Supă rece Gazpacho
Dimensiune font:
Gazpacho este o supă făcută din ingrediente crude, care se servește rece. În verile foarte fierbinți, e chiar recomandat să se adauge în gazpacho, în momentul servirii, cuburi de gheață. În varianta clasică, gazpacho are la bază roșiile. În prezent, însă, au apărut și alte variante de gazpacho, pe bază de castraveți, de pepene galben sau roșu etc. Eu însămi am publicat în cartea mea Duminica la prânz o supă rece de pepene cu castravete, practic, un soi de gazpacho.
Originile acestei supe răcoritoare trebuie căutate în regiunea sudică a Spaniei, Andaluzia, de unde s-a răspândit în toată Spania. În cele din urmă, gazpacho a depășit granițele țării sale de origine, fiind consumat în toată lumea, cu precădere în timpul verilor călduroase, când e foarte reconfortant și răcoritor.
Există diferite variațiuni pe aceeași temă, dar mai toate includ roșiile, castraveții, ardeii grași, ceapa, usturoiul, pâinea și uleiul de măsline, oțetul, sarea și piperul.
Ingrediente Gazpacho
700 de grame de roșii cărnoase, bine coapte (pot fi din soiuri amestecate, eu am adăugat și roșii cherry pentru dulceață)
100 de grame de castravete proaspăt, cântărit după ce a fost curățat de coajă și de semințe
60 de grame de ceapă, curățată
150 de grame de ardei roșu, cântărit după ce a fost curățat de cotor și de semințe
1 cățel de usturoi
1 ardei chili (opțional)
75 de grame de pâine de casă, fără coajă
1 lingură de oțet de vin roșu
1 legătură de pătrunjel
2-3 ramuri de busuioc proaspăt (opțional)
100 de ml. de ulei de măsline extravirgin de bună calitate
1 linguriță sos tabasco
sare și piper după gust
opțional – pentru garnisit: ardei roșu brunoise (cubulețe mici), castravete brunoise, măsline negre fără sâmburi, tocate, ulei de măsline extravirgin, frunze proaspete de busuioc sau pătrunjel
Modul de preparare
1. În afară de ingredientele de mai sus, pentru a face un gazpacho răcoritor mai aveți nevoie de un singur lucru: un blender puternic, capabil să transforme toate ingredientele într-un piure fin. E important să alegeți ingrediente de bună calitate, legume proaspete și bine coapte.
2. Pentru a face gazpacho, spălăm bine roșiile și le tăiem în jumătăți sau sferturi, după mărime. Dacă folosiți roșii cherry, acestea se lasă întregi.
Punem toate roșiile în blender și le mixăm până când se lichefiază. Adăugăm ceapa tăiată în bucăți mari, usturoiul zdrobit, castravetele tăiat în bucăți, ardeiul chili (dacă îl folosim) și ardeiul gras roșu, toate tocate mare.
3. Pâinea o înmuiem în apă rece apoi o stoarcem bine și o adăugăm în blender, urmată fiind de pătrunjelul verde și opțional, și de busuiocul tocat în bucăți mari. Adăugăm și uleiul de măsline extravirgin și mixăm la viteză mare până când totul devine un piure fin.
Adăugăm oțetul, sosul tabasco, sare și piper după gust. Omogenizăm bine și al nostru gazpacho e gata.
4. Este el gata, dar înainte de servire este indicat să stea la frigider cel puțin 3 ore, cel mai bine peste noapte. În acest timp, aromele se ”vor împrieteni” unele cu altele și aceasta supa rece va deveni cu adevărat delicioasă.
Înainte de servire, se toarnă gazpacho în farfurii și, opțional, se pot adăuga câteva cuburi de gheață. Se stropește cu ulei de măsline extravirgin și se garnisește cu bucăți de legume crude și măsline fără sâmburi tocate. Merge foarte bine cu pâine prăjită.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau