Ce este confitul și din ce țară provine

Web-Article-2-Duck-Confit

Dimensiune font:

| 17-11-2021 11:15

Confit este un termen care are mai multe întelesuri. El denumeste generic diferite tipuri de carne, sarate si gatite lent în propria grasime, atat pentru a fi conservate cat si pentru a capata un plus de gust. Astfel conservate si depozitate la rece, confit-urile pot rezista cateva luni.

Aceasta metoda de conservare a alimentelor se foloseste de mai multe sute de ani si este, se pare, originara din sud-vestul Frantei.

Un alt înteles al termenului „confit” este acela al unui condiment, sos sau garnituri, preparata din fructe sau legume gatite pana la consistenta unui gem, într-un lichid asezonat cu zahar, sare si alte mirodenii si arome diverse. Foarte populare sunt confit-urile de lamai, ardei iute, ceapa si usturoi.

Termenul „confit” provine din limba franceza, de la verbul „confire”, care se trage la randul lui din latinescul „conficere”, care înseamna „a face”, „a confectiona”, „a produce”, „a prepara”. Verbul francez a fost aplicat prima data, în Evul Mediu, fructelor gatite si conservate în sirop gros de zahar.

Scurt istoric

Aceasta metoda a fost aplicata de diverse populatii, mai ales acolo unde clima nu era îndeajuns de rece pentru a oferi o conservare eficienta a carnii. Cu toate acestea, conform surselor la care am avut acces, specialistii tind sa afirme ca metoda ar fi originara din sud-vestul Frantei.

Ţara Confit-ului este considerata a fi Occitania, unde la gatit se foloseste grasimea de gasca, si nu uleiul de floarea-soarelui sau de masline, ca în alte parti ale Frantei. Chiar daca nu este foarte sigur ca aceasta zona poate fi creditata cu inventia confit-ului, cert este ca aceasta metoda de gatit si de conservare are aici o veche traditie si este extrem de populara.

Aceasta tara a confit-ului poate fi divizata, aproximativ, în doua parti, dupa carnea care predomina în confit-urile locale. Gasca este asociata cu Ţara Bascilor si Béarn, specialitatile locale cele mai cunoscute fiind “cassoulet” si “garbure”, preparate robuste si satioase, care alaturi de gasca mai contin si fasole. Rata este preferata în Saintonge si Brantôme, unde este alaturata cartofilor si trufelor.

Confit-ul de gasca si confit-ul de rata sunt, probabil, cele mai cunoscute astfel de preparate. Ele se gatesc, de obicei, din copanele (picioarele) pasarilor. Carnea este sarata si asezonata cu ierburi aromate, apoi gatita lent, imersata în grasime topita; aceasta „îmbraca” într-un strat protector si rezistent carnea.

Grasimea este un exceptional „transportator” de gust si aroma, asa ca un confit preparat corect va fi nu doar extrem de fraged si de suculent, ci si plin de gust si aroma de la asezonatorii folositi. Carnea gatita este lasata apoi sa se raceasca în grasime, si tot astfel este depozitata. În frigider, un confit poate rezista si sase luni.

Gaina, puiul, curcanul si porcul pot fi preparate similar, ca si vanatul cu pene. Ficateii, inimile si pipotele de pasare se pot si ele prepara în acest stil.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin administratorul judiciar desemnat în dosarul nr. 10051/99/2017 (596/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor imobile din patrimoniul debitoarei S.C. „POWER LAND L.T.D.” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Canta nr. 38, bl. 531, sc. B, parter, ap. 1, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV ADRESA Componenţa Valoare - lei - 1. Construcţii agricole în suprafaţă de 4.519 m.p., terenul extravilan în suprafaţă de 7.160 m.p. înscris în Cartea funciară a comunei Slatina la nr. 34208 este proprietatea persoanelor fizice Ştefan Gavril şi Ştefan Aglaia, teren care figurează cu un drept de comodat în favoarea S.C. Pawer Land L.T.D. S.R.L. Iaşi pe o perioadă de 20 de ani din data de 01.01.2006 localitatea Slatina, comuna Slatina, judeţul Suceava - C1 – Grajd vaci + grajd muls; - C2 – Bucătărie furajeră + depozit furaje; - C3 – Platformă dejecţii; - C4 – Siloz de suprafaţă + bazin purin; - C5 – Fosă (septică); - C6 – Preş dezinfecţie (cabină poartă); - C7 – Puţ (forat); - C8 – Drumuri şi platforme. 62.088,25 16.155,30 3.817,45 18.396,35 514,15 4.165,00 428,40 28.581,00 Total * * 134.145,90 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare sunt cele de mai sus. Vânzarea se va efectua conform hotărârilor adunării creditorilor din data de 02.12.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 07.01.2022, ora 1000 şi se vor organiza 6 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 14.01.2022, 21.01.2022, 28.01.2022, 04.02.2022, 11.02.2022, la sediul administratorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul administratorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun imobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 1.000 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe administratorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575. Administrator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Subscrisa EUROBUSINESS LRJ S.P.R.L., cu sediul în Iaşi, Str. Zorilor, nr. 11, Jud. Iaşi, în calitate de lichidator judiciar al AYA SPORTS S.R.L., desemnat prin Sentinţa Comercială nr. 585/25.05.2010 de Tribunalul Iaşi – Sectia a II - a Civilă - Faliment în dosarul nr. 1970/99/2009 (nr. format vechi 96/2009), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, coroborat cu prevederile CPC si hotărârea Adunării creditorilor din 17.06.2021, organizează în ziua de 16.12.2021,ora 11:00, licitaţie publică competitivă cu strigare, pentru valorificarea următorului bun imobil: Denumire activ: Preț de pornire a licitației (EUR, fără TVA) Proprietate rezidențială, tip “casă de locuit cu regim de înălțime P+1E+M, cu teren aferent”, situată în Sat Răsboieni, Com. Țibănești, Jud. Iași, compusă din: 8.298,00 Teren intravilan categoria de folosință curți construcții, în suprafață de 962,26 mp, nr. cad. 392, CF nr. 237/UAT Țibănești 1.100,00 Corp clădire C1 cu destinație casă de locuit, în stare de degradare, P+1E+M, nr. cad. 392 - C1, CF nr. 237/ UAT Țibănești,Sc = 258,18 mp; Scd = 516,36 mp;Su parter = 170,48 mp;Su etaj = 172,84 mp;Su mansardă = 66,78 mp și Su totală = 410,1 mp 7.198,00 Prețurile nu includ TVA.Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin. 2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Persoanele care pretind vreun drept asupra activului ce urmează a fi scos la vânzare,au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.12.2021, ora 16:00, la sediul lichidatorului judiciar.În conformitate cu prevederile art. 53, din Legea nr. 85/2006, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii.Modalitatea de valorificare a activului este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform hotărârilor adoptate în Adunarea Creditorilor din data de 17.06.2021. Pasul de licitaţie stabilit este de 5% din preţul de pornire al licitaţiei.Înscrierea la licitaţie se face cel târziu cu o zi lucrătoare, ora 16:00, înainte de data fixată pentru începerea licitaţiei prin depunerea tuturor documentelor prevăzute în Regulamentul de organizare al licitaţiei.Garanţia de participare la licitaţie este în valoare de 5% din preţul de pornire a licitaţiei, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei,nr.:RO64BUCU1032235342764RON,deschis la Alpha Bank.În cazul câştigării licitaţiei garanţia se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Vizitarea şi prezentarea activului se poate face în conformitate cu prevederile legale în vigoare, cu acceptul lichidatorului judiciar. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea bunului imobil reprezintă o condiție obligatorie pentru participarea la licitații.În caz de neadjudecare, licitația se va amâna la un alt termen, pentru care se vor îndeplini din nou formalitățile de publicitate prevăzute de art. 838 Cod de procedura civilă. În cazul în care nu este oferit nici preţul la care imobilul a fost evaluat, vânzarea se va amâna la un alt termen, de cel mult 30 de zile, pentru care se va face o nouă publicaţie, în condiţiile art. 838. La acest termen, licitaţia va începe de la preţul de 50% din preţul de pornire al primei licitaţii. Dacă nu se obţine preţul de începere a licitaţiei şi există cel puţin 2 licitatori, la acelaşi termen, bunul va fi vândut la cel mai mare preţ oferit, dar nu mai puţin de 30% din preţul de pornire al primei licitaţii. Vânzarea se va putea face chiar dacă se prezintă o singură persoană care oferă preţul de la care începe licitaţia.Detaliile privind documentaţia necesară în vederea participării la licitaţia publică şi modul de organizare a licitaţiei, precum şi descrierea bunului imobil supus procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare şi de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat on–line, de la lichidatorul judiciar. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietul de sarcini este de 595,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul lichidatorului judiciar,nr:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi.Informaţii suplimentare se pot obţine pe:www.lrj.ro, 0733.683.701, 0733.683.702, mail: vanzari@lrj.ro, anabella.padurariu@lrj.ro, office.is@lrj.ro.
Patru băuturi care pot înlocui cafeaua
07/12/2021 08:30

 Cafeaua nu este singura modalitate de a te trezi si de a te inviora, spun expertii, iar unele persoane au contraindicatii la această băutură, in timp ce altora pur si simplu nu le place. În acest ...

FOTO/VIDEO - Cum se prepară tequila
07/12/2021 08:24
Șnițele de pui cu miere și fulgi de porumb. Rețeta celebră a lui Cătălin Scărlătescu
06/12/2021 08:50

Chef Cătălin Scărlătescu a dezvăluit reteta unui preparat cu care reuseste mereu să impresioneze in bucătărie. Este vorba despre snitelul de pui, un preparat pe cat se simplu, pe atat de savuros. Se pa ...

VIDEO - Cafeaua perfectă, cu Gheorghe Florescu
05/12/2021 07:45

   Stiati că pentru prima dată, cafeaua a apărut la sfarsitul secolului al IX-lea in Etiopia, printr-o intamplare? Un păstor care avea o turmă de capre a observat cum caprele sale au mai multă ...

VIDEO -     Prăjitură poloneză cu mere
04/12/2021 15:35

  Un desert foarte delicios, prăjitura poloneză cu mere este foarte apreciată, iar toamna este o surpriză culinară foarte apreciată. Pentru preparare, avem nevoie de urm[toarele ingrediente: Pentr ...

VIDEO - Secretele celei mai bune pizza. Povestea italiană
04/12/2021 14:32

 Cum se face cea mai bună pizza    

O reţetă îndrăzneaţă şi foarte aromată. Sos de grătar cu ardei iuţi şi cafea, alegerea celor care s-au plictisit de ketchup şi muştar.
04/12/2021 12:50

Timp de pregătire: 45 minute Timp de gătit: 15 minute Dificultate: Usor   Sos de grătar cu ardei iuţi şi cafea. Ingrediente   3 ardei iuţi guajillo 3 ardei iuţi mulato 1/2 ceapă ...

VIDEO - Cum se prepară cel mai bun espresso
04/12/2021 07:20

 Cafeaua espresso este o băutură concentrată preparată prin forţarea apei fierbinti sub presiune prin cafeaua măcinată fin. Timpul de curgere normal al unei cafele espresso este de 30-40 de secunde ...

Uleiul de palmier poate fi cancerigen
03/12/2021 15:15

Nu mai consumati acest produs! Poate duce la cancer. Studiul care a scos la iveală tot Oamenii de ştiinţă au demonstrat că un acid gras care se găseşte in uleiul de palmier poate incuraja răspandirea c ...

De unde vine tradiția fasolei cu ciolan
01/12/2021 11:31

Specialisti romani din domeniul gastronomiei au deslusit misterul asa-zisului meniu traditional al romanilor de 1 Decembrie: fasolea cu ciolan. Este foarte surprinzător de unde vine acest obicei. „Că ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei