Rețete de post - turte la tigaie
Dimensiune font:
Turtele sunt niște plăcinte simple ideale în perioada postului, rețeta fiind una rapidă și fără prea mari dureri de cap. Făcute la tigaie, la ceaun sau pe plită, aceste plăcinte umplu bucătăria de tot felul de arome.
Această rețetă se face de generații întregi, gustul fiind unul delicios care te trimite cu gândul la copilărie. Pe vremuri aceste turte se făceau direct pe plita de la sobă, având denumiri diferite în funcție de regiunea în care se pregătesc.
Practic turtele sunt niște pâini mici și pufoase, în Oltenia fiind numite cocoace, în timp ce în alte zone poartă denumirea de scovergi. Așadar, turtele acestea simple și pufoase reprezintă o tradiție păstrată din moși-strămoși.
Turtele se fac din aluat foarte subțire și pot fi umplute cu varză, cozi de ceapă verde, cartofi cu ceapă sau chiar cu magiun.
Ingrediente necesare pentru turte:
550 grame de făină albă de calitate superioară
25 grame de drojdie proaspătă sau aproximativ 7 grame din cea uscată
10 grame de sare
1 linguriță rasă de zahăr
50 ml de ulei de floarea soarelui
400 ml de apă caldă.
Mod de preparare turte:
Toate ingredientele solide se amestecă într-un castron, așadar fără ulei. Se frământă totul până se formează un aluat moale, aproximativ 5 minute
Se toarnă inițial doar 350 ml de apă caldă. Dacă făina mai cere apă, atunci se mai adaugă și restul de 50 de ml
La final se adaugă uleiul și se continuă frământarea pentru alte 3-5 minute
Aluatul se strânge sub forma unei bile și se lasă la dospit. Castronul trebuie să fie acoperit cu un prosop curat și lăsat la cald
Aluatul trebuie să-și dubleze volumul, să fie moale și să facă bășicuțe
Compoziția obținută se împarte în patru părți egale a câteva 250 de grame fiecare
Fiecare bilă de aluat se frământă și se întinde cu palma sau cu ajutorul unui sucitor
Turtele crude se acoperă cu folie de plastic până când se prăjesc
Turtele se pot prăji în tigaie sau în ceaun
Fundul tigăii trebuie să fie presărat cu puțină sare, iar focul să fie dat la minim
Tigaia se acoperă cu un capac
Turtele se lasă la copt circa 10 minute pe fiecare parte sau până când aluatul începe să se umfle și să se rumenească.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau