UE va extinde gama de contravenții pentru care pot fi amendați șoferii străini din alte state membre/ Va fi mai ușoară urmărirea amenzilor și obligarea șoferilor să plătească

politia  radar-465

Dimensiune font:

| 13-05-2024 20:46

În ultima sesiune de vot din această legislatură, în aprilie, Parlamentul European a adoptat noi norme pentru a se asigura că șoferii care încalcă regulile de circulație locale într-un alt stat membru al UE sunt găsiți și amendați, scrie The Local.


Directiva privind aplicarea transfrontalieră a legii (CBE) a fost adoptată pentru prima dată în 2015, după ce s-a constatat că șoferii nerezidenți erau mai predispuși să comită contravenții legate de viteză. Comisia Europeană a estimat că, în 2008, șoferii străini reprezentau aproximativ 5 % din traficul rutier din UE, dar au comis aproximativ 15 % din încălcările de viteză.

Directiva a îmbunătățit parțial situația, însă, potrivit Comisiei, 40% dintre încălcările rutiere comise în alte țări ale UE rămân nepedepsite „deoarece contravenientul nu este identificat sau deoarece amenda nu este aplicată”.

Prin urmare, în martie 2023, Comisia a propus actualizarea măsurilor existente.

Noile norme extind tipul de contravenții care vor declanșa asistență din partea unui alt stat membru și urmăresc să îmbunătățească colaborarea dintre autoritățile naționale pentru a identifica și amenda contravenienții.


Parlamentul European și Consiliul au convenit în martie asupra textului final al directivei, care este acum în curs de aprobare oficială de către cele două instituții.

André Sobczak, secretar general la Eurocities, un grup care reprezintă orașele europene din Bruxelles, a declarat: „Deși rezultatul final al discuțiilor nu este ideal, suntem mulțumiți că factorii de decizie politică din UE au pus cel puțin pe masă problema aplicării normelor locale de circulație pentru vehiculele străine. Pe măsură ce ne apropiem de un an electoral, cred că un astfel de exemplu practic poate demonstra de ce este necesară o abordare europeană pentru a aborda problemele locale.”

Ce contravenții rutiere sunt acoperite?

Directiva anterioară acoperea opt abateri de conducere care ar necesita cooperarea statelor membre: depășirea vitezei, nepurtarea centurii de siguranță, nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului, conducerea sub influența băuturilor alcoolice, conducerea sub influența drogurilor, nepurtarea căștii de protecție (motociclete/scutere), utilizarea unei benzi interzise și utilizarea telefonului mobil sau a altor dispozitive de comunicare în timpul conducerii.


Comisia a propus să se adauge pe listă nepăstrarea unei distanțe de siguranță față de vehiculul din față, depășirea periculoasă, parcarea periculoasă, trecerea peste una sau mai multe linii albe continue, conducerea pe sens interzis pe o stradă cu sens unic, nerespectarea regulilor privind „coridoarele de urgență” (o bandă liberă destinată vehiculelor prioritare) și utilizarea unui vehicul supraîncărcat.

Parlamentul și Consiliul au fost de acord cu acestea și au adăugat și altele: neacordarea de prioritate pentru vehiculele serviciilor de urgență, nerespectarea restricțiilor de acces sau a regulilor la trecerile de cale ferată, precum și fuga de la locul accidentului.

În ciuda solicitărilor orașelor europene, noua directivă nu acoperă contravențiile legate de șoferii străini care evită taxele de congestionare sau pentru zonele cu emisii reduse. În astfel de cazuri, informațiile privind înmatricularea vehiculelor pot fi schimbate doar între țările care au încheiat acorduri bilaterale.

Karen Vancluysen, secretarul general al POLIS, o rețea de orașe și regiuni care se ocupă de transportul urban, a solicitat viitoarei Comisii Europene să ia „în considerare pe deplin” și alte contravenții locale în materie de trafic, cum ar fi încălcarea zonelor cu emisii reduse.

Colaborarea între autoritățile naționale

În cazul încălcărilor rutiere reglementate de directivă, țările UE trebuie să se ajute reciproc pentru a găsi șoferul responsabil. Noua directivă clarifică și mai mult modul în care se procedează.


Statele membre vor trebui să utilizeze sistemul european de informații privind vehiculele și permisele de conducere (Eucaris) pentru a obține datele contravenientului.

Autoritățile naționale vor avea la dispoziție 11 luni de la data încălcării pentru a emite amenda pentru un vehicul dintr-un alt stat membru al UE. Cu toate acestea, ele nu vor trebui să apeleze la agenții sau la entități private pentru a colecta amenda. Acest lucru a fost solicitat de Parlamentul European pentru a evita escrocherii sau scurgeri de date personale.

Autoritățile din țara contravenientului vor trebui să răspundă în termen de două luni la solicitările venite din partea unui alt stat membru al UE.

În cazul în care valoarea amenzii este mai mare de 70 de euro, iar toate opțiunile de a o plăti au fost epuizate, statul membru în care a avut loc încălcarea poate cere țării contravenientului să preia colectarea.

Persoana în cauză va putea solicita documente de monitorizare într-o altă limbă oficială a UE.


Când vor intra în vigoare noile norme?

Acum că Parlamentul UE a adoptat legea, Consiliul UE trebuie să facă același lucru, deși nu există o dată stabilită pentru acest lucru. Odată adoptată directiva, țările UE vor avea la dispoziție 30 de luni pentru a se pregăti pentru punerea în aplicare.

Anul trecut, Comisia a propus, de asemenea, o nouă directivă privind permisele de conducere, dar negocierile privind textul final al acestui dosar vor avea loc abia după alegerile europene. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
Cea mai nouă modificare a CODULUI RUTIER a stârnit revoltă printre șoferi. Decizie drastică pentru cei care refuză testarea cu etilotest sau drugtest
06/07/2024 00:27

Noutăti pentru conducătorii auto! Soferii care refuză testarea cu etilotestul sau drugtestul vor rămane fără permis pană vin rezultatele de sange. Vorbim despre cea mai nouă modificare a Codului Rutier, ...

Va fi introdus și la noi semaforul cu litera
24/06/2024 17:12

Semafoarele cu litera „A” sunt adesea o sursă de confuzie pentru soferi. Sunt destinate exclusiv transportului public si indică momentul in care vehiculele autorizate, cum ar fi autobuzele si tramvaiele, ...

Tupeul greu de imaginat al unui șofer de SUV. Cum a reușit să ”fenteze” o coloană imensă de mașini VIDEO
13/06/2024 14:16

 Un sofer din Iasi a preferat să circule pe linia de tramvai pentru a evita o coloană de masini. Incidentul s-a petrecut ieri, 12 iunie 2024, in jurul orei 12:30, pe Calea Chisinăului, unul dintre cele ...

Ce trebuie să facă șoferii când așteaptă la semafor. Regula pe care puțini o cunosc
11/06/2024 15:52

Iată ce trebuie să facă soferii cand asteaptă la semafor. Multi se intreabă dacă este bine să scoti masina din viteză la semafor. Procedeul este diferit dacă este vorba de o masină cu transmisie manua ...

VIDEO Se organizează primul zbor direct România-SUA, după 20 de ani: Cât costă biletele și cât durează zborul
07/06/2024 08:26

Aeronava HiSky, Airbus A330-200, prima aeronavă wide-body din flota companiei şi singura de acest tip inregistrată in Romania, este programată să decoleze la ora 08:30, pentru un zbor cu durata de 10 ore, ...

FOTO Au fost făcute primele teste cu Dacia Sandriders: Monstrul care urmează să intre în istorie
07/06/2024 08:15

Echipa Dacia Sandriders si-a incheiat faza initială de testare in cadrul pregătirilor pentru Dakar, raliu la care va participa pentru prima oară in ianuarie 2025. După o verificare a sistemelor la Millbr ...

Anunţ de la MAI pentru milioane de şoferi din România. Nimeni nu trebuie să se mai prezinte la ghişeu
01/06/2024 14:14

Milioane de şoferi din Romania au primit, astăzi, un anunţ extrem de important de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Incepand de astăzi, şoferii romani nu mai sunt obligaţi să se prezinte fizic la g ...

Permisul auto poate fi obținut din fața calculatorului. Ce pași trebuie urmați
31/05/2024 23:10

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a stabilit, printr-un ordin apărut joi, crearea cadrului legal necesar obtinerii unui duplicat al permisului de conducere din fata calculatorului, fără să mai fie nevoie ...

Mașinile noi nu te vor mai lăsa să depășești limita de viteză. Sistemul devine obligatoriu din iulie
29/05/2024 08:05

Masinile vandute in Uniunea Europeana de la 1 iulie vor avea un nou sistem de sigurantă pentru limitarea vitezei, care va fi obligatoriu indiferent de producător sau de clasa masinii. Sistemul va detecta lim ...

Ce riști să pățești dacă mergi cu mașina electrică în Grecia! Noile reguli au fost deja introduse
28/05/2024 11:20

Se apropie vacanta de vară si multă lume ia in calcul să meargă la mare, in Grecia. Tocmai de aceea este important să stii ce risti să pătesti dacă mergi cu masina electrică in Grecia. Astfel, masinile ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei