Între tradiție și lux: jurnalul secret al caviarului
Dimensiune font:
Caviarul este o delicatesă formată din ouă de pește sărate, provenind de la speciile de pești din familia Acipenseridae. Icrele pot fi „proaspete” (nepasteurizate) sau pasteurizate, cu mențiunea că pasteurizarea reduce valoarea sa culinară și economică. Tradițional, termenul de „caviar” se referă doar la icrele provenite de la sturioni sălbatici din Marea Caspică și Marea Neagră (caviar de Beluga, Ossetra și Sevruga). În funcție de țară, poate fi folosit și pentru a descrie icrele altor specii de pești, cum ar fi somonul, steelhead, păstrăvul, lumpfish, whitefish, crapul, precum și alte specii de sturioni.
Un simbol al rafinamentului și luxului, este apreciat în întreaga lume pentru aroma și textura sa unică. Principalele tipuri de caviar sunt Beluga, Sterlet, Kaluga hibrid, American osetra, Ossetra, Siberian sturgeon și Sevruga. Cel mai rar și cel mai costisitor provine de la sturionul beluga care înoată în Marea Caspică, mărginită de Iran, Kazahstan, Rusia, Turkmenistan și Azerbaidjan. este apreciat pentru ouăle sale moi, extrem de mari, asemănătoare cu dimensiunea unui mazăre. Poate varia ca nuanță de la gri pal argintiu până la negru. Este urmat de caviarul sterlet auriu, care este rar și care odinioară era rezervat regalității rusești, iraniene și austriece. Următorul pe lista calității este Ossetra, cunoscut și sub numele de caviar rusesc, cu mărgele de dimensiuni medii, de culoare maro deschis până la maro închis. Alte varietăți notabile sunt sevruga de culoare gri, Kaluga chinezesc și American osetra. Varietatea siberiană cu mărgele negre este similară cu sevruga și este populară datorită perioadei sale reduse de recoltare, dar este mai sărată decât alte tipuri.
Ca alternative mai ieftine, au fost dezvoltate varietăți din icrele de whitefish și somon din Atlanticul de Nord. Există și caviar obținut din hibrizi de sturioni. Aceste tipuri de caviar sunt comercializate sub nume specifice mărcii, cum ar fi caviarul platinum sau daurenki. Indiferent de tipul ales, esențial este să se păstreze prospețimea și calitatea caviarului, două atribute care îl definesc ca unul dintre cele mai luxoase alimente din lume.
Clara DIMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau