În căutarea originilor șnițelului, un periplu gastronomic în timp

Dimensiune font:

| 10-02-2024 13:28

 

În fiecare farfurie cu șnițel, există mai mult decât o bucată de carne pane; există o istorie bogată, influențe culturale și tradiții culinare care au rădăcini adânci.

Când vorbim de snițel, primul lucru care ne vine în minte este, desigur, varianta vieneză, cunoscută sub numele de Wiener Schnitzel. Cu toate acestea, se presupune că predecesorul acestui fel de mâncare este, de fapt, cotoletta alla milanese, o specialitate din Milano, Italia. Dar, rădăcinile sale pot fi chiar mai adânci, unii argumentând că provine din Spania sau chiar din Orientul Antic.

Odată cu extinderea Imperiului Habsburgic, rețeta pentru snițel s-a răspândit în toată Europa Centrală și de Est. În Austria, a fost îmbrățișată cu brațele deschise, transformându-se în ceea ce cunoaștem astăzi ca Wiener Schnitzel, o bucată de carne de vită (sau porc) bătută, paneată și prăjită până devine crocantă și aurie.

În România, șnițelul a fost primit cu entuziasm și a devenit o parte integrantă a bucătăriei locale. Diversele variații, cum ar fi snițelul de pui sau de porc, sunt acum nelipsite din meniurile restaurantelor și din mesele familiale. Pregătit cu măiestrie, însoțit de garnituri clasice precum cartofi prăjiți sau mămăligă, snițelul românesc este un simbol al ospitalității și al comunității.

De-a lungul timpului, snițelul a evoluat, adoptând noi forme și arome. Astăzi, putem găsi rețete inovative care combină tradiția cu inovația, prezentând snițelul în diverse moduri - de la variantele umplute la cele învelite în diferite tipuri de cruste aromate.

Un fenomen cultural

Șnițelul nu este doar un fel de mâncare; este un fenomen cultural. De la restaurantele de fine dining până la bucatăriile casnice, snițelul a devenit un simbol al tradiției și al patrimoniului culinar. Fiecare familie, fiecare bucătar, are propriul său secret pentru a prepara „șnițelul perfect.

În concluzie, șnițelul este mai mult decât un simplu fel de mâncare: este o călătorie culinară care aduce împreună istorie, cultură și tradiție. A devenit un simbol al uniunii, al adaptabilității și al diversității în lumea gastronomiei. În farfuria cu snițel, gustăm nu doar aromele și texturile delicioase ale acestuia, ci și poveștile și tradițiile care l-au făcut posibil.

Numele Wiener Schnitzel se traduce prin șnițel vienez. Acesta este realizat din felii subțiri de vitel, acoperite în pesmet și prăjite. Deși există discuții  cu privire la modul în care șnitelul a ajuns în Austria, majoritatea istoricilor sunt de acord că a fost adus de soldații austrieci din Italia în secolul al XIX-lea. De acolo, preparatul a fost rafinat și a devenit un reper al bucătăriei austriece.

Variații în întreaga lume

Datorită simplității și deliciozității sale, snitelul a călătorit în multe părți ale lumii, adaptându-se la ingredientele și gusturile locale:

Schnitzelul german: Asemănător cu cel austriac, dar poate fi făcut din diferite tipuri de carne.

Escalope în Franța: Carne subțire, panată și prăjită.

Cotoletta alla milanese în Italia: Apropiat de Wiener Schnitzel, dar adesea cu o coastă atașată.

Tonkatsu în Japonia: O variație făcută din carne de porc și servită cu sos specific japonez.

În România, șnițelul a devenit rapid un favorit. Fie că vorbim despre cel  de pui, porc sau vițel, este adesea servit cu cartofi prăjiți sau piure și salată. De asemenea, există variațiuni locale precum șnițelul moldovenesc sau șnițelul de ciuperci.

Povestea este o mărturie a modului în care o rețetă simplă poate călători și evolua, adaptându-se culturilor și gusturilor diverse. De la Roma antică la cafenelele vieneze și până în restaurantele din Tokyo sau București, șnițelul continuă să încânte papilele gustative ale oamenilor din întreaga lume.

Maura ANGHEL

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
Nutriția intuitivă: Cum să mănânci sănătos ascultându-ți corpul
06/04/2025 19:18

Nutritia intuitivă este o abordare inovatoare care propune alimentatia bazată pe ascultarea si intelegerea nevoilor reale ale corpului, in detrimentul dietelor restrictive si regulilor stricte. Această filoz ...

Răsfăț verde: Cele mai bune rețete de sucuri de primăvară pentru energie, prospețime și echilibru
03/04/2025 15:23

Primăvara este anotimpul reinnoirii — al curăteniei interioare, al luminii care se strecoară cu blandete printre frunze si al revenirii naturii la viată. Este si momentul ideal pentru a introduce in a ...

Vești bune pentru pensionari! Anunțul oficial de la Casa Națională de Pensii
29/03/2025 22:12

A doua lună a acestei primăveri vine cu vesti bune pentru circa 2,5 milioane de pensionari din Romania. Acestia urmează să primească ajutorul de 400 de lei de la stat. Data cand vine postasul cu această s ...

Degustare cu 17 feluri de slănină, la Miercurea Ciuc
22/03/2025 15:03

Prima degustare de slănină din Miercurea-Ciuc, care s-a desfăsurat in cadrul evenimentului 'Fum si Sare', a fost foarte apreciată de localnici, care s-au bucurat de produse traditionale de calitate, dar si ...

Cele mai bune rețete cu urzici
21/03/2025 13:52

Urzicile sunt o sursă valoroasă de vitamine si minerale, fiind un ingredient versatil in bucătărie. Mai jos găsesti cateva dintre cele mai gustoase retete pe bază de urzici, perfecte pentru a aduce un plu ...

Delicii în Postul Paștelui. Gustări sănătoase și rețete pentru o sărbătoare plină de Sens
21/03/2025 12:15

Postul Pastelui reprezintă nu doar o perioadă de reflectie si pregătire spirituală, ci si o ocazie de a descoperi retete savuroase care se conformează principiilor postului. În ciuda restrictiilor al ...

Cele mai delicioase rețete cu ciuperci
11/03/2025 08:20

Ciupercile sunt un ingredient versatil si delicios, potrivit pentru o varietate de preparate. Fie că sunt gătite la cuptor, in tigaie sau incluse in supe cremoase, acestea oferă un gust bogat si o textură d ...

Dulciuri de post rafinate pentru Ziua Femeii. Răsfăț fără regrete!
08/03/2025 14:13

Ziua Femeii merită sărbătorită cu deserturi fine, gustoase si sănătoase! Dacă vrei să indulcesti această zi specială fără ingrediente de origine animală, iti propunem patru retete spectaculoase, ...

 Ștrudelul, un mozaic culinar cu rădăcini împletite
07/03/2025 08:30

În căutarea unei povesti culinare ce imbină traditia si inovatia, nu trebuie să căutăm mai departe decat la strudel, o delicatesă care a reusit să imbine elemente din diferite culturi si timpuri. A ...

Leurda, vedeta primăverii. Află care sunt cele mai cunoscute salate cu leurdă
07/03/2025 07:21

Leurda este o plantă de primăvară cu un gust usor de usturoi, plină de vitamine si beneficii pentru sănătate. Este folosită in diverse preparate, de la salate la supe si sosuri. Iată cateva dintre cele ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei