9 beneficii ale consumului de ouă

aD00NDAmaGFzaD00ZWQxYTUxNmM0YjJkYWJlZjFjNWRiOTU3NDUwYTZkZA==.thumb

Dimensiune font:

| 03-06-2022 15:45

Nelipsite din alimentație, ouăle sunt unul dintre puținele produse care ar trebui clasificate drept „super-alimente” datorită beneficiilor lor asupra sănătății. Ouăle sunt bogate în substanțe nutritive, iar pe o scară valorică de la 1 la 100, oul se află pe poziția cea mai înaltă datorită conținutului de proteine.

 

De asemenea, conțin o cantitate ridicată de zinc necesar în vindecarea plăgilor și infecțiilor, dar și seleniu, un important antioxidant care contribuie la consolidarea sistemului imunitar, scrie Healthline.

Iată care sunt cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ouălor, confirmate în studiile pe oameni.

1. Oul este incredibil de nutritiv

Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Un ou întreg conține toți nutrienții necesari organismului. Un singur ou fiert mare conține :

Vitamina A: 6% din doza zilnică recomandată (DZR)
Folat: 5% din DZR
Vitamina B5: 7% din DZR
Vitamina B12: 9% din DZR
Vitamina B2: 15% din DZR
Fosfor: 9% din DZR
Seleniu: 22% din DZR
Ouăle conțin, de asemenea, cantități importante de vitamina D, vitamina E, vitamina K, vitamina B6, calciu și zinc. Un ou aduce un aport de 77 de calorii, 6 grame de proteine ​​și 5 grame de grăsimi sănătoase.

Ouăle conțin, de asemenea, diverse urme de nutrienți care sunt importanți pentru sănătate.

2. Au un conținut ridicat de colesterol, dar nu afectează negativ colesterolul din sânge
Este adevărat că ouăle sunt bogate în colesterol. Un singur ou conține 212 mg, ceea ce reprezintă peste jumătate din doza zilnică recomandată de 300 mg.

Dar colesterolul din dietă nu crește neapărat colesterolul din sânge. La 70% dintre oameni, ouăle nu cresc deloc colesterolul.

3. Crește colesterolul HDL (cel „bun”)
Consumul de ouă este o modalitate excelentă de a crește HDL. Consumul de două ouă pe zi, timp de șase săptămâni, a crescut nivelul HDL cu 10%, au arătat studii recente.

4. Conțin colină, un nutrient important
Colina este un nutrient, despre care majoritatea oamenilor nici măcar nu știe că există, dar este o substanță incredibil de benefică, fiind adesea grupată cu vitaminele B.

Colina este folosită pentru a construi membranele celulare și are un rol în producerea de molecule de semnalizare în creier, împreună cu diverse alte funcții. Un singur ou conține mai mult de 100 mg din acest nutrient foarte important.

5. Ouăle sunt asociate cu un risc redus de boli de inimă
Colesterolul LDL este cunoscut în general sub denumirea de colesterol „rău”. Consumul de ouă pare să schimbe tiparul particulelor de LDL de la LDL mici, dense (rău) la LDL mari, lucru asociat cu un risc redus de boli de inimă.

6. Conțin antioxidanți benefici pentru sănătatea ochilor
Gălbenușurile de ou conțin cantități mari atât de luteină, cât și de zeaxantină. Conform unui studiu, consumul a doar 1,3 gălbenușuri de ou pe zi timp de 4,5 săptămâni a crescut nivelul de luteină din sânge cu 28–50% și zeaxantina cu 114–142%. Ouăle sunt bogate și în vitamina A, iar deficitul de vitamina A este cea mai frecventă cauză a orbirii.

7. Au un conținut mare de Omega-3
Ouăle de la găini crescute în orgradă și hrănite cu furaje îmbogățite cu Omega-3 tind să fie mult mai bogate în acizi grași Omega-3. Studiile arată că un consum de ouă îmbogățite cu Omega-3 este o modalitate foarte eficientă de a reduce trigliceridele din sânge.

8. Proteine ​​și aminoacizi esențiali
Ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, un singur ou conținând șase gr. De asemenea, conțin toți aminoacizii esențiali în proporțiile potrivite. Consumul suficient de proteine ​​poate ajuta la pierderea în greutate, creșterea masei musculare, la scăderea tensiunii arteriale și la optimizarea sănătății oaselor.

9. Ouăle nu cresc riscul de boli de inimă
Multe studii publicate în ultimii ani au examinat relația dintre consumul de ouă și riscul apariției bolilor de inimă. O revizuire a 17 studii, cu un total de 263.938 de participanți, nu a găsit nicio asociere între consumul de ouă și bolile de inimă sau accidentul vascular cerebral. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Budincă din cozonac
10/05/2024 12:45

Ce facem cu cozonacul rămas după Pasti? Îl transformăm intr-o budincă savuroasă, usor de preparat. Astfel, evităm risipa alimentară si ne bucurăm de un dulce rapid si delicios. Pentru această Bu ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
08/05/2024 16:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Stufat de miel, rețetă de primăvară
08/05/2024 15:05

Stufatul este una dintre cele mai apreciate mancăruri de primăvară. Fie că este preparat cu pui sau miel, stufatul este un fel de mancare scăzută, gătită din carne, ceapă si usturoi verde. Si pentru c ...

Vită Stroganoff, rețeta care a uimit lumea
06/05/2024 15:33

Numele ei se traduce “vita Stroganoff” sau Beef Stroganoff si este un mare clasic al bucatariei ruse (Gowjadina Stroganow), adoptat de Haute Cuisine, constand din fasii de carne de vita sau vitel ...

 Gustări divine. O călătorie culinară prin mănăstirile României
06/05/2024 13:04

În mănăstirile ortodoxe din Romania, postul reprezintă o perioadă importantă a vietii religioase, iar bucătăria este un loc in care se păstrează cu sfintenie traditiile gastronomice străvechi. M ...

Drobul de miel, tradiție și gusturi de la lume adunate
06/05/2024 11:30

În inima traditiei pascale, drobul de miel străluceste ca un simbol al bucuriei si abundantei. De la cele mai simple retete transmise din generatie in generatie pană la reinterpretări moderne, acest pr ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
06/05/2024 11:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei
06/05/2024 09:59

Originare din Balcani si răspandite apoi in intreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie si au devenit un simbol al familiei si al unitătii. Aceste mici „pachetele de ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
06/05/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Marinada perfectă pentru friptura de miel
05/05/2024 10:30

Pentru majoritatea romanilor, atunci cand spun masa de Paste se gandesc automat si la friptura de miel. Dar nu toti cunosc cum se marinează corect carnea de miel. Carnea marinată absoarbe lichidul in care es ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei