Pentru a conserva alimentele cât mai mult timp, facem greșeala de a pune toate tipurile de alimente în frigider. Carnea, peștele sau chiar produsele lactate trebuie păstrate la rece, spre deosebire de anumite fructe și legume care se păstrează cel mai bine la temperatura camerei. Cum este cazul cartofilor. Această legumă cu amidon se poate strica atunci când este păstrată în frigider.
Frigul frigiderului acționează asupra uneia dintre componentele cartofilor, modificându-le textura și gustul. Cartofii vor avea un gust mai dulce, dar își vor schimba culoarea mai repede în timpul gătitului. Dar acest lucru poate avea și un efect asupra sănătății.
Amidonul, care este un carbohidrat complex din cartofi, se transformă în zahăr mai repede atunci când este răcit. La rândul lor, aceste zaharuri se combină cu asparagina, care este un aminoacid natural, și produc acrilamidă.
Acrilamidă: ce pericol pentru sănătate?
Acrilamida este un material chimic care rezultă dintr-o reacție chimică. Se formează în mod natural în alimentele care conțin mult amidon, în timpul gătitului la temperaturi ridicate (peste 120 ° C). Se găsește în special în pâine prăjită, cartofi prăjiți sau chiar chipsuri.
Această substanță chimică prezintă multe semne de îngrijorare. Agenția Internațională pentru Cercetarea împotriva Cancerului (IARC) l-a clasificat ca fiind potențial cancerigen pentru oameni. De fapt, un studiu finanțat de Uniunea Europeană a descoperit o legătură între nivelurile ridicate de acrilamidă din sânge și apariția cancerului de sân.
Deși sunt necesare mai multe studii și cercetări științifice pentru a confirma efectul cancerigen al acrilamidei, este mai sănătoasă evitarea acestei substanțe.
De asemenea, este important să acorzi o atenție deosebită condițiilor de depozitare a cartofilor. Ei trebuie să stea într-un loc ferit de lumină și la o temperatură de peste 8 ° C.
Sursa: dcmedical.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<>
Adauga comentariul tau