Ce este confitul și din ce țară provine
Dimensiune font:
Confit este un termen care are mai multe întelesuri. El denumeste generic diferite tipuri de carne, sarate si gatite lent în propria grasime, atat pentru a fi conservate cat si pentru a capata un plus de gust. Astfel conservate si depozitate la rece, confit-urile pot rezista cateva luni.
Aceasta metoda de conservare a alimentelor se foloseste de mai multe sute de ani si este, se pare, originara din sud-vestul Frantei.
Un alt înteles al termenului „confit” este acela al unui condiment, sos sau garnituri, preparata din fructe sau legume gatite pana la consistenta unui gem, într-un lichid asezonat cu zahar, sare si alte mirodenii si arome diverse. Foarte populare sunt confit-urile de lamai, ardei iute, ceapa si usturoi.
Termenul „confit” provine din limba franceza, de la verbul „confire”, care se trage la randul lui din latinescul „conficere”, care înseamna „a face”, „a confectiona”, „a produce”, „a prepara”. Verbul francez a fost aplicat prima data, în Evul Mediu, fructelor gatite si conservate în sirop gros de zahar.
Scurt istoric
Aceasta metoda a fost aplicata de diverse populatii, mai ales acolo unde clima nu era îndeajuns de rece pentru a oferi o conservare eficienta a carnii. Cu toate acestea, conform surselor la care am avut acces, specialistii tind sa afirme ca metoda ar fi originara din sud-vestul Frantei.
Ţara Confit-ului este considerata a fi Occitania, unde la gatit se foloseste grasimea de gasca, si nu uleiul de floarea-soarelui sau de masline, ca în alte parti ale Frantei. Chiar daca nu este foarte sigur ca aceasta zona poate fi creditata cu inventia confit-ului, cert este ca aceasta metoda de gatit si de conservare are aici o veche traditie si este extrem de populara.
Aceasta tara a confit-ului poate fi divizata, aproximativ, în doua parti, dupa carnea care predomina în confit-urile locale. Gasca este asociata cu Ţara Bascilor si Béarn, specialitatile locale cele mai cunoscute fiind “cassoulet” si “garbure”, preparate robuste si satioase, care alaturi de gasca mai contin si fasole. Rata este preferata în Saintonge si Brantôme, unde este alaturata cartofilor si trufelor.
Confit-ul de gasca si confit-ul de rata sunt, probabil, cele mai cunoscute astfel de preparate. Ele se gatesc, de obicei, din copanele (picioarele) pasarilor. Carnea este sarata si asezonata cu ierburi aromate, apoi gatita lent, imersata în grasime topita; aceasta „îmbraca” într-un strat protector si rezistent carnea.
Grasimea este un exceptional „transportator” de gust si aroma, asa ca un confit preparat corect va fi nu doar extrem de fraged si de suculent, ci si plin de gust si aroma de la asezonatorii folositi. Carnea gatita este lasata apoi sa se raceasca în grasime, si tot astfel este depozitata. În frigider, un confit poate rezista si sase luni.
Gaina, puiul, curcanul si porcul pot fi preparate similar, ca si vanatul cu pene. Ficateii, inimile si pipotele de pasare se pot si ele prepara în acest stil.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau