Care sunt diferențele dintre dieta keto și low carb
Dimensiune font:
Este fără dubiu că dietele de tip low-carb, precum și cea Keto, care presupune un aport ridicat de grăsimi, au devenit din ce in ce mai populare printre cei care încearcă să scape de câteva kilograme încăpățânate. Ambele diete au devenit cunoscute în ultimii ani. Dar care este diferența între dietele low-card și dieta Ketogenică?
Atât dieta Keto, cât și cele low-card presupun un aport ridicat de grăsimi și redus de carbohidrați, dar ele au reguli diferite atunci când vorbim despre lucruri care le fac eficiente.
Dieta Ketogenica (Keto) reprezintă o abordare nutrițională care presupune un aport ridicat de grăsimi, moderat de proteine și foarte scăzut de grăsimi. Dieta Keto obligă organismul să intre într-o stare numită ketoză, deci să producă cetone, care devin combustibil atunci când depozitele de glucoză sunt foarte scăzute. Cetonele apar prin arderea țesutului adipos și prin intermediul unui proces de conversie care are loc în ficat devin corpi cetonici.
Cea mai comună abordare în privința dietei Keto presupune un aport de 70% grăsimi, 25% proteine și doar 5% carbohidrați neți. Ultimul termen, carbohidrați neți, se referă numărul obținut atunci când se scad fibrele din totalul carbohidraților ingerați.
Deci, cum ar arăta dieta Keto în viata reala?
Dacă cineva ar trebui să mănânce 2.000 de calorii pe zi, atunci aportul nutritiv separat pe macronutrienți ar fi următorul: 156 grame grăsimi (70%), 125 grame proteine (25%) și 25 grame carbohidrați (5%).
Ce este o dietă Low-Carb?
Aici vine partea unde lucrurile devin puțin confuze. Spre deosebire de dieta Keto, dietele low-carb nu au o definiție clară și un raport la fel de clar al împărțirii macronutrienților.
Consensul spune că o dietă low-carb presupune un aport ridicat de proteine – între 1.4 și 2.2 grame de proteine per kilocorp – un aport moderat de grăsimi și unul mai redus de carbohidrați decât media obisnuită. Acest aport de carbohidrați va fi însă mai mare decât cel despre care vorbim în cazul dietei Keto.
Acest lucru poate însemna ca aportul de carbohidrați în cazul unei astfel de diete ar putea varia între 50 și 150 grame pe zi, în funcție de individ, de caracteristicile și de greutatea acestuia.
De exemplu, pentru o femeie de 50 de kilograme, un aport de 130 grame de carbohidrați pe zi ar însemna un aport moderat, poate chiar ridicat. Pe de altă parte, dacă luăm aceeași valoare, 130 grame carbohidrați, și ne referim la un bărbat de 100 de kilograme, atunci acest aport devine unul redus.
Dietele low-carb folosesc de asemenea grăsimile pe post de combustibil, însă nu în mod exclusiv. Ele apelează într-o anumită măsură și la proteine și carbohidrați.
O dietă low-carb se crede că ajută la gestionarea senzației de foame, că ține nivelul de insulină scăzut și că împiedică depozitarea carbohidraților – ceea ce ar putea rezulta în pierderea în greutate. Ce se întâmplă de fapt este că având mai puține variante în dietă prin excluderea în mare măsură a unui macronutrient, poate fi mai ușor să păstrăm un deficit caloric. Pentru că, în cele din urmă, deficitul caloric este cel care este responsabil de pierderea în greutate și nu managerierea și depozitarea carbohidraților.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau