FOTO - Cum se face tsoureki – cozonacul grecesc de Paște

cozo

Dimensiune font:

| 24-04-2021 14:35

INGREDIENTE
Pentru cozonac:
950 g făină
200 ml lapte
120 ml apă
200 g unt la temperatura camerei
250 g zahăr
4 ouă mărimea M
18 g de drojdie uscată
1 lingură extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vaniliat
10 grame de pudră mahleb (se găsește în magazinele arăbești)
1 linguriță de răzătură de portocală
Pentru uns cozonacii:
1 ou
1 lingură de apă
fulgi de migdale (opțional)

MOD DE PREPARARE

1. Într-o crăticioară, pe foc mic, se amestecă laptele, apa, zahărul și jumătate din cantitatea de unt (100g). După ce zahărul și untul s-au dizolvat se ia de pe foc și se lasă la răcit.
2. Când s-a răcorit (amestecul trebuie să scadă sub 60 de grade) se adaugă drojdia, extractul de vanilie, coaja de portocală și pudra mahleb. Se amestecă bine.
3. Amestecul se pune, alături de jumătate din cantitatea de făină în vasul mixerului. Cu ajutorul mixerului ce are atașat cârligul de aluat se amestecă, la viteză medie timp de 2 minute.
4. Se adaugă ouăle, unul câte unul.
5. Făina se adaugă și ea treptat până ce este incorporată complet.
6. De îndată ce aluatul este omogenizat îl putem scoate din vasul mixerului. Dacă aluatul este prea moale, se mai adaugă făină.
7. Aluatul se transferă într-un castron și se acoperă cu un prosop umed. Se lasă la temperatura camerei câteva ore până când aluatul își dublează volumul. Durează cam 2-3 ore la temperatura de 20-25 grade.
8. După trecerea timpului, se topește untul rămas și se începe frământarea aluatului. Se înglobează treptat untul și se se continuă frământarea până ce se obține un aluat moale și plin de aer.
9. Se preîncălzește cuptorul la 50 de grade. Se pune în cuptor o crăticioară cu puțină apă.
10. Aluatul se pune într-o crăticioară și se acoperă. Se stinge cuptorul și se introduce aluatul în cuptor timp de 30 minute.
11. După ce aluatul și-a dublat dimensiunea, se scoate din cuptor.
12. Aluatul se scote din cuptor și se împarte în 2 și apoi fiecare bucată în 3,4 sau 5 (în funcție de câte împletituri se doresc)
13. Se împletesc cei doi cozonaci grecești Tsoureki și se pun în tăvi de cozonac în care s-au pus foi de copt.
14. Într-un bol se bate oul cu apa. Se ung cozonacii cu amestecul obținut și se presară fulgi de migdale.
15. Se încălzește cuptorul la 50 de grade timp de 10 minute. Se oprește cuptorul și se bagă cozonacii la dospit timp de 20 de minute.
16. Se scot cozonacii din cuptor.
17. Se încălzește cuptorul la 150 de grade Celsius. Cozonacii Tsoureki se coc timp de 40 – 45 de minute sau până trec testul scobitorii. De preferat este ca acești cozonaci să fie copți separat, nu împreună și să se păstreze mereu în cuptor o oală cu apă. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
FOTO/VIDEO - Ce este scordoleaua. Rețeta originară din Delta Dunării
18/05/2021 13:45

   Scordolea, reteta veche dobrogeana, lipoveneasca, autentica, e una dintre retetele pescaresti mai putin cunoscute. E un amestec de piure de cartofi, peste fiert, totul usturoiat din belsug. O rete ...

FOTO - Ce este puiul à la Kiev  și ce legătură are cu Țarina Elisabeta
18/05/2021 12:56

Aparent e simplu: celebrul snitel de piept de pui umplut cu unt ar trebui să fie o mancare ucraineană, că doar numele (pui à la Kiev, ce Dumnezeu!) o indică foarte clar. Ei bine, se pare că nu. Iar ...

Bucătăria chineză - Furnici în copac
18/05/2021 09:36

Ingrediente 200 g taitei din orez 300 carne amestec 2 linguri de sos de soia 1 lingurita de sos Worcester 1 lingurita de otet de orez 1 bucatica ghimbir 1 ardei iute 1 ceapa verde (eu am pus uscata ros ...

Trucuri pentru o friptură delicioasă. Este extrem de simplu să-i păstrezi savoarea
17/05/2021 20:08

Nimic nu e mai bun decat o friptură delicioasă, cu un gust fabulos. De multe ori, incercăm să schimbăm gustul natural al fripturii, prin tot felul de amestecuri in care punem bucătile de carne o zi intre ...

FOTO/VIDEO - Cum se prepară Pho, cea mai bună supă din lume
17/05/2021 13:55

Pho (phở, pronuntat „foh”, cu un semn de intrebare subtil la final, ca si cum n-ai fi inteles), este o fiertură aromată cu tăitei din orez, bucăti de carne de vită si de ceapă verde. Este ...

Cum s-a salvat de la faliment o firma din Helsinki - Prăjitură în formă de sul de hârtie igienică și iepurași cu măști de marțipan
17/05/2021 09:00

Prăjitură in formă de sul de hartie igienică, „Coronaburger” şi iepuri din ciocolată cu măşti din marţipan se numără intre preparate culinare inventate de bucătari pentru a işi menţine ...

VIDEO - Cafeaua perfectă, cu Gheorghe Florescu
17/05/2021 08:33

   Stiati că pentru prima dată, cafeaua a apărut la sfarsitul secolului al IX-lea in Etiopia, printr-o intamplare? Un păstor care avea o turmă de capre a observat cum caprele sale au mai multă ...

FOTO - Pui mănăstiresc cu smântână și ciuperci
16/05/2021 17:18

Pui mănăstiresc cu smantană si ciuperci este o reteta traditională care va incanta pe oricine de la masă. Ingrediente - 1 kg carne de pui - 400 gr ciuperci de pădure (gălbiori) - 2 cepe - 3 cătei u ...

FOTO - Ce este carpaccio, mâncarea cu nume de pictor
16/05/2021 15:41

Simplu spus, carpaccio este nici mai mult nici mai puţin decat o sumă de felii de carne (crudă) de vită peste care s-au pus cateva linguri de dressing. Dar asta e ca şi cum ai spune că Brancuşi e doar un ...

FOTO/VIDEO - Cartofii zdrobiți crocanți cu usturoi
16/05/2021 14:03

Cartofii zdrobiti cu usturoi sunt o modalitate excelentă de a vă bucura de crsta crocanta si de interiorul lor cremos. Pe langă faptul că sunt delicioasi, acesti cartofi sunt, de asemenea, extrem de versati ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei