Clătite de post
Dimensiune font:
Clătitele de post cu apă minerală, rețetă simplă, vegană, este un desert popular și ușor de făcut. Se pot servi cu gem sau alte umpluturi după dorință.
Apa minerală din rețetă are rolul de a face aceste clătite de post pufoase și fragede. Dacă nu aveți apă minerală puteți folosi apă simplă în care să dizolvați o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. Acesta va face același lucru pe care-l face și apa minerală: va frăgezi clătitele. O alternativă interesantă (deși nu tocmai conformă postului ortodox) este să se folosească bere în loc de apă, ies niște clătite de post delicioase.
Ingrediente Clătite de post cu apă minerală
300 gr. făină
600 ml. apă minerală
1 linguriță sare
1 lingură zahăr (dacă doriți umpluturi sărate, nu folosiți zahăr în aluat)
arome (opțional), eu folosesc neapărat vanilie, exact sau 1 plic de zahăr vanilat
50 ml. de ulei
Mo de preparare
1. Pentru a face clătite de post, punem toată făina într-un castron. Adăugăm apă minerală treptat. Amestecăm continuu cu un tel tip pară, pentru a împiedica formarea cocoloașelor. Cantitatea de apă poate varia ținând cont de textura și densitatea aluatului, care trebuie să fie fluid, dar destul de consistent ca să nu se rupă clătitele.
2. Se adaugă uleiul în fir subțire, amestecând continuu.
3. Se potrivește aluatul cu sare și zahăr, se amestecă bine. Se pot adăuga și aromele: vanilie, coajă rasă de lămâie sau portocale. Dacă faceți clătite cu apă minerală pe care le veți folosi ca aperitiv (de exemplu cu ciuperci), evident, nu puneți arome și nici zahăr.
4. Consistența aluatului de clătite de post trebuie sa fie grosuță, asemănătoare celei de înghețată topită. Evident, aluatul trebuie să fie fluid. Se amestecă bine pentru un aluat omogen, mătăsos, fără cocoloașe.
Prăjirea clătitelor
5. Se încinge foarte bine o tigaie antiaderentă. Se toarnă un strop de ulei și se întinde pe toată suprafața tigăii. Pentru asta, eu folosesc un servețel de hârtie. Se toarnă aluatul de clătite cu apă minerală în fir subțire, cu un polonic, în timp ce rotim și înclinăm tigaia, ținând-o de coadă, pentru a distribui aluatul într-un strat uniform. Clătitele se coc la foc mediu spre iute. Nu le întoarceți până nu se coc bine pe o parte, altfel se rup la întoarcere. La final, se umplu cu gem sau orice altceva doriti.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau