intreaga Uniune Europeană ar putea fi loviti de o lege dură. Aceasta vizează masinile mai vechi de 15 ani. Într-un pas hotărat către o Europă mai verde, Uniunea Europeană pregăteste ...

Un mort la fiecare 4 zile pe șoselele din Iași, în 2024 / 56 de persoane au decedat în județ, în accidente rutiere, același număr ca în anul 2023
10/01/2025 19:00

 În anul 2024, pe soselele din Iasi si-au pierdut viata zeci de oameni. Politistii ieseni ne-au comunicat că in anul 2024 au murit in accidente rutiere din judet un număr de 56 de persoane .&n ...

Impozitul auto, scumpit și cu 22%. De ce pentru același motor unii plătesc 14 lei și alții 280 lei
07/01/2025 19:16

La inceput de an, autoritătile locale pot stabili impozitul auto pentru următoarele 365 de zile. Dacă in Bucuresti, de exemplu, pentru 2025, impozitul auto a fost crescut cu 10,4%, rata inflatiei, la Arad ma ...

Consiliul Județean Brașov va impune o plată suplimentară de folosire a drumurilor din județ pentru tiruri
07/01/2025 13:55

 Consiliul Judetean Brasov va impune o plată suplimentară de folosire a drumurilor din judet pentru tiruri. După data de 15 ianuarie, transportatorii de mare tonaj vor fi obligati să obtină un permis ...

Deși Iașul are sistem ILS scump de „aterizare fără pilot”, ceața a încurcat vacanțele a mii de ieșeni. Explicațiile celor de la Aeroport
04/01/2025 13:29

 Vremea cetoasă care a dominat serile si diminetile Sărbătorilor de Iarnă a fost un motiv urias de nemultumire pentru mii de ieseni. Este vorba de cei care plecau in vacantă cu avionul sau care se int ...

Prima parcare publică supraterană din Iași: constructorul acesteia va fi stabilit în primăvară. Unde va fi situată?
04/01/2025 11:41

Primăria Iasi intarzie atribuirea unui contract important: construirea primei parcări publice supraterane din oras. Licitatia a fost lansată in mai 2024, iar peste 40 de firme, grupate in cinci asocieri, ...

HARTĂ INTERACTIVĂ Bilanțul autostrăzilor: Ce s-a deschis în 2024 și care este scenariul pentru 2025
31/12/2024 17:13

  Autostrazile din Romania - 2024 - 2025   „E cel mai prolific an din istoria Romaniei in materie de inaugurări de autostrăzi”, o spun expertii. În 2024 s-au dat in traf ...

Noi reglementări pentru șoferii din România, de la 1 ianuarie 2025: Ce schimbări sunt pentru conducătorii auto
29/12/2024 12:58

Începutul de an vine cu modificări importante pentru soferii din Romania. Vor intra in vigoare noi reglementări care vizează atat aspecte legislative, cat si administrative, scrie antena3.ro. Noi drep ...

Cât va costa în 2025 să aduci o mașină din Germania: Cât de rentabil este să mergi personal să cumperi autoturismul
26/12/2024 19:10

Majoritatea masinilor second-hand care ajung in Romania provin din vestul Europei, unde sunt vandute la preturi relativ mici. Totusi, costurile de transport si inmatriculare sunt semnificative. De exemplu, car ...

„Surpriză“ de Crăciun pentru posesorii noului Dacia Duster. Mașinile au fost rechemate în service
25/12/2024 11:07

Dacă esti posesor al noului Dacia Duster, s-ar putea ca si masina ta să fi fost chemată in service. Noua Dacia Duster a fost scoasă la vanzare la inceputul acestui an si s-a bucurat de un succes urias, num ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei