Solnițele, riscuri pentru sănătate. Nu te-ai fi gândit niciodată cum te pot îmbolnăvi

21

Dimensiune font:

| 10-11-2022 10:09

Solnițele pe care le folosiți în resturante sunt un pericol pentru sănătate. De aceea, specialiștii vă recomandă să încetați să utilizați solnițele cu sare și piper la restaurante pentru un motiv înfricoșător.

Solnițele, purtătoare de bacterii

Avem vești proaste pentru iubitorii de multă sare. S-ar putea să doriți să regândiți condimentarea alimentelor atunci când vă aflați la restaurant. Potrivit unui studiu realizat de ABC News, solnițele de sare și piper de pe mesele restaurantelor sunt pline de germeni și bacterii. Cât de multe bacterii, te întrebi? Ești sigur că vrei să știi?

După ce au colectat probe de germeni de la 12 restaurante diferite din trei state diferite, cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit zeci de mii de organisme care persistă pe solnițele de sare și piper din restaurante.

Gândiți-vă câți oameni ating zilnic solnițele de sare și piper și apoi gândiți-vă cât de des se curăță acestea. Sigur, chelnerițele le-ar putea șterge după o schimbare. Dar cât de des se golesc solnițele, se igienizează și se reumplu cu sare proaspătă și piper? Judecând după constatările cercetătorilor, nu suficient de des.

"Majoritatea solnițelor de sare și piper sunt șterse doar dacă par murdare și chiar și atunci, doar cu o cârpă umedă pe care ospătarii o păstrează în buzunare. În timp ce unele restaurante colectează, reumplu și șterg solnițele, rareori sunt golite și igienizate în mod corespunzător", a declarat Jonas Sickler, director de operațiuni la ConsumerSafety.org, pentru Reader's Digest atunci când a vorbit despre studiu, relatează So Yummy.

Solnița de piper, mai riscantă decât cea cu sare

Deși solnița de sare își colectează zilnic partea sa de bacterii, solnița de piper este cel mai mare magnet germinativ. Studiul a constatat că solnițele de piper adăpostesc în medie 11.600 de organisme.

Solnițele, risc pentru alergii

Sickler a remarcat pentru Reader's Digest că solnițele de sare și piper pot fi, de asemenea, un pericol pentru dezvoltarea unor alergii. Acestea sunt adesea aruncate în alimente sau manipulate de către clienți cu anumite resturi de alimente pe degete. Acestea pot avea un risc potențial pentru o persoană care are alergii alimentare.

Meniurile restaurantelor, cele mai murdare

Dar dacă este vreo consolare, solnițele de sare și piper sunt sterile în comparație cu meniurile restaurantelor. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că 185.000 de bacterii se află pe meniurile testate. Asta înseamnă de aproximativ 100 de ori mai multe bacterii decât cele găsite pe scaunul de toaletă.

Experții au remarcat că majoritatea bacteriilor găsite pe articolele de restaurant testate sunt inofensive. Cu toate acestea, poate fi în interesul tău să te speli pe mâini înainte.

Intoxicația alimentară, cauze

Mulți germeni diferiți care cauzează boli pot contamina alimentele, astfel încât există multe infecții alimentare diferite (numite și boli alimentare sau intoxicații alimentare). Cercetătorii au identificat peste 250 de boli alimentare. Cele mai multe dintre ele sunt infecții, cauzate de o varietate de bacterii, virusuri și paraziți. Toxinele și substanțele chimice dăunătoare pot, de asemenea, să contamineze alimentele și să provoace boli alimentare.

Simptomele comune ale bolilor alimentare sunt greața, vărsăturile, crampele stomacale și diareea. Cu toate acestea, simptomele pot diferi între diferitele tipuri de boli alimentare. Simptomele pot fi uneori severe, iar unele boli alimentare pot fi chiar pune viața în pericol. Deși oricine poate obține o boală alimentari, unii oameni sunt mai susceptibili de a dezvolta una dintre acestea, notează CDC.

Germenii comuni intoxicațiilor alimentare

Primii cinci germeni care provoacă boli din alimentele consumate sunt:

- Norovirus

- Salmonella

- Clostridium perfringens

- Campylobacter

- Staphylococcus aureus (Stafilococ)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Istoria turtei dulci: de la delicatese medievale la deserturi moderne
15/11/2024 13:23

Turta dulce, cu aroma sa inconfundabilă de scortisoară, cuisoare si ghimbir, evocă nostalgii si povesti in preajma sărbătorilor de iarnă. Însă putini cunosc istoria fascinantă a acestui desert, ca ...

Murăturile, deliciul acrișor cu beneficii pentru sănătate
08/11/2024 13:29

Murăturile sunt una dintre cele mai iubite traditii culinare din Romania si nu doar pentru gustul lor acrisor si revigorant, ci si pentru numeroasele beneficii pe care le aduc sănătătii. De la castravetii c ...

Importanța peștelui în alimentație. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte?
06/11/2024 12:29

Importanta pestelui in alimentatie. Ce spun specialiştii despre consumul de peşte? Fără indoială, in comparatie cu celelalte produse animale, pestele prezintă unele avantaje, dar si multe probleme. &Icir ...

  Toamna în farfurie. Cele mai căutate și iubite arome de sezon
04/11/2024 17:45

Toamna este mereu insotită de un intreg repertoriu de arome si culori, iar in bucătărie, reginele sezonului devin supele, transformand mesele intr-un prilej de răsfăt si căldură. De la boluri aburinde de ...

1 noiembrie, Ziua veganismului
01/11/2024 10:45

În fiecare an, la 1 noiembrie este marcată Ziua mondială a veganismului. În noiembrie 1944 a luat fiinţă Societatea Vegană (The Vegan Society) din Marea Britanie, ca o ramificaţie a Societăţ ...

Condimentele vedetă din cuhniile Moldovei
30/10/2024 14:15

În vechiul cămin romanesc, condimentele nu erau doar arome, ci fragmente de poveste si de vindecare, o mostenire tainică transmisă de la o generatie la alta, cu aceeasi grijă cu care ar fi mangaiat un ...

Rețetele Rusiei, un festin al aromelor și tradițiilor
27/10/2024 09:16

Rusia, cu vastul său teritoriu ce se intinde de la muntii Urali pană la apele reci ale Pacificului, este un mozaic de traditii si gusturi culinare care au rezistat in fata timpului si a schimbărilor. Bucăt ...

Cele mai cunoscute rețete indiene
25/10/2024 12:45

Din nordul imbibat de arome intense de garam masala pană in sudul exotic, invăluit de gustul cocosului, retetele indiene sunt un univers in sine, o experientă unică de savoare, traditie si ritualuri. 1. Bi ...

Mic dejunuri inedite din întreaga lume: O călătorie printre cele mai stranii delicii matinale
06/10/2024 08:10

Diminetile sunt, pentru majoritatea dintre noi, momentele in care apelăm la alimente reconfortante, familiare si hrănitoare. Dar ce se intamplă atunci cand primele ore ale zilei sunt intampinate cu mic-dejun ...

Zacusca, gustul toamnei în borcan. O călătorie printre tradiții și arome balcanice
04/10/2024 10:57

 Zacusca, un preparat bogat si plin de savoare, transcende granitele bucătăriei traditionale romanesti si se regăseste in diverse culturi din Europa de Est si Balcani. Îndrăgită in special in Ro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei