FOTO - Cum se face tsoureki – cozonacul grecesc de Paște
Dimensiune font:
INGREDIENTE
Pentru cozonac:
950 g făină
200 ml lapte
120 ml apă
200 g unt la temperatura camerei
250 g zahăr
4 ouă mărimea M
18 g de drojdie uscată
1 lingură extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vaniliat
10 grame de pudră mahleb (se găsește în magazinele arăbești)
1 linguriță de răzătură de portocală
Pentru uns cozonacii:
1 ou
1 lingură de apă
fulgi de migdale (opțional)
MOD DE PREPARARE
1. Într-o crăticioară, pe foc mic, se amestecă laptele, apa, zahărul și jumătate din cantitatea de unt (100g). După ce zahărul și untul s-au dizolvat se ia de pe foc și se lasă la răcit.
2. Când s-a răcorit (amestecul trebuie să scadă sub 60 de grade) se adaugă drojdia, extractul de vanilie, coaja de portocală și pudra mahleb. Se amestecă bine.
3. Amestecul se pune, alături de jumătate din cantitatea de făină în vasul mixerului. Cu ajutorul mixerului ce are atașat cârligul de aluat se amestecă, la viteză medie timp de 2 minute.
4. Se adaugă ouăle, unul câte unul.
5. Făina se adaugă și ea treptat până ce este incorporată complet.
6. De îndată ce aluatul este omogenizat îl putem scoate din vasul mixerului. Dacă aluatul este prea moale, se mai adaugă făină.
7. Aluatul se transferă într-un castron și se acoperă cu un prosop umed. Se lasă la temperatura camerei câteva ore până când aluatul își dublează volumul. Durează cam 2-3 ore la temperatura de 20-25 grade.
8. După trecerea timpului, se topește untul rămas și se începe frământarea aluatului. Se înglobează treptat untul și se se continuă frământarea până ce se obține un aluat moale și plin de aer.
9. Se preîncălzește cuptorul la 50 de grade. Se pune în cuptor o crăticioară cu puțină apă.
10. Aluatul se pune într-o crăticioară și se acoperă. Se stinge cuptorul și se introduce aluatul în cuptor timp de 30 minute.
11. După ce aluatul și-a dublat dimensiunea, se scoate din cuptor.
12. Aluatul se scote din cuptor și se împarte în 2 și apoi fiecare bucată în 3,4 sau 5 (în funcție de câte împletituri se doresc)
13. Se împletesc cei doi cozonaci grecești Tsoureki și se pun în tăvi de cozonac în care s-au pus foi de copt.
14. Într-un bol se bate oul cu apa. Se ung cozonacii cu amestecul obținut și se presară fulgi de migdale.
15. Se încălzește cuptorul la 50 de grade timp de 10 minute. Se oprește cuptorul și se bagă cozonacii la dospit timp de 20 de minute.
16. Se scot cozonacii din cuptor.
17. Se încălzește cuptorul la 150 de grade Celsius. Cozonacii Tsoureki se coc timp de 40 – 45 de minute sau până trec testul scobitorii. De preferat este ca acești cozonaci să fie copți separat, nu împreună și să se păstreze mereu în cuptor o oală cu apă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau