FOTO - Ce este și cum se prepară cel mai bun ragout de vită
Dimensiune font:
Denumirea vine din franceză. Se pare că termenul datează de prin 1642, când era utilizat pentru a descrie ceva ce avea rolul de a stimula apetitul. Larousse Gastronomique definește ragoût-ul ca fiind o mâncare scăzută, obținută din carne (porc, vita, vânat, pui), pește sau legume tăiate în bucăți și gătite într-un sos dens, cu ierburi și condimente. La fel ca multe alte popoare care s-au inspirat și încă se mai inspiră din bucătăria franceză clasică, italienii au preluat denumirea, transformând-o în ragú. Și au dezvoltat variante proprii, în diverse interpretări, care variază de la o zonă la alta.
Larousse Gastronomique definește separat termenul de ragú că fiind “renumitul sos Bolognese, pe bază de carne, servit în general cu spaghetti”.
Modul de preparare variază - este ragú preparat cu carne tocată și ragu preparat cu bucata întreagă de carne. Ragú-ul preparat cu carne tocată este cel mai cunoscut și cel mai des întâlnit în meniuri și rețete. Metoda care implica bucata întreagă de carne este mai puțin cunoscută, fiind întâlnită mai degrabă în partea meridională a Italiei și către sud, dar cu precădere în Napoli și Potenza. Bucata de carne se servea de obicei duminica, ca fel principal la masa de prânz. Mai departe, sosul rezultat era apoi păstrat și mâncat în timpul săptămânii, simplu ori cu pâine, cu paste și brânză picantă sau cu orez.
Un element comun este timpul îndelungat de preparare.
În funcție de influențele regionale, găsim ragu cu carne de porc, cu carne de vită, de capră sau chiar cu pește.
În nordul Italiei și în special în Bologna, ragu-ul tradițional are la bază carnea de vițel. Rețeta are pulpa de vițel ca ingredient principal, apoi pancetta și un sofritto din ceapă, țelină (tije) și morcov. Mai departe, avem passata, vin alb, lapte sau ulei de măsline.
La Napoli găsim un ragu din carne de porc.
Pentru ragout de vită avem nevoie de
- Punem uleiul la incins, adaugam ceapa si carnea de vita, amestecam si lasam la calit cam 10 sa se rumeneasca.
- Adaugam ciupercile, ardeii copti, sare , piper si chimen. Amestecam si dupa 2turnam supa si vinul. Cand incepe sa fiarba punem restul de ingrediente si condimente si lasam la foc mic sa fiarba inca 2h si jumatate.
- A servit cu taitei, a decorat cu firicele de arpagic si felii de ardei iute. Se mai poate sevi cu garnitura de cartovi natur sau piure.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau