Tot ce trebuie sa stii despre scoala de soferi si examenul auto
Dimensiune font:
Obtinerea permisului auto este un scop in sine pentru cei mai multi tineri sau chiar si pentru persoane trecute de varsta tineretii, care decid ca a venit momentul sa obtina acest document care le poate aduce un plus de confort in viata. Pentru a le oferi sprijinul necesar, specialistii de la ChestionareAuto.ro ofera toate informatiile necesare cu privire la scoala de soferi si examenul auto pe care orice persoana care isi doreste sa sofeze trebuie sa il sustina.
Ce presupune inscrierea la o scoala de soferi
Dupa ce persoana in cauza se decide asupra scolii de soferi pe care vrea sa o urmeze pe care, la modul ideal, este important sa o aleaga asumat pe baza unor recomandari, trebuie sa se prezinte la institutie si sa se inscrie cu urmatoarele documente:
-
copie dupa cartea de identitate;
-
cazierul judiciar – pe care sa se mentioneze ca este necesar pentru obtinerea permisului auto;
-
timbru fiscal;
-
analize medicale si aviz psihologic;
-
cerere de prezentare la examen;
-
dovada achitarii platei taxei pentru permis.
De asemenea, la inscriere se plateste suma de bani aferenta cursurilor – integral sau partial. Sumele aferente taxelor depind de politica interna a scolii de soferi ceea ce inseamna ca persoana interesata va trebui sa sune inainte sau sa se documenteze de pe site-ul acesteia.
Tot aici, persoana respectiva va completa formularul de inscriere care este oferit pe loc, va primi un carnet de elev, i se intocmeste dosarul in care aduna toate actele pentru a dovedi perioada de pregatire obligatorie inainte de a sustine examenul la Politie. De asemenea, elevul isi poate alege masina pe care va invata sa conduca.
Ce presupune pregatirea teoretica pentru examenul auto
Durata pregatirii teoretice variaza tinand cont de scolile de soferi in mod particular. Cursurile teoretice sunt focusate pe legislatie si ajuta elevii sa se pregateasca temeinic pentru examenul la sala. In aceasta perioada, pe langa suportul teoretic deprins prin parcurgerea Codului Rutier si/sau altor manuale utile, elevii trebuie sa rezolve teste DRPCIV pe ChestionareAuto.ro.
Examenul pe care elevul trebuie sa il sustina la sala consta, de astfel, intr-un test teoretic care include 26 de intrebari. Pentru a promova examenul, elevul va trebui sa raspunda corect la cel putin 22 de intrebari.
Ce presupune pregatirea practica pentru examen
Orele de condus reprezinta o parte deosebit de importanta a pregatirii pentru examen. Acestea se vor desfasura tot timpul in prezenta instructorului, care se va afla pe scaunul din dreapta, intr-o masina speciala in care instructorul are acces la pedale.
In timpul celor 30 de ore elevul va invata sa controleze functiile masinii si sa conduca in conditii perfecte de siguranta, sa ia viraje, sa parcheze si sa intoarca, dar si sa plece din rampa. Limita de viteza pe tot parcursul orelor de condus este de 30 sau maxim 40 km pe ora in localitate.
Este important ca in aceasta perioada elevul sa faca teste auto pentru a se asigura ca nu uita informatiile memorate, dar si pentru ca aceste informatii sunt foarte importante in momentul in care se deplaseaza pe carosabil.
Cum ajuta codul rutier viitorul conducator auto?
Codul Rutier este foarte important pentru cei care vor sa obtina permisul de conducere, dar si pentru cei care au deja permisul. Elevul trebuie sa retina semnificatia indicatoarelor si regulile de circulatie pe care le intalneste in trafic, cum ar fi cele pentru prioritate, pentru schimbarea directiei de mers si pentru depasiri.
Pe masura ce noul conducator auto incepe sa se deplaseze mai mult singur in trafic, fara interventia instructorului, ii va fi mult mai usor sa deprinda si sa isi insuseasca toate regulile de circulatie. Daca elevul nu stie legislatia existenta, riscul de a produce accidente dupa ce obtine permisul este foarte mare.
Finalizarea cursului pentru obtinerea permisului
Dupa ce sunt finalizate toate orele de condus si dupa ce este promovat cursul teoretic, fiecare elev poate spune ca a terminat scoala de soferi. Urmatoarea etapa pentru finalizarea dosarului care dovedeste absolvirea cursului de la scoala de soferi este depunerea dosarului la politie. Dupa ce cursurile au fost finalizate, acest curs este valabil timp de 1 an din momentul absolvirii.
Desfasurarea examenului de permis
Testul teoretic consta in chestionare auto pe calculator. Acestea include cate 26 de intrebari cu variante de raspuns multiple sau unice. Pentru a fi promovat acest examen trebuie ca elevul sa raspunda corect la minim 22 de intrebari. Cei care vor sa fie foarte bine pregatiti citesc cursurile de legislatie si completeaza cat mai multe chestionare online, cu teste care simuleaza examenul – este o conditie esentiala pentru a putea sa promoveze examenul.
Sustinerea probei practice
Daca sala este promovata, elevul poate da examenul practic. Acest examen dureaza intre 20 si pana la 40 de minute si este reprezentat de parcurgerea unui traseu in oras, sub supravegherea politistului care se afla pe scaunul din dreapta. In spate se va afla cel putin o persoana care are rol de martor si care este in general un alt sustinator al examenului auto.
Acest examen incepe cu pregatirea de drum, mai exact cu reglarea scaunului si a oglinzilor, cu dezaburirea geamurilor atunci cand este cazul si cu fixarea centurii. Politistul va spune cand incepe examenul si traseul va fi stabilit conform indicatiilor acestuia.
Pe langa manevrele de mers si de virare pe stanga sau pe dreapta, politistul poate cere o parcare, poate solicita mersul inapoi si poate dori sa vada elevul plecand din rampa, sau facand intoarcerea din trei miscari. Una dintre cel mai des intalnite greseli care genereaza picarea acestui examen este neacordarea de prioritate, indiferent de situatie.
La finalul acestui examen politistul va spune elevului daca este promovat sau nu. De cele mai multe ori raspunsul este dat pe loc, insa daca sunt cazuri speciale elevul va putea fi nevoit sa astepte cateva ore.
In cazul in care examenul nu este trecut, elevul va trebui sa astepte 15 zile calendaristice si sa se programeze din nou la traseu sau sa dea sala din nou. Daca nu promoveaza nici partea teoretica si nici partea practica, in decurs de un an din momentul finalizarii scolii, aceasta trebuie sa fie repetata.
Tinand cont de toate aceste informatii fiecare elev va sti la ce sa se astepte atunci cand se inscrie la scoala de soferi sa se pregateasca pentru examen.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau