Sportul pe două roţi, o adevărată aventură în Iaşi
Balamucul pistelor de biciclişti
* cei aproximativ 30 de kilometri de culoar destinat cicliştilor ieşeni pe străzile din municipiu par a fi impracticabili * obstacole există la tot pasul, iar dacă te încumeţi să circuli pe carosabil rişti amendă * la fel se întâmplă şi cu pietonii, care nu au loc pe bucăţica de trotuar care le-a mai rămas şi circulă pe spaţiul destinat bicicliştilor
A fi biciclist în ziua de azi e o adevărată provocare. Aceasta, mai ales în cazul în care mai există şi piste special amenajate pentru acest mijloc de locomoţie. La Iaşi, trotuarele au fost împânzite cu aproximativ 30 de kilometri de astfel de benzi special amenajate pentru biciclişti. Cum vremea s-a încălzit, iubitorii ciclismului străbat aceste culoare în număr din ce în ce mai mare, numai că se lovesc mai la tot pasul de cratere, pietoni, stâlpi, maşini parcate şi chiar afişiere publice. Spre exemplu, ieri, pe bdul Păcurari, în dreptul Inspectoratului de Stat în Construcţii, pista amenajată pentru biciclete era ocupată chiar de o maşină a Poliţiei Rutiere, care vâna vitezomanii din trafic. Potrivit Regulamentului pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice nr. 195/2002 - valabil din 1 decembrie 2006, „dacă pe direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclete, semnalizată ca atare, conducătorii vehiculelor sunt obligaţi să circule numai pe aceasta pistă” Totodată, „se interzice circulaţia altor participanţi la trafic pe pista pentru biciclete”, după cum se arată în actul normativ. Cu alte cuvinte, dacă nu se respectă legea, te poţi trezi cu amendă din partea poliţiştilor. Pe cei de la Rutieră, în cazul nostru, cine-i amendează? Dacă ar fi pietoni, în mod sigur, colegii de serviciu. „Deplasarea este interzisă pietonilor pe pistele pentru biciclişti şi se poate sancţiona cu amendă sau avertisment”, ne-a declarat agentul Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.
Slalom printre bătrâni şi cărucioare de copii
Chiar dacă s-au îngropat sute de mii de lei pentru amenajarea acestor piste, ele par a nu fi funcţionale. Asta o recunosc atât poliţiştii, dar în primul rând pietonii şi bicicliştii. „Trebuie să fac slalom printre bătrâni, copii, cărucioare, borduri şi stâlpi. Nu mi se pare corect să fim tot noi cei amendaţi. Nu este vina noastră că pistele au fost amenajate astfel încât să nu poată fi practicabile. În alte ţări sunt şi semafoare speciale pentru biciclişti”, ni s-a plâns Nicoleta, o ciclistă pe uliţele marcate ale Iaşului. La rândul lor, poliţiştii rutieri recunosc faptul că ideea de a avea la Iaşi şi bicicliştii un spaţiu destinat doar lor a murit înainte de a se naşte. „Pistele pentru biciclişti, cel puţin în zona campusului studenţesc Tudor Vladimirescu, sunt jalnice. S-a mai încercat marcarea lor, însă în zadar. Dacă bicicliştii nu pot circula pe piste, iar pietonii pe bucăţica de trotuar pe care le-a mai rămas, noi ce să facem? Ar trebui să fugim după fiecare. Când facem acţiuni pe linia pietonilor care traversează neregulamentar trebuie să fugim după ei, dar în situaţia asta ce ar trebui să facem? Dacă ar fi fost construite cu cap, era altceva”, ne-a spus un lucrător al Serviciului Poliţiei Rutiere, sub rezerva anonimatului. (Andrei Hurbea)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau