Cozonac cu 150 de ouă. Rețeta lui Păstorel Teodoreanu
Dimensiune font:
Una dintre cele mai „scandaloase” este poate cea a „cozonacului cu 150 de ouă”, publicată acum aproape o sută de ani, în 1933, în revista „Adevărul Literar și Artistic” și care avea la bază o „veche rețetă rusească” provenită din familia scriitorului și gastronomului Păstorel Teodoreanu.
Pentru realizarea unui mega-cozonac cu 150 de ouă, „trebuie socotite 12 ore, iar autorul rețetei, Păstorel Teodoreanu, care semna în acea vreme o „Cronică gastronomică” în revista „Adevărul literar și artistic”, a menționat că „e bine să fie pregătite toate de cu seară și să te apuci de treabă cu noaptea în cap”.
„Se strică de cu seară ouăle, punând gălbenușurile deoparte. Albușurile le pui unde vrai, căci ori pui prea puțin (ca o linguriță de omăt), ori deloc - cam tot una e”, după cum preciza Păstorel Teodoreanu (pseudonimul literar al lui Alexandru Osvald Teodoreanu) în debutul rețetei de cozonac. A doua zi, trebuie puși „doi pumni de făină (circa 500 de grame) pe care o opărești cu lapte clocotit”. Aluatul e apoi amestecat „cu o lopată anume (din lemn) sau cu un linguroi și se bate strașnic, până se face ca o pomadă, fără niciun gogoloș”. Aluatul de cozonac trebuie apoi frământat vreme de „două ceasuri”. La scosul din cuptor, alt meremet. Scoți cozonacul, îl scuturi puțintel cu urechea aplecată să-l auzi dacă joacă, apoi îl lasă la racărit".
Rețeta era una veche rusească, transmisă până atunci în familia sa exclusiv „prin tradiție orală și mai ales prin practică”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau