Aromele iernii, călătorie sensibilă prin bucătăriile lumii

arome

Dimensiune font:

| 21-02-2024 09:23

Sub mantia albă a iernii, în adâncul serilor lungi, oamenii din întreaga lume își găsesc refugiul în căldura bucătăriilor lor, unde aromele tradiționale se împletesc cu amintirile și poveștile lor. O călătorie a simțurilor și a emoțiilor, cu explorarea mâncărurilor și băuturilor care încălzesc sufletele în diferite colțuri ale lumii, este recomandarea oricărei zile de iarnă.

România. Sarmale și vin fiert

În bucătăria cochetă a casei din Podenii Bârladului, acolo unde a copilărit și Victor Ion Popa, tanti Doina,o bunicuță desprinsă din povești, „împleteștesarmale. Fiecare mișcare a mâinii este un dans al memoriei - amintiri ale serilor de iarnă din copilărie, zâmbete pierdute și glasuri care răsună peste timp. Sarmalele, gătite lent pe soba cu lemne, sunt nu doar mâncare, ci legături nevăzute care unesc generațiile. Vinul fiert, cu parfumul său de scorțișoară și anason, aduce cu el căldura colindelor și a speranței. „Așa erau și serile din iernile copilăriei mele. Stăteam lângă bunica și abia așteptam să fie gata oala cu sarmale, în timp ce tata se învârtea pe lângă cana cu vin fiert, spune tanti Doina.

Germania. Piețele unei ierni pline de bucurie

La începutul fiecărei ierni, străzile Berlinului se transformă într-un tărâm de basm. Luminițele strălucitoare se împletesc cu aroma de vin fiert și prăjituri cu ghimbir. Zgomotul conversațiilor, râsetele copiilor care se joacă printre tarabe, toate creează o simfonie a bucuriei. Glühwein-ul, cu gustul său profund și misterios, este mai mult decât o băutură – este un liant al comunității, un simbol al unității în diversitate.

Japonia. Supa miso, căldura unei tradiții milenare

 În tăcerea unei dimineți de iarnă în Kyoto, familiile se adună în jurul mesei joase. Bolurile de supă miso aburind sunt mângâiate de lumina palidă a zilei. Fiecare înghițitură este un omagiu adus strămoșilor, o reamintire a simplității și a echilibrului vieții. Supa miso, simplă dar complexă, este ca o poezie gustativă ce vorbește despre răbdare, respect pentru natură și armonie.

India. Masala, dansul condimentelor într-o ceșcuță de ceai (250 cuvinte): Pe străzile agitate din Mumbai, vânzătorii de chai își desfășoară arta. Ceaiul, cu notele sale de cardamom, ghimbir și cuișoare, este mai mult decât o băutură – este un preludiu la dialog, un gest de ospitalitate. În fiecare sorbitură de masala chai se ascunde căldura unei întregi culturi, un dans vibrant al gusturilor și aromelor.

Dacă ați avea puterea de a privi în aceșați timp în întreaga lume, veți vedea că milioane de familii împărtășesc bucuria ierii în jurul meselor. Pentru fiecare, mâncarea este mai mult decât hrană; este o punte între trecut și prezent, un testament al continuității și al identității. Fiecare fel de mâncare, de la sarmalele românești la ceaiul indian, este o poveste de suflet, un cântec al tradițiilor și al legăturilor umane. În zilele de iarnă, bucătăriile lumii devin sanctuare ale memoriei și ale comuniunii, unde fiecare ingredient vorbește despre dragoste, despre familie și despre acasă.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei
07/07/2024 14:39

Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată indicand momentul introducerii in Europa, in 1550, a băuturii pe bază de cacao. Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este atat de bi ...

Sarmalele, o poveste plină de savoare
04/07/2024 10:42

Oriunde ai călători in estul Europei si in Balcani, sarmalele isi vor face simtită prezenta, incantand papilele gustative si incălzind inimile celor care le gustă. Istoria lor este la fel de bogată si com ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
30/06/2024 12:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Kapsalon, shaorma olandeză
30/06/2024 11:03

Ingrediente: 750 de grame cartofi congelati 500 grame carne de porc Pentru marinada: paprika afumata suc de lamaie ulei de masline pudra de ceapa pudra de usturoi pudra de cumin pudra de coriandru putina scorti ...

  Dulceața de trandafir, o delicatesă a bucătăriei rafinate
30/06/2024 09:09

Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o a ...

Dulceață de nuci verzi
21/06/2024 12:02

Pentru ca dulceata de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie si pană aproape de sfarsitul lunii iulie. Cand trec de această perioadă, nucile se coc prea ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
16/06/2024 10:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/06/2024 09:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară
15/06/2024 14:56

Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post.  Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
15/06/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei