CNA a ridicat licenţa OTV
Dimensiune font:
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a ridicat, marţi, licenţa de emisie SC OCRAM Televiziune SRL pentru postul Oglinda TV (OTV).
Decizia, adoptată în unanimitate, la propunerea preşedintelui CNA, Laura Georgescu, intră în vigoare de la momentul informării postului de către CNA.
"Informarea pleacă în 30 de minute, a declarat presei Laura Georgescu, afirmând că modul în care s-a comportat OTV "a fost un abuz unic în istoria CNA şi în istoria României".
"OTV s-a dus şi a solicitat în iunie 2012 la Tribunalul Bucureşti, secţia civilă, atribuirea calităţii de consumator captiv în raport cu CNA şi prelungirea duratei valabilităţii licenţei după data de 28 martie 2013, când expiră de drept", a spus Georgescu.
Preşedintele CNA a mărturisit că a enervat-o lipsa de motivare.
"Judecătorul îmi dă definiţia (...) şi faptul că mi-a atribuit calitatea de furnizor de servicii alături de gaze, apă , canalizare, telefonie (...) Pentru aşa ceva nu am nici o reţinere să solicit CNA ridicarea licenţei", a subliniat Laura Georgescu.
Ea a menţionat că CNA "a pierdut fondul", dar a făcut recurs.
"Nu am în acest moment o sentinţă definitivă şi caracterul irevocabil. Cu el mai pot lupta şi mă pot întoarce. De-aia am nevoie de presă", a spus preşedintele CNA.
Laura Georgescu a declarat pentru AGERPRES că în continuare va "aplica legea, indiferent cine este postul respectiv".
Pe parcursul dezbaterii, reprezentanta OTV, Laura Vasilescu, a precizat că postul este în insolvenţă şi s-a angajat ca, îndată după rezolvarea acestei situaţii, plata amenzilor va fi o acţiune prioritară.
Laura Georgescu a criticat OTV şi a cerut explicaţii de la reprezentanta televiziunii asupra unei decizii a instanţei prin care OTV a fost definit drept "consumator captiv în raport cu CNA", calificând-o drept "o premieră şi un abuz".
"Dumneavoastră v-aţi obţinut prin abuz calitatea de consumator captiv în raport cu CNA", a spus preşedintele CNA, precizând că televiziunea OTV a avut 31 amenzi neachitate în 2009, şase în 2010, 13 în 2011 şi două achitate în 2012.
Valentin Jucan, membru al CNA, a sesizat atitudinea de sfidare a OTV, apreciind că postul ocoleşte legea, în condiţiile în care licenţa, un bun al statului român, este considerată un serviciu.
El a atras atenţia că OTV are restanţe în plata amenzilor încă din perioada în care nu era în insolvenţă.
OTV a intrat în insolvenţă la 28 martie 2012, iar licenţa îi expiră în data de 28 martie 2013.
Conform paginii de internet a postului, S.C. OCRAM TELEVIZIUNE S.R.L. este o societate cu răspundere limitată.
Dan Diaconescu este acţionar al postului cu o cotă de 80,9%.
Televiziunea OTV a început să emită la 2 mai 2001. La 8 mai 2001, autorităţile au cerut un aviz tehnic pentru toate televiziunile din Romania. OTV nu a obţinut acel aviz tehnic, astfel că emisia a fost oprită până la 9 septembrie 2001.
La 12 septembrie 2002, CNA a decis, cu nouă voturi 'pentru' şi o abţinere, să interzică emisia postului OTV în urma sesizărilor primite în legătură cu ediţiile emisiunii 'Dan Diaconescu în direct' din 31 iulie şi 10 septembrie 202. În viziunea CNA, postul de televiziune s-a făcut vinovat de încălcarea articolului 40 din Legea audiovizualului referitor la interdicţia de difuzare a programelor care conţin orice formă de incitare la ură pe considerente de rasă, religie sau sex şi a Deciziei nr. 80 referitoare la respectarea demnităţii umane.
La 5 aprilie 2004, postul OTV a început să emită din nou, în urma deciziei de autorizare audiovizuală a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), din 1 aprilie. La 6 mai 2004 firmele de cablu au reintrodus postul în grila de programe.
Postul a continuat să fie drastic amendat de CNA. În anul 2009, de exemplu, OTV a fost cel mai amendat post de televiziune, primind, potrivit unui bilanţ provizoriu realizat de CNA de la începutul anului şi până în noiembrie, 27 amenzi în cuantum de 342.500 lei şi opt somaţii.
În anul 2011, OTV a fost sancţionat de către CNA de mai multe ori - cu 100.000 lei, în martie şi în mai, cu 10 minute de difuzare a textului deciziei de sancţionare în octombrie 2011.
În 2012, la 27 martie, membrii CNA au decis înjumătăţirea perioadei pentru care OTV avea acordată licenţa audiovizuală pentru încălcarea Legii Audiovizuale, prin difuzarea în perioada 16 - 24 martie a publicităţii politice în favoarea Partidului Poporului Dan Diaconescu (PPDD).
Potrivit CNA, licenţa audiovizuală era acordată până la 1 aprilie 2013, iar OTV va putea emite în urma deciziei CNA până la 28 septembrie 2012.
La 10 aprilie, CNA a decis din nou înjumătăţirea licenţei, pentru că Dan Diaconescu a continuat să îşi facă publicitate politică, astfel ca televiziunea mai putea emite până la sfârşitul lunii mai.
Ulterior, pe 24 aprilie, CNA a sancţionat din nou OTV cu reducerea cu 36 de zile a perioadei valabilităţii licenţei, din cauza publicităţii politice, acesta mai putând să emită până la data de 29 mai 2012.
La 11 mai 2012, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat sancţiunea aplicată în luna martie de CNA prin care era înjumătăţită perioada pentru care OTV avea acordată licenţa audiovizuală. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau