FOTO - Ce sunt blini, clătitele rusești, considerate un simbol al Soarelui
Dimensiune font:
Blini sunt versiunea rusească a clătitelor, făcute cu drojdie și făină de grâu sau hrișcă. Acestea pot fi servite dulci, cu diverse gemuri, sau sărate, cu caviar, smântână sau unt. Acestea sunt preparate în special la sfârșitul iernii, în timpul săptămânii Maslenitsa (săptămâna clătitelor). Maslenitsa leagă forma rotundă a clătitelor cu reapariția soarelui după lunile de iarnă. Aceasta este totodată săptămâna de dinainte de Postul Paștelui, cel mai mare post din calendarul Ortodox, ținând 40 de zile.
Slavii din vechime foloseau blinii ca ofrande de mâncare în ritualurile lor păgâne. Pentru ei, blini erau un simbol potrivit al Soarelui auriu, cald şi rotund. După ce năşteau, femeilor li se dădeau blini. Acestea erau servite şi la nunţi şi înmormântări. Astfel, putem spune că blini, făceau parte din viaţa oamenilor de la naştere până la moarte.
INGREDIENTE:
-2 pahare de lapte (500 ml);
-600 g de făină;
-3-4 ouă (în funcție de dimensiune);
-2 linguri de zahăr;
-o linguriță de drojdie uscată;
-o linguriță de sare;
-ulei rafinat de floarea-soarelui — pentru prăjit.
MOD DE PREPARARE:
1.Încălziți puțin laptele (doar cât să fie călduț) și turnați-l într-un bol potrivit. Adăugați drojdia uscată și amestecați.
2.Adăugați treptat (în 3 porții) făina, amestecând de fiecare dată până la omogenizare. Drept rezultat, veți obține un aluat destul de consistent.
3.Acoperiți-l cu un prosop curat de bucătărie și puneți-l într-un loc călduros, ca să dospească (timp de aproximativ 60 minute).
4.Separați albușurile ouălor de gălbenușuri.
5.Presărați sarea și zahărul peste aluatul dospit. Apoi încorporați treptat (câte unul) gălbenușurile în el, amestecând cu spatula.
6.Bateți albușurile până la apariția vârfurilor persistente. Încorporați-le în aluat.
7.Acoperiți aluatul rezultat cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l să dospească.
8.Încingeți uleiul într-o tigaie. Folosind 2 linguri (cu una luați aluatul, iar cu cealaltă separați-l de prima lingură), modelați bliniile și așezați-le pe tigaie. Prăjiți-le pe ambele părți (câte 2 minute pe fiecare parte), pe foc moderat.
9.Transferați-le pe un platou și serviți-le cu smântână fermentată, dulceață, miere etc.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau