Reguli noi în restaurante. Ce trebuie să conțină meniurile
Dimensiune font:
Restaurantele şi unităţile de alimentaţie publică au obligaţia, începând de miercuri, de a afişa ingredientele şi valorile nutriţionale ale produselor şi preparatelor pe care le servesc consumatorilor, potrivit Agerpres. Noile reguli au fost stabilite printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și intră în vigoare de astăzi, 15 martie.
Potrivit Ordinului, trebuie indicată cantitatea ingredientelor compuse constituente ale unui fel de mâncare – exemplu: muşchiuleţ de porc – 140 g, cu garnitură de orez cu legume – 140 g (orez, apă, legume – 30 g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantităţi variabile), ulei vegetal, sare, potenţator de aromă: glutamat de sodiu). De asemenea, aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (exemplu: acidifiant etc.) urmată de codul de numeric UE (exemplu: E 330) sau denumirea specifică (exemplu: acid citric). Astfel, ca exemplu: acidifiant – E 330 sau acidifiant – acid citric; potenţator de aromă: E621 sau potenţator de aromă: glutamat de sodiu.
ANPC a explicat, în noiembrie 2022, că lista aditivilor se regăseşte în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari. Prevederile actului administrativ se aplică şi în cazul site-urilor operatorilor economici care primesc comenzi online, astfel încât consumatorul să fie foarte exact informat referitor la preparatele comandate. Ordinul conţine elemente esenţiale pentru sănătatea consumatorilor, ţinând cont că, în conformitate cu Regulamentul UE nr. 1169/2011, există obligativitatea prezentării tuturor datelor legate de ingredientele produselor alimentare şi valorile lor nutriţionale, tot aşa este normal să se regăsească acelaşi tip de informaţii care să descrie un preparat culinar servit într-o locaţie de alimentaţie publică.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau