Povești îmbietoare din cuhniile Moldovei

sarmale

Dimensiune font:

| 06-05-2024 09:59

 Într-o lume în care gusturile culinare tind să se diversifice și să evolueze, există un fel de mâncare care rămâne mereu la inimile noastre, păstrându-și locul de cinste în bucătăria noastră și în amintirile noastre * este vorba despre sarmaleo explozie de arome și tradiție care aduce bucurie în fiecare colț al meselor

Originare din Balcani și răspândite apoi în întreaga regiune a Europei de Est, sarmalele au traversat secole de istorie și au devenit un simbol al familiei și al unității. Aceste mici pachețele de fericire sunt pregătite în mod tradițional din foi de varză sau foi de viță-de-vie, umplute cu un amestec magic de carne de porc, orez și condimente. Dar ceea ce face ca sarmalele să fie atât de speciale nu este doar rețeta lor, ci și povestea lor. Spusă oricând, povestea capătă valențe magice mai ales în preajma sărbătorilor ori a zilelor de duminică fiindcă poartă o parte din sufletul gospodinelor. Am învățat să fac sarmale de la mama mea, iar ea le-a învățat de la bunica ei. Este o moștenire prețioasă pe care o transmitem din generație în generație. Când pregătim sarmale, simțim că ne conectăm la rădăcinile noastre și ne simțim mai apropiați de cei dragi care nu mai sunt printre noi, ne-a spus Maria Miron, o gospodină din Vaslui.

Povestea sarmalelor este, în primul rând, una de tradiție. Generație după generație, secretele pregătirii acestor delicii s-au transmis cu grijă, iar fiecare familie își adaugă propriul amestec de arome și iubire în rețeta tradițională.

O poveste de familie, de tradiție și de iubire

Ingredientele simple - carne de porc și vită, orez, varză acră și condimente - se transformă într-un dans de arome și texturi. Carnea, frământată cu grijă și amestecată cu orez și condimente, se înfășoară în frunzele delicate ale verzei acre, apoi aceste micuțe pachete de bucurie sunt așezate cu atenție într-un vas mare, învăluite într-o sursă nesfârșită de arome: tomate, piper, cuișoare și un strop de vin. Toate acestea sunt fierte încet într-un fel de magie culinară, în timp ce aroma se răspândește în toată casa, pregătindu-ne simțurile pentru un festin.

În timp ce masa se pregătea, am simțit cum aromele de varză acră și carne gătită se îmbină într-o simfonie delicioasă. Gustul sarmalelor proaspete abia scoase din cuptor era absolut divin. În această poveste, nu putem să uităm de momentul în care familia se adună în jurul mesei. Sarmalele sunt puse cu grijă pe farfurii, iar oamenii se așază laolaltă, gata să se bucure de comoara gastronomică. Sarmalele sunt mai mult decât o simplă mâncare. Ele sunt o poveste de familie, de tradiție și de iubire. Sunt o punte între generații, o modalitate de a ne conecta cu rădăcinile noastre și de a ne simți parte din ceva mai mare decât noi înșine. Ori de câte ori aroma sarmalelor umple casele, să ne amintim că nu gătim doar mâncare, ci gătim povești, tradiție și iubire.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu in suprafata de 35,16 mp, situat in orasul Negresti, Str. Unirii, bl. E2, sc. D, parter, judetul Vaslui, ce apartine domeniului privat al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Carte Funciara nr. 70102-C1-U27, nr. cadastral 1/4;0;3, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 63/19.07.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru desfasurarea de activitati de coafura si alte activitati de infrumusetare. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic din cadrul Orasului Negresti, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Serviciul Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.08.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 14.08.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Orasul Negresti, Compartimentul Registratura, orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 19.08.2024, ora 10.00, Orasul Negresti, orasul Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235.311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.07.2024.
7 iulie, Ziua Mondială a Ciocolatei
07/07/2024 14:39

Ziua mondială a ciocolatei este aniversată la 7 iulie, această dată indicand momentul introducerii in Europa, in 1550, a băuturii pe bază de cacao. Istoria deliciilor pe bază de cacao nu este atat de bi ...

Sarmalele, o poveste plină de savoare
04/07/2024 10:42

Oriunde ai călători in estul Europei si in Balcani, sarmalele isi vor face simtită prezenta, incantand papilele gustative si incălzind inimile celor care le gustă. Istoria lor este la fel de bogată si com ...

Sosul chimichurri, o delicatesă în bucătărie
30/06/2024 12:21

Chimichurri este un sos argentinian, adesea servit alături de cărnuri la grătar, peste si alte preparate din carne. Este folosi si pentru marinarea diferitelor tipuri de carne si este recunoscut ca fiind un ...

Kapsalon, shaorma olandeză
30/06/2024 11:03

Ingrediente: 750 de grame cartofi congelati 500 grame carne de porc Pentru marinada: paprika afumata suc de lamaie ulei de masline pudra de ceapa pudra de usturoi pudra de cumin pudra de coriandru putina scorti ...

  Dulceața de trandafir, o delicatesă a bucătăriei rafinate
30/06/2024 09:09

Dulceata de trandafir este un produs culinar traditional cu o istorie bogată, o simbolistică aparte si un gust care incantă simturile. Preparată din petalele de trandafir, această dulceată reprezintă o a ...

Dulceață de nuci verzi
21/06/2024 12:02

Pentru ca dulceata de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese incepand cu sfarsitul lunii iunie si pană aproape de sfarsitul lunii iulie. Cand trec de această perioadă, nucile se coc prea ...

Micii și patricienii la grătar. Tradiția reinterpretată în arta culinară
16/06/2024 10:42

Micii, cunoscuti si sub numele de „mititei”, isi au rădăcinile in gastronomia romanească, insă povestea lor nu este doar una locală, ci una care a captivat gusturile si imaginatia multor oameni ...

 Gogoșile, delicatesa culinară a lumii
16/06/2024 09:16

Gogosile, asa cum le stim astăzi, isi au rădăcinile in Europa medievală, unde erau cunoscute sub numele de „olykoeks” in Olanda. Aceste „prăjituri uleioase”erau preparate prin ...

Prăjitură turnată cu mere rase și scorțișoară
15/06/2024 14:56

Prăjitura turnată cu mere este un desert foarte bun in post.  Ingrediente 450 g făină tip 000 1 plic de praf de copt (am pus praf de copt cu sofran pentru o culoare mai frumoasă) 150 g zahăr 10 ...

Cozonaci generoşi din cuptoarele de aur
15/06/2024 09:06

Cozonacul nu-i treabă uşoară şi trebuie să fii mare meşteră ca să iasă bun. „Totul depinde şi de gospodină. Nu trebuie să te zgarceşti cand pui ouă; apoi, trebuie să ai şi smantană bună, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei