Ospăț cu cel mai otrăvitor pește din lume.
Dimensiune font:
Cei mai multi oameni nu iau in calcul faptul ca moartea poate deveni o realitate a mesei lor, insa pentru cei care incearca Fugu trebuie luata in calcul. Fugu este un peste japonez care contine suficienta otrava pentru a ucide 30 de persoane. Bucatarii care pregatesc aceasta delicatesa japoneza scumpa se pregatesc intensiv perioade lungi de timp. Nu te speria! De cele mai multe ori nu se intampla nimic.
Fugu este un fel de mâncare japonez preparat din pește balon și savurat în lunile de iarnă. Peștele este, de obicei, tăiat în felii subțiri ca de napolitană și servit sub formă de evantai ca sashimi. În unele restaurante, poți comanda un întreg meniu derivat din fugu, ce conține cel puțin șase feluri de mâncare individuale.
Fugu, cuvântul japonez pentru acest pește, înseamnă porc de râu. Totuși, indiferent de cât de drăguță pare această bestie cu ochi mari, adevărul este că acesta este unul dintre cei mai otrăvitori pești din lume. Este foarte important să iei în considerare factorul de risc. Dacă peștele nu este preparat corespunzător, otrava neurotoxică este eliberată în carnea sa și există un risc crescut de deces în rândul celor care mănâncă această carne. Otrava este de o mie de ori mai puternică decât cianura și nu se știe nici un antidot care să îi anuleze efectele.
În Japonia, peștele balon a fost savurat timp de secole. Încă de la sfârșitul secolului al XVI-lea, guvernul japonez a impus în mod repetat și apoi a ridicat interdicții cu privire la pescuirea peștelui balon. Interdicția de a mânca ficat de pește, deseori considerată cea mai gustoasă parte a peștelui, este încă valabilă pentru că aceasta este cea mai otrăvitoare parte.
Astăzi, fugu preparat din pește pescuit în sălbăticie este o delicatesă în Japonia. Bucătarii care prepară fugu trebuie să studieze timp de trei ani înainte de a primi licența de a găti peștele. Există și ferme de pește fugu specializate și certificate, unde experți profesioniști curăță peștele. Odată ce animalul este curățat de otravă, peștele poate fi vândut, chiar și consumatorilor obișnuiți care vor să îl gătească acasă.
Japonezii nu par a fi afectați de reputația otrăvitoare a peștelui balon, națiunea consumând aproximativ zece mii de tone de fugu în fiecare an. Ocazional, apar decese cauzate de consumarea peștelui fugu, dar acest lucru se întâmplă, de obicei, când oamenii prind animalul în sălbăticie, fără a urma pașii necesari pentru a putea fi consumat în siguranță.
Știai că...
În 2009, oamenii de știință au creat primul pește balon neotrăvitor. Totuși, varianta sălbatică, toxică rămâne cea mai populară opțiune în Japonia.
Cum se prepară fugu
Arta preparării peștelui fugu nu are nimic de-a face cu fierberea peștelui, ci mai degrabă cu curățarea acestuia. Părțile necomestibile trebuie îndepărtate de părțile comestibile cu precizie, asigurându-se că părțile toxice și cele netoxice nu intră în contact niciodată unele cu celelalte. O singură picătură de otravă ar omorî treizeci de persoane.
Maeștrii fugu încep prin așezarea peștelui pe un fund de tăiat, punând deoparte două recipiente, rezervate pentru părțile otrăvitoare și neotrăvitoare. Mai întâi este tăiat capul, apoi este îndepărtată pielea. La final, urmează etapa cea mai importantă și cea mai riscantă a preparării: îndepărtarea ovarelor și intestinelor.
Odată ce toate părțile tonice sunt scoase, peștele este pregătit pentru uz culinar. Felii subțiri sunt tăiate pentru sashimi, învelite în aluat și prăjite pentru tempura, sau fierte la foc mic într-o tocană.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau