Delicii cu vinete -- Imam bayildi
Dimensiune font:
Imam bayildi are origini turcesti, dar este astazi un aperitiv intalnit nu numai in zona Turciei, ci si in intregul Orient Mijlociu si in Balcani. Sigur ca retetele difera usor, dar cea care l-a facut pe imam sa lesine e probabil si cea mai simpla: vinete umplute cu ceapa, usturoi si rosii, toate inabusite in ulei de masline.
Vinetele se spala bine, se curata de coaja si se taie pe lungime, dupa care le scoatem miezul cu ajutorul unei lingurite. Vinetele se prajesc usor in ulei de masline. Este important ca uleiul de masline sa fie fierbinte cand asezam vinetele in tigaie. Dupa prajire le punem intr-o tava acoperita cu folie de copt.
Spalam si curatam ceapa, usturoiul, dovleacul si ardeiul, dupa care le taiem in bucatele marunte. Le amestecam cu rosiile in bulion, dar si cu miezul scos din vinete. Eu folosesc un bulion preparat de mine si imbogatit cu ierburi aromatice. Adaugam o lingurita de zahar, sare, piper, scortisoara, rozmarin si o lingurita de seminte de fenicul.
Dovleacul va da o textura catifelata si arome de toamna tarzie amestecului de legume, iar rozmarinul, atat de iubit in bucataria mediteraneana, va potenta gustul celorlalte legume. Scortisoara va parfuma intregul melanj, pusa insa fara exagerare. O jumatate de lingurita este suficient. Indrazneala mea merge mai departe cu semintele de fenicul, exotice, puternice si incredibil de aromate. Inabusim amestecul de legume in ulei de masline. Umplem vinetele din belsug cu amestecul aromat de legume si presaram deasupra patrunjel tocat. Bagam la cuptor pentru circa 40 de minute.
Cand servim imam bayildi (cald sau rece, dupa preferinte), lasam sa cada pe fiecare jumatate de vanata cateva picaturi de ulei de argan pentru un plus de gust si aroma. Uleiul de argan se adauga dupa ce procesul termic s-a incheiat, ca sa-si pastreze intacti toti nutrientii.
Sursa: gustos.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau