Cluj: Proiecţii omagiale cu filme regizate de Sergiu Nicolaescu, la Cinematograful 'Florin Piersic'
Dimensiune font:
Cinefilii clujeni sunt invitaţi să vizioneze o suită de filme de mare succes realizate de prestigiosul regizor Sergiu Nicolaescu, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Cinematograful "Florin Piersic".
Proiecţiile din "Noaptea albă", ce omagiază personalitatea marelui cineast, care s-a stins din viaţă, joi, la vârsta de 82 de ani, cuprind lungmetrajele "Dacii" (ora 23,00), "Un comisar acuză" (ora 01,00) şi "Capcana mercenarilor" (ora 03,00). Intrarea la toate proiecţiile este liberă.
Sâmbătă, de la ora 23,00, va rula celebrul film "Mihai Viteazul". Iniţial, lungmetrajul a fost gândit ca o coproducţie cu studiourile Columbia Pictures din SUA şi cu actori de renume mondial, precum Kirk Douglas sau Charlton Heston şi cu Elisabeth Taylor, dar, din dispoziţia specială conducerii de stat a vremii, rolurile din film au fost interpretate exclusiv de actori romani. Celebrul producător şi regizor american Steven Spielberg, de trei ori câştigător al Premiului Oscar, a văzut filmul "Mihai Viteazul" şi a apreciat, la superlativ, realizarea cinematografică din România. Creaţia lui Sergiu Nicolaescu a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru "Cel mai bun film străin", în 1972. Filmul se află, şi în prezent, după trei decenii de la lansare, pe locul al treilea în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile.
Actorul Florin Piersic nu a răspuns la apelurile telefonice din aceste zile şi nu se află la Cluj-Napoca, dar este cunoscută admiraţia sa pentru excepţionala putere de muncă şi realizările cineastului Sergiu Nicolaescu. Regizorul l-a distribuit pe Florin Piersic în rolul Preda Buzescu din filmul "Mihai Viteazul" (1970), turnat după un scenariu scris de Titus Popovici.
În acest film, cel mai prestigios din cariera regizorului Sergiu Nicolaescu, rolul principal a fost interpretat de renumitul actor Amza Pellea (1931-1983), alături de care au jucat Olga Tudorache - Doamna Teodora, mama lui Mihai Viteazul, Ioana Bulcă - Doamna Stanca, Florin Piersic - postelnicul Preda Buzescu, Ilarion Ciobanu - stolnicul Stroe Buzescu, Septimiu Sever - Radu Buzescu, Ion Besoiu - principele Sigismund Bathory al Transilvaniei, şi Mircea Albulescu - Popa Stoica. Regizorul însuşi a interpretat rolul generalului turc Selim Paşa.
Regizorul Sergiu Nicolaescu spunea ca i-ar fi oferit "cu drag seniorului Florin Piersic" un rol în următorul său film. "Pe Florin eu l-am pedepsit nişte ani, după ce m-a păcălit la două filme - 'Lupta pentru Roma' (1968) şi apoi pe platourile de filmare de la 'Mihai Viteazul'", spunea regretatul regizor.
Marele cineast redactase, împreună cu actorul Florin Piersic şi naistul Gheorghe Zamfir, în noiembrie 2012, o scrisoare adresată împăratului Akihito al Japoniei, în care solicitau graţierea unui japonez condamnat pentru că s-a răzbunat pe cei ce au aprobat legea eutanasierii animalelor. Cazul japonezului a fost prezentat de scriitoarea de origine română Claudia Golea Sumiya, stabilită în Japonia, în romanul său intitulat "În numele câinelui", apărut la Editura Minerva şi lansat în noiembrie 2012, la Bucureşti. Regizorul Sergiu Nicolaescu anunţa atunci că va face un film inspirat de acest roman. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau