Borșul ucrainean a fost înscris pe lista UNESCO
Dimensiune font:
Borșul ucrainean a fost înscris pe lista UNESCO a patrimoniului cultural imaterial care necesită o salvgardare urgentă, după ce Ministerul Culturii din Ucraina a depus un dosar în acest sens. Nelipsit din orice casă, borșul conține invariabil sfeclă roșie, e o mâncare simplă și hrănitoare care s-a născut din foamete.
Fiecare bucătar are felul său de a găti borșul, unii adaugă ciuperci uscate sau hribi.Toate legumele, sfecla, morcovul, ceapa, mai întâi de toate sunt coapte.
Când sunt gata, le tai mărunțel și le amestec într-un ceaun, adaug o cantitate considerabilă de carne, călită și aceasta, și, pentru ca să-l fac special, pun acolo niște prune uscate. După ce termin de tăiat toate ingredientele, mai las ceaunul în cuptor timp de 20-30 de minute și când îl scot afară e gata. Tot așa făceau borșul și strămoșii noștri. Invariabil, borșul ucrainean e roșu, pentru că ingredientul care-l face special e sfecla roșie, ingredientul care se găsea peste tot. Țara a avut de suferit cumplit din cauza foametei, așa că oamenii au folosit tot ce găseau la îndemână ca să încropească ceva de mâncare, și cum sfecla nu lipsea, a devenit elementul principal al acestei ciorbe.
Vitali, care are un restaurant în Cernăuți, spune că aici se găteau câte o sută de litri pe zi pentru refugiați, în primele săptămâni de război, iar de când e în patrimoniul UNESCO toți oaspeții vor borș.
În funcție de regiune, în borșul ucrainean mai poți găsi o mână de fasole, un pumn de ciuperci uscate sau câte o mirodenie de-a locului, dar oricum ar fi, e o mâncare gustoasă și sățioasă. Și borșul ăsta a fost disputat cu Rusia, care își asumă paternitatea rețetei, dar până la urmă UNESCO a tranșat lucrurile în favoarea Ucrainei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau