Ce este „arta de a trăi” și cine a inventat-o
Dimensiune font:
Masa gastronomică a francezilor sau arta de „a mânca şi de a bea bine” a fost înscrisă în anul 2010 pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. Reuniţi la 16 noiembrie 2010, la Nairobi, în capitala Kenyei, experţii UNESCO au considerat că masa gastronomică franceză, cu ritualurile şi prezentarea ei, îndeplineşte condiţiile pentru a fi înscrisă pe „lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii”. Conform UNESCO, gastronomia franceză ţine de o „practică socială destinată să sărbătorească cele mai importante momente din viaţa oamenilor şi a grupurilor”.
De altfel, masa gastronomică franceză este una dintre primele tradiţii culinare înregistrate pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii, alături de multe tradiţii sociale şi culinare din lume: bucătăria mexicană, dieta mediteraneană, „Washoku” (tradiţia culinară a japonezilor) şi „Pizzaiuolo” sau arta napoletană a preparării pizza.
Masa gastronomică a francezilor este o practică socială obişnuită pentru celebrarea momentelor importante din viaţa persoanelor şi a grupurilor, cum ar fi naşteri, nunţi, zile de naştere, aniversări, realizări şi reuniuni. Este o masă festivă care aduce oamenii împreună pentru a se bucura de arta de a mânca şi de a bea bine. Masa gastronomică pune accentul pe uniune, pe plăcerea gustului şi pe echilibrul dintre oameni şi produsele naturii. Printre elementele importante se numără selectarea atentă a preparatelor alimentare dintr-un repertoriu de reţete în continuă creştere; achiziţionarea de produse de calitate, de preferinţă locale, ale căror arome se îmbină armonios; asortarea alimentelor cu vinul care se va bea la masă; aranjarea unei mese frumoase; precum şi acţiuni specifice în timpul consumului, cum ar fi mirosul şi degustarea bucatelor la masă. Masa gastronomică trebuie să respecte o ordine bine-structurată, începând cu un aperitiv (băuturi fine înainte de masă) şi terminând cu lichioruri, în cazul băuturilor, iar mâncarea să fie de cel puţin patru feluri succesive, şi anume un aperitiv, peşte şi/sau carne cu legume, brânzeturi şi desert.
Moment festiv prin excelenţă, o oportunitate pentru familii şi prieteni de a se reuni şi revedea, masa este, în Franţa, mai mult decât în altă parte, un moment convivial care are loc la ore fixe: la 12.30 în fiecare zi, mai mult de 54% dintre francezi se aşează la masă. Prin comparaţie, în Marea Britanie, în jur de ora 13.10, doar 17% din populaţie serveşte masa. În Franţa, cel puţin o masă pe zi se ia în familie.
Franţa este cea care a inventat „arta de a trăi” dar şi arta de a mânca. Pentru un francez a lua masa înseamnă un moment de socializare, de contact cu frumosul, o călătorie în lumea gusturilor.
Teona SOARE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau